Ücretsiz izin dilekçesi örneği nasıl yazılır?

TAKİP ET

Ücretsiz izne ayrılmak isteyen kişiler, öncelikle işveren kişiye bir dilekçe vermelidir. Bu dilekçede hangi tarihler arasında izin kullanmak istediği de belirtilmelidir. 4857 sayılı kanunda ücretsiz izin dilekçesi hakkındaki bilgiler yer almaktadır. Tüm detaylar haberimizde.

Reklam
Reklam

Sigortalı kişilerin ücretsiz izin hakları kaç gündür?

4857 sayılı kanuna göre haklar aşağıda verilmiştir. 

- Yıllık izin vaziyetine göre yolda geçirilen süre esas tutularak 4 güne kadar ücretsiz izin hakkı kullanılabilir.

-Kadın çalışanlara doğum sonrası ücretli analık izni sonlandıktan sonra istekleri durumunda 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilir.

- Doğum sonrası analık izni bittikten sonra kısmi çalışmayı isteyen kadın çalışanlara yarım gün ücretsiz izin verilebilir.

Doğumdan sonra ücretsiz izin dilekçe nasıl yazılır?

6 ay ücretsiz izin hakkını kullanmak isteyen kişiler, doğum iznine ayrılma dilekçesi yazmalıdırlar. Başlama tarihine ücretli analık izni bitim tarihi sonrasını, bitiş tarihi olarak 6 ayı hesaplayarak yazılmalıdır. 

Ücretsiz izin dilekçesi nasıl yazılmalıdır?

İzne ayrılmayı istenen tarih ve bitiş tarihleri yazılmalıdır. İş yeri izin dilekçesindeki gerekli kısımlarda eksiksiz ve tam olarak doldurulmalı ve evrak imzalanmalıdır.

İşçiye zor kullanarak izin kullandırılabilir mi?

4857 Sayılı İş Kanunu’na göre ücretsiz izin talebi halinde verilen bir haktır. İşveren kişi sigortalının isteği olmadan işçiyi zorla izine çıkaramaz. Fakat pandemi Covid-19 sebebi ile işverenlere geçici olarak işçileri ücretsiz izne çıkarma hakkı tanınmıştır. İşveren kişi, ücretsiz izne çıkardığı çalışanına pandemi ücretsiz izin desteği ödemesi sağlamak durumundadır. 

Aylıksız izin dilekçesi ne zaman verilmeli?

Kanunda belirlenen herhangi bir süre bulunmamaktadır. Fakat izne çıkmadan uygun bir süre öncesinde verilmelidir. Çünkü işveren de çalışmayı ve çalışanını buna göre ayarlamak durumundadır.

ücretsiz izin dilekçesi örneği ücretsiz izin dilekçesi meb ücretsiz izin dilekçesi öğretmen ücretsiz izin dilekçesi nasıl yazılır ücretsiz izin dilekçesi ne zaman verilir