Ukrayna buğdayı bombaların gölgesinde nasıl hasat edilecek! Dünya bunu konuşuyor

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken savaşla birlikte Küresel çapta gıda fiyatlarında büyük artış yaşandı. Özellikle Odessa limanından gemilerin çıkamaması nedeniyle buğday fiyatlarındaki artış çarpıcı boyutlara ulaştı. Ukrayna'da Rus bombardımanı hala devam ediyor. Şimdi merak edilen ise bombardımanı gölgesinde yeni hesap nasıl yapılacak? Ukrayna'da buğday hasadı yapılması halinde yeni hasat dönemi fiyatları indirecek mi?

Reklam
Reklam

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ediyor. Özellikle savaşla birlikte Küresel çapta da bir gıda krizi başlamış durumda. Savaş bölgesindeki buğday hasadının nasıl olacağı tüm dünyada merakla Takip ediliyor. Konu ile ilgili Ukrayna'nın Ukrayna'nın Lukianivske köyünde yaşayan ve Yaklaşık 3 bini hektar büyüklüğünde bir buğday tarlası olan Çiftçi Pavlo Sergienko önemli açıklamalarda bulundu. Savaşın Gölgesinde tarlasını işlemeye ve hasadını toplamaya çalışan Çiftçi, buğday hasadı için ihtiyaç duyduğu tüm Ekipmanları kiralamış. Ancak hala önündeki engeller bitmiş değil. Çünkü çiftçinin tarlasına Neredeyse her gün Rus roketleri düşüyor. Ancak Ukraynalı Çiftçi vazgeçmiyor ve her şeye rağmen mahsulünü toplamaya çalışıyor. Fakat önündeki engeller de bitiyor. Çünkü tarladaki mahsulü toplasa bile nakliyesi de başka bir problem olacak. Peki Ukrayna'da savaşa rağmen yeni hasat nasıl yapılacak?

Dünyanın en büyük buğday üreticilerinden Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesi ile birlikte büyük bir gıda krizi de baş gösterdi. Tahıl tedarik zinciri önemli ölçüde Aksarken gıda fiyatları da her geçen gün artmaya devam ediyor. Ukrayna'nın Karadeniz'de bulunan limanlarının da tüm dünya ile Bağları kesilmiş durumda. Ayrıca Rusya bir yandan da Ukrayna'nın tahıl ambarları Hedef almaya devam ediyor.  Ukrayna'da buğday üretiminin üçte ikisi küçük ve orta ölçekli çiftçiler tarafından yapılıyor. Çiftçiler bombardımana rağmen tarladaki mahsullerini hasat etmek istiyor ancak nakliye sorunu karşılarında duruyor.

Güvenlik koridoru için çalışmalar sürüyor

Ukrayna’da birçok çiftçinin çatışmalar sırasında tarlalarının da büyük çoğunluğu yok olmuş durumda. Çiftçiler her gün tarlalarına Rus raketlerinin düştüğünü söylüyor. Ancak yine de yeni hasat için hazırlık yapmaya ve ekipman kiralama ya devam ediyorlar. Şu anda Türkiye'nin girişimleri ile Karadeniz'deki limanlardan gemilerin çıkarılması için bir güvenlik koridoru oluşturulması gündemde. Ukraynalı Çiftçiler de buradan gelecek haberleri büyük bir heyecanla bekliyor. Ancak açılacak olan güvenlik koridorunu şu anda yeni hasadı etkileyip etkilemeyeceği ise bilinmiyor.

Savaş nedeniyle ürünleri alamıyorlar

Üstelik Ukrayna'daki Buğday ve ay çekirdeği için müşteri var. Ancak bombardıman nedeniyle Kimse gelip ürünleri alamıyor. Ürünlerin ambarda kalması da Gıda krizine sebep oluyor. Gıda krizinin bu şekilde devam etmesi halinde kısa süre içerisinde gıda fiyatlarında da artış önü alınamaz bir boyuta gelecek gibi duruyor. Ukrayna'daki ürünlerin çıkarılması ve yeni hasadının başlaması ile birlikte isteyen Özellikle buğday ve Ayçiçek yağında fiyatların düşeceği tahmin ediliyor.