Turkovac aşısı için nasıl randevu alınır? Yerli aşı Turkovac hangi hastanelerde vuruluyor?

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin milli aşısı olan Turkovac'ın hakkında açıklama yaptı. Bakan Koca yaptığı açıklamada Turkovac'ın üretiminin başladığını duyurdu. Yerli koronavirüs aşısı Turkovac'a bugün itibariyle acil kullanım onayı verildi. Peki, Turkovac aşısı için nasıl randevu alınır? Yerli aşı Turkovac hangi hastanelerde vuruluyor?

Reklam
Reklam

Yerli aşıda beklenen gelişme yaşandı ve acil kullanım onayı aldı. Sağlık Bakanı Koca, %100 şekilde Türk bilim insanları tarafından gerçekleştirilen Turkovac’ın şu an için dolum tesislerinde dolumu, etiketlenmesi ve ambalajlanmasının yapıldığını belirtti. 

Turkovac ne zaman kullanılmaya başlayacak? 
Bakan Koca, "Gelecek hafta sonundan itibaren, 10 gün içinde yıl bitmeden başta şehir hastanelerimiz olmak üzere kullanıma geçeceğiz" dedi. 
Yerli aşı hangi hastanelerde vuruluyor? 
Turcovac’ın henüz hangi hastanelerde vurulmaya başlanacağına dair resmi bir açıklama yapılmadı. Bakan Koca’nın yapmış olduğu açıklamalara göre, 2021 yılı bitmeden uygulanmaya başlayacak. 

Turkovac için nasıl randevu alınır? 
Aşı randevusu alabilmek için birden fazla yöntem kullanılmaktadır. Dileyenler ALO 182 hattını arayarak aşı randevusu alabilirlerken, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e- Nabız üzerinden de aşı randevusu alınılabilmektedir. 

MHRS ile nasıl aşı randevusu alınır? 
Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aşı randevusu almak için öncelikle sisteme üye olmak gerekmektedir. Eğer sisteme üyeliğiniz bulunmuyorsa, öncelikle https://www.mhrs.gov.tr/ internet adresine giriş yapmalısınız ve sağ üst köşede bulunan “Randevu al" seçeneğine tıklamalısınız.

Karşınıza çıkan sayfada “Üye ol” seçeneğine tıklayarak sizden istenen bilgileri girin ve sisteme üye olun. 

Burada sizden şifre oluşturmanız istenecek. Sisteme giriş yaparken T.C. kimlik numaranız ve sizin belirlediğiniz şifreyi kullanarak giriş yapabilirsiniz. 

MHRS’ye girişinizi sağladıktan sonra “Aşı randevusu al” seçeneğine tıklayın. Sonra aşı olacağınız tarih ve sağlık merkezini seçerek aşı randevunuzu alabilirsiniz. 

Turkovac aşısı nedir? 
Turkovac, Türkiye Sağlık Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilmiş inaktif tipte bir COVID-19 aşısıdır. Veteriner hekim Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin ekip liderliğiyle aşı çalışması Faz-3 aşılamaları ile devam etmektedir. 

Turkovac varyantlara karşı etkili mi? 
Yerli aşı adayı Turkovac'ın çeşitli varyantlar üzerinde etkinliğine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu çerçevede aşının Alfa varyantına karşı %100 etkili olduğu belirlenirken, izole edilen Delta varyantı üzerindeki incelemeler devam ediyor.

Turkovac Turkovac aşısı Turkovac aşı randevusu