Türkovac aşısının üretim yeri neresidir? Türkovac aşısında seri üretime geçildi mi?

TAKİP ET

Çalışmalarına Nisan 2020'de başlanan Türkiye'nin yerli aşısı Türkovac ülkemizde ilk Covid- 19 vakasının görülmesiyle birlikte üzerinde çalışılmaya başlandı. Yerli aşımız Türkovac, Faz 1 aşamasını Kasım 2020'de tamamlarken, Faz-2 aşamasına da Şubat 2021'de tamamladı. 2. doz aşıdan sonra 3. doz hatırlatma aşılarının yapılmaya başlanmasıyla Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın hatırlatma dozunu Türkovac aşısı yaptırdı. Birçok kişinin merakla beklediği Turkovac aşısı nerede üretiliyor? İşte tüm detaylar

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkovac aşısı olmasıyla birlikte vatandaşlar aşının üretim yerini merak etmeye başladı. Yerli aşıyı bekleyen pek çok kişi aşının nerede üretildiğiyle ilgili araştırmalarına başladı. Türkovac nerede üretiliyor? Sorusu ise gündemde en çok araştırılan konular arasında yer alıyor.  Gönüllüler üzerinde yapılan çalışmalar ile etkin ve güvenilir olduğunun kanıtlayan yerli aşımız Türkovac  “Acil Kullanım Onayı” verildi.  İlk yerli Covid-19 aşısı Türkovac’ın seri üretimine başlandı. 

TURKOVAC AŞISI NEREDE ÜRETİLİYOR?
Başvuru sürecinden 1 ay sonra onay alan Türkovac’ın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından üretim tesisi ziyaret edildi. Bakan Koca, üçüncü hatırlatma dozunu da Türkovac olduğunu açıkladı. Şanlıurfa’daki aşı üretim tesisinden yapılan programda Fahrettin Koca, Turkovac‘ın seri üretimine geçildiğini ifade etti.

TÜSEB Başkanı Erhan Akdoğan, yerli aşı Turkovac’ın 20 aylık serüvenini AA’ya anlattı:

“Acil kullanım onayı alan aşımıza yönelik ülkemizin başvurusu için gerekli girişimleri DSÖ nezdinde başlattık. DSÖ’den şu an geri dönüşler ulaşıyor, oradan talep edilen belgeleri de karşılayarak başvuru yapılacak”

Erhan Akdoğan, Farklı 3-4 komitenin çalışmaları incelediğini,  oradaki bilim insanlarının onayları doğrultusunda aşı çalışmalarında seri üretim aşamasına gelindiğini söyledi. Akdoğan, Turkovac aşısının güvenlik ve etkinliği noktasında herhangi bir tereddüt olmadığının altını çizdi. 

Turkovac’ın Delta varyantına karşı etkinliğine de bakıldığını ifaden eden Erhan Akdoğan, diğer inaktif aşıya kıyasla daha iyi sonuçları gördüklerini belirtti.

TÜSEB Başkanı Erhan Akdoğan sözlerine şu ifadelerle devam etti:
“Turkovac inaktif, neredeyse 100 yıllık bir teknolojiyle üretilmiş bir aşı. Bir bilim insanı olarak bu benim için güvenlilik demek aslına baktığımızda. O nedenle de üç doz Sinovac aşısı olmuştum, dördüncü dozumu TURKOVAC ile olacağım”

türkovac aşısı nerede üretiliyor türkovac aşısında seri üretime geçildi mi türkovac aşısının üretim yeri neresidir