Uluslararası Enerji Ajansı Avrupa'yı uyardı! Rus gazında tam kesinti iddiası

TAKİP ET

Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaşla birlikte Avrupa'da birçok ülke yaptırım kararı almıştı. Rusya ise ruble ile ödeme yapmayı kabul etmeyen ülkelerin gazını keseceğini açıklamıştı. Yavaş yavaş kesintilere başlayan Rusya ile ilgili uluslararası enerji Ajansı uyarılarda bulundu. Avrupa'yı uyaran uluslararası enerji Ajansı, Rus kadın da tam kesintinin olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Rusya, Ukrayna'yı işgal ettikten sonra yaptığı açıklamada ruble ile ödeme yapmayı kabul etmeyen Avrupa ülkelerine gaz vermeyeceğini duyurmuştu. Bu kararını geçtiğimiz günlerde uygulamaya koyan rusya, ruble ile ödemeyi yapmayı kabul etmeyen ülkelerin gazını kesmeye başlamıştı. Bir yandan gaz tartışmaları devam ederken bir yandan da Ukrayna Savaşı nedeni ile Rusya'ya ambargo uygulayan ülkeler Rus kadına alternatif Aramaya devam ediyor.

Avrupa ülkelerine uyarı geldi

Bir son dakika açıklaması yapan uluslararası enerji Ajansı kış aylarında Rusya'nın doğalgazı tamamen kesebileceğini söyledi. Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa ülkelerinin acilen gaz kesintisi ne hazırlanması gerektiğini belirterek taleplerin azaltılması ve eski nükleer santrallerin açık tutulması konusunda önlemler alınması çağrısında bulundu.

Acilen hazırlık yapılmalı

Finansal Times'a açıklamalarda bulunan IEA Başkanı Fatih Birol, Rusya'nın geçtiğimiz hafta Avrupa ülkelerinin gaz arzını azaltma kararı aldığını hatırlattı. Daha fazla kesildiği için bunun bir haberci olabileceğini söyleyen Birol, Rusya'nın Avrupa gazını tamamen kesebileceğini söyledi.

Kış aylarında dağıt kesilebilir

Fatih Birol açıklamasının devamında kış ayları yaklaştıkça Rusya'nın niyetinin daha iyi ortaya çıktığını belirterek Avrupa'nın depoları doldurmasını önlemek için bu kesintilerin yapıldığını söyledi. Rusya'nın kış gelince tüm gazı çekeceğini belirten Birol, Avrupa'nın yeni arayışlar içerisinde olması gerektiğine dikkat çekti.