Unutkanlık sorunuyla karşı karşıyaysanız bu besinleri tüketmenizde fayda var!

TAKİP ET

Unutkanlık sorunu genellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkan bir sorun olsa da, genç yaştaki kişilerin de zaman zaman en büyük sorunu haline gelebilmektedir. Unutkanlık sorunuyla baş edebilmeniz için faydalı besinleri sizler için derledik.

Reklam
Reklam

Belli bir yaşın üzerindeki kişilerin en korktuğu durumlardan biri de alzheimer rahatsızlığıdır. Unutkanlık ile başlayan alzheimer hastalığı, ilerledikçe daha kötü durumlara yol açabilmektedir. Bu sebeple unutkanlık yaşayan kişiler alzheimer olma riskini düşündükçe korku haline bürünerek çok büyük stresler yaşayabiliyorlar. Ancak unutkanlık hissini çok sık yaşıyorsanız yiyeceğiniz bazı besinler ile bu durumu ortadan kaldırabilme şansınız mümkün.

Yaban mersini

Yaz aylarında atıştırmalık olarak sıklıkla tüketilen bir besin olan yaban mersini yararlı bir beyin güçlendirici olarak bilinir. 2012 senesinde 16 bin kadın üzerinde denenen bir araştırmada ile; çilek ve yaban mersini gibi çok sayıda çilek yiyen kadınların daha iyi hafıza yeteneklerine sahip olduğu ortaya kondu. Yaban mersini ve çilek, antosiyaninler adı verilen antioksidan bileşikler bakımından oldukça zengin besinlerdir. Antosiyaninler kandan beyne geçebilme yeteneğine sahip bir maddedir. Yapılan çalışmalar da bu bileşiklerin hafıza ve öğrenmeden sorumlu beyin merkezlerinde yoğunlaştığını ortaya koymuştur.

Yağlı balık

Beyniniz, beyin ve sinir hücreleri oluşturmak için omega-3'ü kullanır bu yağlar da öğrenme ve hafıza için oldukça önemli besin kaynaklarıdır. Omega-3'ler bunun yanı sıra beyniniz için çeşitli faydalar sunmaktadır. İlk olarak, yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi yavaşlatarak alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olur. Bir diğer yandan, yeterince omega-3 almamak, öğrenme bozukluklarının yanı sıra depresyona da yol açabilmektedir.

Kahve

Kahvede bulunan iki ana bileşen; kafein ve antioksidanlar, beyin sağlığını desteklemeye fayda sağlar. Kahvede bulunan kafeinin beyin üzerinde bir dizi faydası bulunmaktadır:

Artan uyanıklık: Kafein, sizi uykulu hissettiren kimyasal bir haberci olan adenosini bloke ederek beyninizi uyanık tutmayı sağlar.

Geliştirilmiş ruh hali: Kafein bunun yanı sıra dopamin gibi bazı iyi hissettiren nörotransmitterlerinizi de artırmaya yardımcı olur.

Keskinleştirilmiş konsantrasyon: Yapılan bir araştırma, kafein tüketiminin, bir biliş testini tamamlayan katılımcılarda dikkat ve uyanıklıkta kısa vadeli iyileşmelere yol açtığını belirledi. Uzun süre boyunca kahve içmek, parkinson ve alzheimer gibi bazı nörolojik hastalıkların riskinin azalmasıyla da bağlantı sağlayabilmektedir. En büyük risk azalması ise günde 3-4 bardak kahve tüketen yetişkin kişilerde görülmüştür.

Yeşil sebzeler

Lahana, ıspanak, brokoli, lahana ve karalahana gibi yeşil sebzeler beyin sağlığını güçlendirmek ve hafıza kaybını yavaşlatmaya yardımcı olurlar. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, beyindeki nöronları ya da sinir hücrelerini korumaya yardımcı olabilecek bir antioksidan vitamin olan E vitamini açısından oldukça zengindirler. Bunun yanında, pek çok yeşil yapraklı sebze, gıda bilimcilerinin, yüksek seviyeleri beyindeki sinir hücrelerinin parçalanmasıyla bağlantılı olan bir amino asit olan, homosistein düzeylerini düşürmeye yardımcı olarak inandıkları folat bakımından da bir hayli yüksektir.

Zerdeçal

Sarı renkli baharat olan zerdeçal, kurkumin adı verilen, hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilecek bir bileşeni içinde barındırmaktadır. Journal of Psychopharmacology isimli bir dergide yayınlanan bir araştırmada, zerdeçal alımını artıran kişilerde çalışma belleği, enerji seviyeleri ve sakinliğin arttığı anlaşıldı. Bu baharatı yemeklerinize katarak tüketebilirsiniz. Her yemeğe yakışan bu baharatı sık sık kullanmanızda da hiçbir mahsur bulunmamaktadır.

Avokado

Yeşil yapraklı sebzeler ve zeytinyağı gibi avokado da, E vitamini ve omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengin bir besindir. Beyni güçlendiren sağlıklı yağları barındıran bir besin olarak bilinir. Avokado tüketmeyen kişilere yüksek oranda yağ içerdiği için avokado meyvesinin içindeki yağların sağlıklı, tekli doymamış çeşitlilikte olduğunu anlatmak gerekir. Esasında, bu MUFA'lar, her ikisi de demansın, özellikle de vasküler demansın gelişimiyle ilgili olan, kalp sağlığını güçlendirmede ve kan basıncını düşürmede de etki göstermektedir.

Ceviz

Ceviz, içindeki Omega 3 yağ asitleri sayesinde unutkanlığın önüne geçerek hafızayı bir hayli güçlendiriyor. Günde en azından bir avuç ceviz yemek sağlığınıza büyük katkı sağlayacak.