Üç aylar neden önemlidir? Üç aylarda kaza ve nafile orucu tutulabilir mi?

TAKİP ET

Üç ayların başlamasına kısa süre kala üç aylarda yapılacak ibadetlerin neler olduğu konusundaki araştırmalar da arttı. Peki üç aylar neden önemlidir? Üç aylarda kaza ve nafile orucu tutulabilir mi? Yanıtları haberimizde...

Reklam
Reklam

İslam dünyasının önemli zamanlarından birisi olan üç ayların başlamasına artık kısa bir süre kaldı. Bu önemli zaman içerisinde hangi ibadetlerin yapılması gerektiği milyonlarca müslümanın gündemini yoğun bir şekilde meşgul ediyor. İnsanların merak ettiği konular arasında üç ayların önemi ve üç aylarda kaza ve nafile oruçlarının tutulup tutulamayacağı sorusu yer alıyor. Peki üç aylar neden önemlidir? Üç aylarda kaza ve nafile orucu tutulabilir mi? 
Üç Aylar Neden Önemlidir?
Hicri takvimde Recep, Şaban ve Ramazan aylarının gerçekleştiği zaman olarak bilinen üç aylarda ibadetler daha fazla yapılmakta ve günahlardan uzak durma konusunda daha titiz davranılmaktadır. Hadise göre Recep ayı Allah’ın, Şaban ayı Hz. Muhammed’in ve Ramazan ayı da ümmetin ayıdır. Bununla birlikte üç aylar içerisinde Regaip Kandili, Miraç Kandili, Beraat Kandili ve Kadir Gecesi gibi önemli günler de yer almaktadır. 
Üç Aylarda Kaza ve Nafile Orucu Tutulabilir Mi?
Üç aylar içerisinde kaza ve nafile oruçları elbette tutulabilmektedir. Hatta bu zaman içerisinde tutulan kaza ve nafile oruçlarının diğer zamanlardan daha fazla olduğu rivayet edilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kaza ve nafile oruçlarının ayrı ayrı tutulmasıdır. Yani bir oruca hem kaza hem de nafile adıyla niyet edilmemelidir. 
Üç Aylarda Oruç Tutarken Nasıl Niyet Edilir?
Üç aylarda oruç niyeti konusunda özel bir dua bulunmamaktadır. Bu nedenle oruç için niyet edilirken tıpkı Ramazan ayındaki gibi niyet edilmesi yeterlidir. 

üç aylar Ramazan ayı Recep ayı Şaban ayı kaza orucu nafile orucu