Üç aylara girerken hangi dualar okunmalıdır? Üç aylarda yapılacak ibadetler, tesbih ve zikirler

TAKİP ET

2 Şubat Çarşamba günü üç aylara girerken İslam alemi hangi ibadetleri yapmaları gerektiğini araştırıyor. Hem üç aylar boyunca hem de üç aylara girerken hangi dualar okunmalı, hangi tesbihler çekilmeli, hangi zikirler yapılmalı? İşte üç aylarda yapılacak ibadetler...

Reklam
Reklam

Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşan üç aylar Müslüman alemi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle de ibadetlerine bu 3 ay içerisinde daha çok ağırlık veren İslam alemi hangi ibadetlerim yapılması gerektiğini oldukça merak ediyor. Ramazan ayı için özel olan oruç tutma diğer aylarda da belli günlerde yapılabiliyor. Lakin bunun yanı sıra Müslüman alemi üç aylar içerisinde hangi tesbihlerin çekilmesi gerektiğini, hangi duaların edilmesi gerektiğini, hangi namazların kılınması gerektiğini araştırıyor. Bizde bu haberimizde sizlere üç aylar içerisinde ve üç ayların ilk ayı olan Recep ayı içerisinde okunabilecek duaları belirttik.

2 Şubat 2022 çarşamba günü çaylara girerken İslam alemi hangi ibadetlerin yapılması gerektiğini araştırıyor. Üç ayların ilk ayı olan mübarek Recep ayını ibadetlerle ve dualarla geçirmek isteyen Müslümanlar, Recep ayında yapılabilecek ibadetleri ve okunabilecek tesbihleri ve duaları araştırıyor. Peki hem üç aylar boyunca hem de üç ayların ilk ayı olan Recep ayında hangi dualar edilmeli, hangi ibadetler yapılmalı? İşte konuya ilişkin detaylar...

Üç aylar ne zaman başlayacak?

Mübarek üç aylar, 2 Şubat 2022 çarşamba günü başlıyor.

Üç aylara girerken hangi dualar edilir?

Üç ayların başlaması ile ve üç ayların ilk ayı olan mübarek Recep ayına girilmesi ile beraber bu ayın ilk günü ve ilk gecesi yapılacak olan ibadetler, dualar ve namazlar araştırılıyor.

Recebin ilk 10 gününde okunabilir dua;

Allahümme barik lena fi recebe ve şa'ban ve belliğna ramazan vehtimlena bil-iman ve yessirlena bil-Kur'an

Daha sonra 100 kez;

Sübhanallahil-Hayyi'l-Kayyum

Recep ayının faziletleri

Peyganmberimiz Hz. Muhammed (S.A.V), Recep ayı girdiğinde şu şekilde dua edermiş: 'Allah'ım, Recep ve Şaban aylarını bizim için bereketli kıl, bu aylarda bize bereketler ihsan et ve bizi hayırlısıyla Ramazana ulaştır.'"

Özellikle de Recep ve Şaban ayında Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutulması tavsiye edilen ibadetlerden biridir. Bunun sebebi ise Peygamber efendimizin bir hadisinde amellerin Pazartesi ve Perşembe günleri Allah'a arz edildiği belirtilmiş ve şu sözler söylenmiştir:

“Dolayısıyla amellerimin ben oruçluyken Allah'a arz edilmesini isterim.”

Peygamber Efendimizin üç aylar içerisinde özellikle yaptığı bir ibadet olup olmadığı sorusuna karşılık olarak ise şu yanıt verilmiştir:

"Özel bir ibadeti yoktu ama bu aylarda diğer aylara göre daha fazla nafile oruç tutardı. Hatta müminlerin annesi Hz. Aişe rivayet eder, “Hz. Peygamber Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki bizde sanki orucu hiç açmayacakmış gibi bir algı meydana gelirdi.”

Üç ayların önemli olmasının bir diğer nedeni ise içlerinde 5 kandil gecesinden 4'ünü taşıyor olmalarıdır.

üç aylar üç aylarda okunacak dualar üç aylarda yapılacak ibadetler