Turşu şişmanlatır mı? Turşu yemek kilo aldırır mı?

TAKİP ET

Turşu fermente gıda olması sebebi ile çok tüketilir. Ancak turşunun kilo vermeye çalışanlar için pek de uygun olduğu söylenemez. Peki, Turşu şişmanlatır mı? Turşu yemek kilo aldırır mı?

Reklam
Reklam

Diyetinizi iyileştirmeyi düşünüyorsanız, salamura gıdalar yanıltıcı olabilir. Genellikle çok sağlıklı içeriklerden yapılırken, dekapaj işlemi sizin için pekiyi olmayan başka malzemeler ekleyebilir. Sağlıklı salatalıklardan yapılan kornişonların ise farklı türleri vardır. Turşunun pek çok çeşidi olmakla birlikte tatlı ve ekşi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılabilir. Çoğunda tatlı ve ekşi içerik bulunur, ancak bunların oranı bir diğerine göre daha yüksek olacaktır. İster sağlık ister estetik nedenlerle kilo vermek isteyin, soruyu yanıtlamak genel sağlığınızı iyileştirmenin küçük bir yolu olabilir.
 

Turşu sizin için sağlıklı mı?


Kornişon veya salatalık turşusu genellikle mezelere, salatalara, hamburgerlere veya en sevdiğiniz sandviçin yanına eklenir. Pek çok insan onlardan hoşlanmayacak olsa da, pek çok fanatiği olan bir besindir. Özel turşu türlerini araştırabilir, onları ilginç şekillerde kullanabilir ve hatta evde kendi turşularını yapmaya çalışabilirler.
Taze sebze kullandıkları için bazı kişiler besinsel fayda sağlayacağını düşünebilir. Biraz beslenmeleri olsa da, sağlıklı bir besin değildirler. Bunun nedeni dekapaj işleminin kendisidir. Turşu yapmak için ya tuzlu su kullanabiliriz (anaerobik fermantasyon olarak bilinen bir süreçte) ya da bir asit içinde, genellikle sirke içinde tutarak kullanabiliriz. 4,6'dan daha düşük bir asidik pH seviyesine sahip olmaları gerekir , aksi takdirde bakteriler çoğalabilir.
Salamura, dekapaj işleminden sonra turşuların ekşi olmasına neden olan yüksek düzeyde tuz içerir. Farklı tatlar ve dokular vermek için diğer işlemler kullanılır. Örneğin, bazı turşular onlara ekstra gevreklik kazandırmak için önce kireçte ıslatılır. Tatlı turşular için şeker ilavesi tuzlu suyun tutulması nedeniyle tatlı ve ekşi turşu etkisi yaratacaktır.
Yüksek düzeyde tuz ve şeker dengeli bir beslenme için iyi değildir, bu nedenle kendi içlerinde sağlıklı oldukları doğru değildir. Bununla birlikte, dengeli beslenmenin bir parçası olarak, çok fazla yemediğiniz ve aynı anda sağlıklı yiyecekler tükettiğiniz sürece biraz turşu yiyebilirsiniz.
 

Turşu şişmanlatır mı?


Bu makalenin sorusu turşunun sağlıklı olup olmadığı değil, şişmanlatıcı olup olmadığıdır. Bu soruyu cevaplamak için sirke kullanan turşulara odaklanmamız gerekiyor. Bunun nedeni, sebzeleri asitle birleştirmenin sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilmesi, aynı zamanda metabolizmayı uyarması ve hızlandırmasıdır. Bu, sitrik asit döngüsü (veya Krebs döngüsü ) olarak bilinen bir süreç olan daha fazla sayıda kalori yakmaya neden olur.
Turşu çeşitleri yukarıda belirtildiği gibi fermantasyon işlemine göre değişiklik göstermektedir. Hem tatlı hem de ekşi turşular zararlı bakterileri yok eder ve geriye sadece pozitif metabolik etkileri olanlar kalır. Böyle bir etki, yağların çözünmesi veya daha etkili bir kalori yakımıdır. Sirkede bulunan asetik asit, karbonhidratların ve yağların metabolize olma sürecine aktif olarak yardımcı olur ve yağ birikimini önleyen adenozin trifosfata dönüşür. Bunun nedeni, hücrelere daha fazla enerji enjekte etmesi ve metabolizmanın hızlanmasına neden olması nedeniyle oluşur. Ayrıca karaciğer ve pankreas gibi diğer organların işleyişini de uyarabilir.
Bütün bunlar için turşu şişmanlatmaz diyebiliriz. Aslında, kilo vermenize yardımcı olabilirler. Ancak sirke konservelerinde ve başka katkı maddeleri olmadan tüketilmelidir. Tatlı turşular, bir miktar fayda sağlayan sirke kullanabilir, ancak ilave şeker bu tür faydaları ortadan kaldırabilir. Turşudaki diğer katkı maddeleri de sizin için çok kötü olabilir.
Turşuyu nasıl yediğiniz de çok önemlidir. Domuz pastırmalı duble çizburger yiyip üstüne turşu koyup sağlıklı bir yemek olarak kabul edemezsiniz. Turşu, burgerin kendisinin olumsuz özelliklerine de karşı koymayacaktır. Bunları dengeli bir diyetin parçası olarak küçük miktarlarda yiyin.
 

Turşu kalori içeriği

Artık vitamin ve mineraller açısından zengin bir besin olan turşunun faydaları ve besin değeri hakkında biraz daha bilgi sahibi olduğunuza göre, bu atıştırmalığın kalori içeriğini bilmek önemlidir. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de bu besinin çok miktarda yenmemesi, kesinlikle turşusu olmayan sebzelerden yememiz gerektiği kadar olmamasıdır. Boyutları büyük ölçüde değişebilse de, genellikle yalnızca bir veya iki turşu yeriz.
Genel olarak günde 40-50 gr'dan fazla turşu tüketmemeliyiz ve çoğu gün yememiz gereken bir şey değildir. Haftada bir veya iki kez özel bir atıştırmalık olmalıdır. Ortalama olarak %92 sudan oluştukları için kalori içerikleri çok düşüktür ve 100 g başına yaklaşık 16 kaloridir. Bu, tatlı turşular için daha fazla olacaktır, ancak önemli ölçüde değil.
Bu, bir porsiyon turşunun yaklaşık 8 kalori olacağı anlamına gelir ve bu da onları çok düşük kalorili bir yiyecek yapar. Ancak aşağıda göreceğiniz gibi, beslenme açısından dikkate almamız gereken başka faktörler de var.
 

Turşunun besin değerleri


Daha önce de belirttiğimiz gibi, konserve turşuların besin değeri yüksek olabilir. Kalorileri düşüktür ve su içeriği yüksektir. Burada özellikle standart bir ekşi turşuya bakıyoruz:
Çok sayıda vitamin (A, B3, E, C ve folik asit veya B9) içerir ve B6 vitamini kaynağı olarak kabul edilir.
Demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum ve çinko gibi sayısız mineral sağlar.
İyi bir lif kaynağıdır.
Yüksek su içeriğine sahip olun.
Düşük yağ içeriğine sahip düşük kalorili bir besindir.
Turşu besin değerleri açısından ideal bir atıştırmalık olsa da, en büyük dezavantajlarından biri olan yüksek sodyum içeriğine dikkat etmelisiniz. Yüksek tuz içeriğinin, onları kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörü olan hipertansiyonu olan kişiler için istenmeyen atıştırmalıklar haline getirdiğini bilmek önemlidir. DSÖ'nün günde maksimum 5 gram tuz alımını önerdiğini ve 100 gram turşunun 2.3 gram sodyum içerdiğini unutmayın, bu nedenle bunları ölçülü tüketmelisiniz.