Unutkanlığın 5 şaşırtıcı nedeni

TAKİP ET

Bir şeyleri hatırlamakta güçlük çekiyorsanız, zihniniz Alzheimer hastalığı olabilir- ancak bu, hafıza kaybının tek nedeni değildir.

Reklam
Reklam

Anahtarlarınızı bulamıyorsunuz veya belki bir randevuyu unuttunuz. Orta yaş ve üzerindeki birçok insan için, bunun gibi basit unutkanlık eylemleri korkutucudur çünkü Alzheimer hastalığının hayaletini yükseltirler.

Ancak Ulusal Yaşlanma Enstitüsü, Alzheimer'ın unutkanlığa yol açabilecek tek sağlık sorunu olmadığını söylüyor. Hafıza kayıpları her yaşta ve çeşitli nedenlerle olabilir. Ve altta yatan neden tedavi edildiğinde, hafıza sorunları da genellikle iyileşir.

Brigham and Women's Hospital'da nörolog ve Harvard Tıp Okulu'nda nöroloji doçenti olan Seth Gale, "Hastalar hafıza kaybı yaşayabilir ve semptomlarını benzer şekilde tanımlayabilir, ancak bir doktor beynin hangi bölümlerinin etkilendiğini ayırt edebilir" diyor . Boston.

“Birinin zihinsel işlevlerinde gerçekte neler olduğunu öğrendiğinizde, onları rahatlatabilirsiniz. Örneğin, insanların hala bilgi öğrenme ve saklama kapasitesine sahip olmaları yaygındır, ancak hayatlarının bu döneminde aşırı yüklenmiş zihinsel kaynakları nedeniyle, bunu iyi yapmakta zorlanırlar” diyor Dr. Gale.

Belirtilerinizden sorumlu olan durumun ele alınabilmesi için hafızanızla ilgili endişeleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Gale, semptomlarınızı tartışmak ve muhtemelen bir MRI dahil olmak üzere çeşitli testler yapmak, doktorunuzun hafızanızı neyin etkilediğini belirlemesine yardımcı olabilir, diyor.

UNUTKANLIĞIN 5 NEDENİ

Bazı durumlarda, aşağıdaki sorunlardan biri veya daha fazlası bir rol oynuyor olabilir:

1. Stres, Kaygı ve Depresyon

Johns Hopkins Medicine'deki Hafıza ve Alzheimer Tedavi Merkezi direktörü ve Johns Hopkins Bayview'de profesör ve psikiyatri başkanı olan Constantine Lyketsos, önemli stres veya kaygının dikkat ve hafıza ile ilgili sorunlara yol açabileceğini söylüyor.

Bu, özellikle ev ve iş sorumlulukları arasında gidip gelen ve iyi uyumayan kişilerde yaygındır. Genellikle, stresi azaltmak hafızayı iyileştirebilir, diyor.

Mayıs 2022'de  Frontiers in Psychiatry'de yayınlanan bir araştırmaya göre, tedavi edilmeyen kronik stres depresyona yol açabilir ve bu da bazı hafıza ölçümleri de dahil olmak üzere beyin fonksiyonlarını da etkileyebilir. Bununla birlikte, Ulusal Yaşlanma Enstitüsü'ne göre, depresyon gibi bir duygudurum bozukluğu ilaç ve danışmanlık ile düzelebilir.

2. Uyku Sorunları

Harvard Tıp Okulu'na göre, uykusuzluk veya kronik uykuya dalma veya uykuda kalamama gibi uyku sorunları ile uyku apnesi , gece boyunca kısa süreli ve sık sık solunumun durmasına neden olan bir bozukluk, hafıza kaybı ve bunama ile ilişkilendirilmiştir.  . Uyku eksikliği yorgunluğa neden olur ve bu da beyin sisine ve hafıza sorunlarına yol açabilir.

Mayıs 2022'de Journal of Sleep Research'te yayınlanan bir  çalışmada, uykusuzluk ve uyku apnesi olan kişilerin, bu koşullara sahip olmayan kişilere kıyasla, hafızayı ölçmek için tasarlanmış değerlendirmelerde iyi performans gösterme olasılıkları daha düşüktü.

2021'de Journal of Clinical Sleep Medicine'de yayınlanan bir çalışma, tedavi edilmediğinde uyku apnesi uzamsal navigasyon belleğini etkiler  . Dr. Lyketsos, bu tür bir hafızanın, talimatları ve anahtarlarınız gibi şeyleri nereye koyduğunuzu hatırlamayı içerdiğini söylüyor.

Bir açıklama, uyku apnesi olan insanlar için beyne oksijen verilmesinin gece boyunca birkaç yüz kez kesintiye uğraması olduğunu açıklıyor Lyketsos. “Beyin oksijen bozulmasıyla strese giriyor, bu yüzden insanlar uyanıyor” diyor. Uyku apnesinin neden olduğu yaralanma, çeşitli hafıza kaybı semptomları olarak ortaya çıkabilir, diye ekliyor.

3. İlaçlar

Hafıza kaybı veya unutkanlık, ilacınızın ayarlanması gerektiğinin bir işareti olabilir. Amerikan Emekli Kişiler Derneği'ne göre, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli ilaç türleri hafızayı etkileyebilir:

Anti-anksiyete ilaçları

antidepresanlar

antihistaminikler

Nöbet önleyici ilaçlar

tansiyon ilaçları

Bazı ağrı kesiciler

Kolesterol düşürücü ilaçlar

diyabet ilaçları

Parkinson hastalığını tedavi eden ilaçlar

Uyku hapları

ABD Gıda  ve İlaç Dairesi, statinler  olarak bilinen kolesterol düşürücü ilaçların, hafıza kaybı ve kafa karışıklığı da dahil olmak üzere geri döndürülebilir bilişsel yan etki riskini biraz artırabileceğine dikkat çekiyor.

4. Beslenme Eksikliği

Cleveland Clinic'e  göre, normal sinir fonksiyonu için gerekli olan B vitaminlerinden biri olan yeterli B12 düzeylerinin eksikliği  kafa karışıklığına ve hatta bunamaya neden olabilir.

Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, yetişkinler her gün   diyetlerinde süt ürünleri, et ve balık gibi gıdalardan veya müstahkem tahıllar gibi B12 vitamini ile güçlendirilmiş gıdalardan yaklaşık 2,4 mikrogram B12 almalıdır.

B12 vitamini eksikliği geliştirmek için risk faktörleri şunları içerir:

75 yaşından büyük olmak

Sindirim sistemi bozukluğuna sahip olmak

Sıkı bir vegan veya vejeteryan diyetinin ardından

Bazı ilaçları almak, metformin, proton pompa inhibitörleri veya H2 blokerleri (her ikisi de mide asidini azaltan ilaçlardır) ve doğum kontrol haplarını içerir.

Sjögren sendromuna sahip olmak

Çok miktarda alkol içmek

5. Sessiz İnme

Gale, normal düşünme ve hareket etme yeteneğindeki bariz değişikliklerin beyni besleyen ana kan damarlarını bloke eden bir felçten kaynaklanabileceğini söylüyor.

Amerikan Kalp Derneği , hafif hafıza sorunlarının, daha küçük kan damarlarını etkileyen "sessiz vuruşlardan" sonra veya belirgin semptomlar olmadan ortaya çıkanlardan sonra yavaş yavaş gelişebileceğini söylüyor. Hafif ila şiddetli arasında değişebilen beyin fonksiyonundaki bu değişikliklere vasküler bilişsel bozukluk denir.

Beyin, oksijenden ve temel besinlerden yoksun bırakan tıkanmış veya azalmış kan akışına karşı özellikle savunmasızdır. Hafıza kaybı olan kişilerde felç geçirme riski daha fazladır. Ve unutkanlık, 2021'de BMC Halk Sağlığı'nda yayınlanan bir çalışmada, felç de dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıkların erken bir uyarı işareti olabilir.

UNUTKANLIĞIN DAHA AZ YAYGIN NEDENLERİ

Bellekle ilgili sorunlara yol açabilecek diğer koşullar şunlardır:

Enfeksiyon Hafıza kaybı, özellikle tedavi edilmezse, beyin çevresindeki ciddi enfeksiyona bağlanabilir, diyor Gale. Örneğin, Lyketsos'a göre, uzun süreli COVID-19'lu bazı kişiler enfeksiyondan sonra hafıza kaybı bildirdiler.

ABD Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü'ne göre, hafif bir beyin hasarının belirtileri, kafa karışıklığı ve hafıza ve konsantrasyon ile ilgili sorunları içerebilir.

Tümörler Ulusal Beyin Tümörü Derneği, hafıza ve bilgiyi işleme yeteneğinin beyin tümörlerinden etkilenebileceğini söylüyor  . Ek olarak, beyin cerrahisi, kemoterapi veya radyasyon tedavisi gibi beyin tümörü tedavilerinin tümü hafızanızı etkileyebilir.

Alkolizm, Madde Suistimali  Hem alkolizm hem de uyuşturucu kullanımı hafızayı etkileyebilir, diyor Lyketsos. Journal of Translational Medicine'de Nisan 2022'de yayınlanan bir  araştırma, 70 yaş ve üstü yetişkinler arasında ağır alkol tüketiminin, aynı yaş grubundaki hafif içiciler ve içmeyenlere kıyasla bilişsel bozulma riskini artırdığını buldu.