Ukrayna'daki Türk vatandaşların nasıl tahliye edilecek? Dışişleri Bakanlığı açıkladı..

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeniyle Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının nasıl tahliye edileceğine bir açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, Türk vatandaşların tahliyelerinin karayoluyla olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş Ukrayna'da olan Türk vatandaşlarının nasıl tahliye edileceğine dair Türkiye'de geniş kapsamlı bir çalışma başlattı. Dışişleri Bakanlığı, başlatılan bu çalışmalar kapsamında orada bulunan vatandaşların hava sahalarının kapalı olması nedeniyle karayoluyla yapılmasına karar verdi. 

Söz konusu karar ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasına ilişkin görüşlerini açıklarken 8. maddenin işletilmesine dair bir karar alınması yönünde ilerlediklerini ve bu konuda tutumlarının çok net olduğunun belirterek 'Çatışmaya karşıyız' dedi. Rusya'nın savaştan çekilmesine dair kınama ve gerekli açıklamaları yapmanın yeterli olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, savaşı durdurabilmek için çaba sarf edilmesi gerektiğini, Türkiye'nin de olayların bu noktaya gelmemesi için geniş kapsamlı çalıştığını aktardı.



Bakan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir f-görüşme yapacağını belirterek AB, Avrupa Konseyi, NATO ve Birleşmiş Milletler'in de (BM) bu konuyla ilgili bir toplantı düzenleyeceklerini söyledi. BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleştirilecek görüşmeler sonrası alınacak kararı Rusya'nın daimi üye olarak veto edileceği konusunda bir beklentilerinin olduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, daha sonra BM Genel Kurulu'nun olağanüstü bir toplantı yapacağını ifade etti.

UKRAYNA'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARI NASIL TAHLİYE EDİLECEK?

Ukrayna'da yaşayan Türk vatandaşların tahliyesine ilişkin konuşan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, tahliyeler için gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek, hava sahalarının kapalı olması nedeniyle tahliyelerin kara yolu ile yapmayı düşündüklerini söyledi. Kara yolu ile yapılması halinde ise Romanya, Polonya ve Moldova'nın Türk vatandaşlarından vize, PCR testi ve aşı sertifikası istemeyeceğini aktardı.



'VATANDAŞLARIMIZ PANİK OLMASIN'

Tahliyeler için tüm hazırlıkların günler öncesinden başlatıldığı bilgisini paylaşan Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna'daki vatandaşlarımızın durumlarını yakından takip ettiklerini ve vatandaşların hiçbir şekilde panik yapmamalarını istediklerini söyledi.

Hava sahası açılırsa hava sahasından, açılmazsa deniz veya kara yoluyla Türk vatandaşlarının ülkelerine dönmelerini sağlayacaklarını bir kez daha tekrarlayan Bakan Çavuşoğlu, Ukraynalı vatandaşları da yalnız ve çaresiz bırakmayacaklarını sözlerine ekledi.


 

ukraynada yaşayan türk vatandaşları tahliye nasıl tahliye edilecek dışişleri bakanlığı mevlüt çavuşoğlu