Ukrayna-Rusya savaşı Turizme etki edecek mi?

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgali sonrası birçok konu merak edilmeye başlandı. Türk turizminin bu konudan etkilenip etkilenmeyeceği merak edilmektedir. Ukrayna-Rusya savaşı turizme etki edecek mi? Bu haberimizde turizme ilişkin merak edilen konuları sizler için derledik. İşte turizme ilişkin merak edilen detaylar...

Reklam
Reklam

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Türkiye'nin turizm sektörü üzerindeki etkisi kendini göstermeye başlıyor. Türkiye'de Turizm nasıl etkilenecek?

Turizmde korkulan oluyor

Güney Ege Turist Otel İşletmecileri Derneği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, "Genellikle bu dönemde rezervasyonlar çok düşüktü. Şimdi işgalin etkisiyle daha da zayıfladı. Günde 5 rezervasyon almamıza rağmen. 2 adet rezervasyon almaya başladık” dedi.

Bülbüloğlu, işgalin bitmesine rağmen Ukrayna'da yaşanan insani trajedi nedeniyle bu sezon bu pazarı kaybettiklerine dikkati çekerek, "En önemlisi Ukraynalı insanların hayatını kaybetmemesi. Rus işgali, geçen yıl en çok turistin bulunduğu üçüncü pazardan ödün vermeden yapamayız. Bu da ekonomiye en az 2 milyar dolara mal olur” dedi.

15 Mart'tan sonra netlik kazanacak

Alanya Tur Operatörleri Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ve Türkiye Otel İşletmecileri Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, bazı Rus turistlerin az sayıda da olsa rezervasyonlarını iptal etmeye başladığını söyledi.

İşler, iptallerin ağırlıklı olarak Mayıs ve Haziran aylarında Ukrayna'da akrabaları olan Ruslar tarafından yapıldığını bildirdi.

Turizm profesyonellerinin temel endişesi, iki ülke arasındaki savaşın devam etmesi durumunda diğer pazarlardan turist kaybı yaşanacağıdır.

İşler, "Bu iş devam ederse ve diğer oyuncular devreye girerse tüm turizm piyasalarımız bu savaştan etkilenecek. Bu durumda Türk turizm sektörünün toparlanması bir yıldan fazla sürecek." dedi.

Bülbüloğlu, Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan Türk turizm kayıplarının başka hangi pazarlara yayılacağını ve toplam kayıpların ne kadar olacağının 15 Mart'tan sonra netlik kazanmaya başlayacağını söyledi.

Rusya'nın işgalinden önce rezervasyonlarda çok büyük bir artışın olduğu aktarıldı

ALTID Başkanı Burhan Silli, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce her iki ülkeden Türkiye'ye yapılan rezervasyonların geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yüzde 100 arttığını söyledi.

Ukrayna tarafında yolcu trafiğinin durduğunu, Rusya tarafında rezervasyonların yavaşladığını ve bazı iptallerin olduğunu belirten Silli, "Ancak iki ülke arasındaki savaşın kısa sürede sağduyu diplomasisi yoluyla çözülmesini umuyoruz. " açıklamasını yaptı.

Geçen yıl Türkiye'ye en çok turist gönderen ülke 4,6 milyon turistle Rusya olurken, 2021 yılına kadar Türkiye'ye gelen Rus turist sayısı yıllık yüzde 120,5 artış göstermişti.

2021 yılında Türkiye'ye en çok turist gönderen üçüncü ülke ise Ukrayna'dır. 2021'de Ukrayna'dan gelen turist sayısı yıllık %106,4 artışla 2 milyonu aşmıştı.

Ukrayna-Rusya savaşı Türkiyeyi nasıl etkiler? Rusya ve Türkiye Rusya Türk turizmi