Ukrayna Başkanı Zelenskiy açıkladı! İkinci gıda krizi kapıda!

TAKİP ET

Ukrayna'nın Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gıda krizinin kapıda olduğunu açıkladı. Zelensky, Rusya'nın 20 milyon tonluk gıda ihracatını engellediğini söyleyerek 'Rusya sebebiyle ikinci bir kriz gıda krizi olacak' ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 20 milyon ton gıda ihtiyacını Rusya’nın engellediğini söyleyerek Rusya’yı suçladı.

Zelenskiy, limanlarda uygulanan engeller kaldırılmazsa birçok ülkenin gıda krizi ile karşılaşacağını söyledi ve yaptığı açıklamada “Dünya, Ukrayna’nın limanlarındaki engelin kalması için yardım etmeli, aksi halde enerji krizini bir gıda krizi takip edecek. Arpa, tahıl, ayçiçeği ve başka gıdaları ihraç etmeyi Rusya neredeyse tüm limanlarda engelledi” ifadelerine açıklamasında yer verdi.

Engellerin kalkması için askeri çözüm

Ukrayna’nın Devlet Başkanı Zelenskiy, “Rusya sebebiyle enerji krizinin ardından ikinci kriz gıda krizi olacak. Ukrayna’nın limanlarını açmaz, gıdaya ihtiyacı olan Avrupa, Afrika, Asya ülkelerine yardım etmezsek bir de gıda krizi yaşanacak” dedi. Ukrayna limanlarında uygulanan engellerin kalkmasına ilişkin, “Limanlardaki engelleri kaldırmanın bir yolu ise askeri çözümdür. Bu sebeple silahlarla ilgili olarak soruşturmalar için ortaklarımıza yönlendiriyoruz” ifadelerine yer verdi.



Ukrayna’nın Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, sosyal medya üzerinden açıklama yaptı; “Rusya limanlarımızı kapatıp milyonlarca insanı açlık tehlikesi ile yüz yüze bırakıyor.”

Savaş öncesinde Rusya ve Ukrayna’dan gelen buğday arzı dünya ticaretinin neredeyse yüzde 30’una denk geliyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı verilerinde, Ukrayna dünyanın dördüncü en büyük mısır ihracatını yapan ve 5. Olarak da en büyük buğday ihracatını yapan ülkedir.