Tuz odaları gerçekten sağlığa fayda sağlar mı?

TAKİP ET

Yaklaşık iki yüzyıl önce Polonya'da bir doktor, Wieliczka Tuz Madeni'nin derinliklerinde çalışanlar hakkında oldukça ilginç bir şey fark etti: Diğer madenlerdeki işçiler gibi akciğer sorunları yoktu.

Reklam
Reklam

Bugünün terapötik tuz odaları, Dr. Feliks Boczkowski'nin uzun zaman önce yaptığı bu gözleme şükran borçludur. Tuzun iyileştirici gücüne olan inancı, haloterapinin (tuz terapisi) büyüyen sağlık trendinin temelidir. Yine de soru şu: Bu yeni moda “tuz mağaraları” daha iyi nefes alma, daha sağlıklı cilt ve hatta stres atma konusunda lanse edilen sağlık iddialarını yerine getiriyor mu? Fonksiyonel tıp uzmanı Melissa Young, MD ile bir göz atalım.
 

Tuz odası nedir?

Tuz odaları, oda içindeki havanın sizi mikroskobik tuz parçacıklarına maruz bıraktığı bir kuru tuz terapisi deneyimi sunar. Tuz Terapi Derneği'ne göre iki tür terapi odası vardır:
"Aktif" odalarda, tuzu parçalayan ve parçacıkları dolaştıran, solunmalarına ve cildinize maruz kalmalarına olanak tanıyan makineler bulunur. Uygulama haloterapi olarak bilinir.
“Pasif” odalar çok miktarda tuzla doldurulur. Tipik olarak, çeşitli tuzlar - Ölü Deniz, Himalaya, kaya tuzu, vb. - iklim kontrollü alanı doldurur. Bunlar genellikle daha meditatif ayarlardır.
Dr. Young, “Gerçek bir haloterapi deneyimi olarak kabul edilebilecek bir şey için partikül üretecinin bulunduğu bir odaya ihtiyacınız var” diyor.
 

Tuz odası terapisinin faydaları

Çevrimiçi arama yapın ve tuz odaları hakkında nefes kesen referanslar sıkıntısı çekmeyin. Anekdot olarak, insanlar, özellikle solunum sorunları veya enfeksiyonların hafifletilmesi söz konusu olduğunda, hayatlarını değiştirdiklerini söylüyorlar.
Kanıtlanmış araştırmalar söz konusu olduğunda, yine de… Peki, diyelim ki iddiaları destekleyecek bir tuz dağı bilimsel kanıt yok.
Dr. Young, "Bazen, belirli bir tedaviye bakan yeterince iyi tasarlanmış çalışma olmaması sinir bozucu olabilir veya farklı çalışma sonuçları çelişkili olabilir" diyor. "Ancak bu, bu tedavinin potansiyel bir yararı olmadığı anlamına gelmez."
İşte bu yüzden insanlar tuz odalarına gittiklerini söylüyorlar.
Geliştirilmiş solunum
Havayı ciğerlerinize girip çıkarırken sorun yaşıyorsanız, durumunuz birinin haloterapi ile iyileştirilebilecek sağlık sorunları listesinde yer alıyor. Çeşitli siteler, tuz odalarının aşağıdakilere yönelik yardımcı olabileceğini iddia ediyor:
Astım
Bronşit
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH).
Kistik fibroz.
Solunum alerjileri.
Sigara içenlerin öksürüğü (kronik öksürük olarak da bilinir).
Peki, bu tuzlu hava nasıl bir fark yaratıyor? Dr. Young, "Tuz parçacıklarının solunması, mukusu inceliyormuş gibi görünür, bu da öksürüğünüzün daha üretken olmasını sağlar ve balgamı çıkarmayı kolaylaştırır," diye açıklıyor Dr. Young. “İşleri hareket ettiriyor. Bu genellikle solunum sorunları olan insanlar için anahtardır.”
Ancak teoriyi destekleyen çok fazla titiz araştırma yok. Dr. Young, "Haloterapiyle ilgili veriler karışık" diyor.
Enfeksiyonla savaş
Sinüslerinizdeki pisliği temizlemek için tuz kullanma fikri tam olarak çığır açıcı değil. Tuzlu spreyler ve durulamalar, daha iyi nefes almak için burnunuzu ve sinüslerinizi durulamak için kullanılan yöntemlerdir.
Fakat kuru tuzu solumak aynı şeyi başarır mı? Dr. Young, yine, iddiayı doğrulamak için yeterli araştırma olmadığını söylüyor.
Daha sağlıklı cilt
Tuzla doymuş havanın vücudunuzun üzerinden akmasına izin vermenin, cildinizin nemini doğal olarak artırdığı, daha pürüzsüz hissetmesini ve daha az lekeli görünmesini sağladığı söylenir. pH seviyelerini dengelemek ve egzamayı temizlemek konusunda da çok fazla gevezelik var.
Bu doğru mu? Cevabı muhtemelen tahmin edebilirsiniz. Dr. Young, “Bilimsel kanıtımız yok” diyor.
(Daha genç görünen bir cilt için doğal bir yol mu arıyorsunuz? Bu yiyecekleri yemeyi deneyin .)
Stres azaltma
Sakin ve loş ışıklı, tuzla dolu, yumuşak müzik çalan bir oda, kesinlikle meditasyon için ideal bir ortam olarak kendini gösterir. “Sinir sisteminizi kesinlikle sakinleştirebileceğiniz ve stresi azaltabileceğiniz bir ortam.
Ancak tuz bileşenini çıkarırsanız aynı şey söylenebilir. Dr. Young, “Aynı etkiyi onsuz da elde edebilirsiniz” diyor. ( Farkındalık uygulama yolları hakkında daha fazla bilgi edinin .)
 

Tuz odasını ziyaret etmenin riskleri var mı?

Dr. Young, nispeten sağlıklıysanız, bir tuz odasında bir seans geçirmenin herhangi bir soruna yol açmayacağını garanti ediyor. Ancak, birkaç uyarı notu sunuyor.
Daha fazla öksürebilirsin. Havadaki tüm bu tuz parçacıkları öksürüğünüzü bir nebze olsun artırabilir. Dr. Young, “Hastalara gittim ve daha sonra çok öksürdüklerini söylediler” diyor. "Bu sadece farkında olunması gereken bir şey."
Tanımlanmış haloterapi standartları yoktur. Dr. Young, “Burası Vahşi Batı, herkesin farklı bir şekilde yaptığı” diyor. Tedavinin bir tıp uzmanı tarafından denetlendiği bir ofiste veya spada bir tuz odası aramanızı önerir.
İlaçla aynı şey değil. Tuz odası seansını tıbbi bakımla karıştırmayın. Dr. Young, “İlaçlarınızın yerini tutmaz” diyor.
Sorular sorun. Mevcut sağlık sorunlarınız varsa, güvenli tarafta olmak için haloterapiyi denemeden önce doktorunuzla konuşun.
 

Tuz odası denemeye değer mi?

Tuz odası sizin için faydalı olabilir mi? "Belki," diyor Dr. Young. "Özellikle nefes alma sorunlarınız varsa denemeye değer bir şey. Ancak bunu normal tedavilerinizin bir ilavesi olarak görün – yerine geçme olarak değil.”