Türksat 5B uydusu ne zaman fırlatılacak? Türksat 5B nedir?

TAKİP ET

Türkiye'nin uzaydaki yeni iletişim uydusu Türksat 5B'nin uzaya fırlatılması için geri sayım başladı. Türksat 5B uydusu yarın sabah SpaceX istasyonundan uzaya gönderilecek. Peki, Türksat 5B uydusu ne zaman fırlatılacak? Türksat 5B nedir?

Reklam
Reklam

Türksat 5B uydusunun ne zaman uzaya fırlatılacağı merak ediliyordu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun ne zaman uzaya fırlatılacağını açıkladı. 

TÜRKSAT 5B ne zaman fırlatılacak? 

Türksat 5B Uydusu, Space X firmasının ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden pazar günü saat 06.58'de fırlatılacak. 

Türkiye'nin haberleşme kapasitesine büyük ölçüde güç katacak olan Türksat 5B uydusu hakkında açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B ile ilk kez yerli tasarlanan ekipmanların uzaya gönderileceğini söyledi. Bakan Karaismailoğlu şöyle devam etti: 

"Türksat tarafından belirlenen 'Yerli Endüstri Katkı Programı' Türksat 5B’de uygulandı. Türkiye'de üretilen iki haberleşme ekipmanı Türksat 5B uydusunda kullanılıyor. Bu sayede, ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli olarak tasarlanıp üretilen ekipmanların uzaya gönderilmesi, Türksat 5B uydusuyla gerçekleşecek. 42 derece doğu yörüngesinde 35 yılı aşkın süre hizmet verecek uydu aynı zamanda, denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir biçimde yerini alacak. Ayrıca, Türksat 5B uydusunun sağlayacağı yüksek veri kapasitesiyle, karasal altyapıyla erişilemeyen yerlere internet altyapısı rahatlıkla kurulabilecek.” 

Türkiye’nin yanı sıra yakın komşu ülkelere hitap edecek 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Türksat 5B uydusu hakkında iletişim imkanının 15 kat artacağını belirterek konuşmasına sürdürdü: 

“Faydalı yük ve güç değerleri açısından en güçlü uydumuz olacak Türksat 5B, sabit sınıf uydularına göre 20 kat daha fazla verimliliğe sahip. Kapsama kapasitesi hayli geniş olacak uydumuzla Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelere hitap edebileceğiz. Yeni uydumuz ayrıca, frekansın tekrar kullanımı ve çoklu hüzme kapsama konseptlerinin kullanıldığı Ka-Bant faydalı yükü ile toplamda 55 Gbps’den daha fazla veri iletim kapasitesi sağlayacak." 

Türksat 5B nedir? 

Türksat 5B Uydu Projesi'nde şirket tarafından yerli uydu endüstrisinin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla Yerli Endüstri Katkı Programı’yla hayata geçirilmiştir. Türksat mühendislerinin desteğiyle ASELSAN tarafından iki adet haberleşme ekipmanı tasarlandı ve Türkiye'de üretilerek Türksat 5B'de kullanılması sağlandı. 

Türkiye'nin uydu veri iletişim kapasitesi olan Ka-Bant kapasitesini 15 kattan fazla artıracak. Ayrıca Türksat 5B, uydu haberleşmesinin kullanıldığı denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin biçimde yer alacaktır. 

Aynı zamanda, Türksat 5B uydusunun sağlayacağı yüksek veri kapasitesiyle Türkiye'nin karasal altyapıyla erişilemeyen yerlerine ulaşılabilecek ve internet altyapısı kurulabilecek. 

Ülkenin faydalı yük kapasitesi en yüksek uydusu olan Türksat 5B, 4,5 ton fırlatma ağrılığına ve 15 kilovat güç kapasitesi sahiptir. Aynı zamanda uydu, yeni nesil elektrikli itki sistemi barındırmaktadır. 42 derece doğu yörüngesinde Türksat 5B uydusunun kullanıma alınmasıyla Ka-Bant veri hizmetinin yanı sıra Ku-Bant kapasitesi artırılacak ve aynı yörüngede hizmet veren Türksat 3A ve Türksat 4A uydularına da yedeklilik sağlanmış olacak. 

Ayrıca 35 yılın üzerindeki manevra ömrüyle 42 derece doğu yörüngesindeki ilgili frekans ve yörünge kullanım haklarının korunması da temin edilecek. 

Türksat 5B'nin uzayda yerini almasıyla beraber Türksat'ın yerli ve milli uydu anten ailesi PeycON servislerinin de kapsama alanı ve hızı daha güçlenmiş olacak. 

Uydu kapsama alanının gelişmesiyle MicrON, AerON, HidrON ve TerrON anten ailesinin internet, kurumsal ağ, IP bachauling gibi servisleriyle beraber dünya üzerinde birçok ülkede kullanılmasına imkan sağlanacak.

Türksat 5B Türksat 5B uydusu Türksat 5B nedir Türksat 5B ne zaman fırlatılacak Space X