Ustalık belgesi nasıl alınır? Ustalık belgesi alma şartları

TAKİP ET

Son günlerde ustalık belgesi nedir, nasıl alınır? gibi sorular sıkça merak ediliyor. Ustalık belgesi bir işe girmek ya de kendi işini kurmak isteyen kişilerin aldığı bir belgedir. Peki ustalık belgesi alabilmek için hangi şartlar gerekir? Ustalık belgesini kimler alabilir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Ustalık belgesi nedir, nasıl alınır? Kimler ustalık belgesi alabilir? Ustalık belgesi nereden alınır? Ustalık belgesi kiralanır mı? Ustalık belgesi almak için gereken şartlar nelerdir? gibi birçok soru vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Ustalık belgesi ile ilgili tüm detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz...

İş kurmak isteyen ya da işe girmek isteyen kişilerin aldığı ustalık belgesi, kanunlarla belirtilen mesleklerde çalışabilmek için gereklidir. Başvuru için 2021 yılında yürürlülükteki yasanın gerektirdiği koşullar sağlanmalıdır. 

Ustalık belgesi nereden alınır?

Ustalık belgesi almak isteyen kişiler bu belgeyi Çıraklık Eğitim Merkezlerinden alabilir. Geçmişte bu belge MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı durumdaydı. Ancak şu an MEB ustalık belgesi 6764 sayılı kanunla Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne entegre edildi.

Ustalık belgesi başvuruları aynı yıl içinde birçok kez yapılmaktadır. Ustalık sınavları e sınav olarak uygulanır. Teorik eğitimler, e sınav için gereken belgeler hazırlanır ve sonrasında başvuru yapılabilir. Ustalık belgesi işlemlerini takip eden sınavlar için belirtilen en az iki ay öncesinde başvuru yapılmalıdır. Bu belegyi almak isteyenlerin başvuruları bir ay çnce yapıldığında sınavlara katılım onaylanmaz.

Ustalık belgesi denklik ve belgelendirmesi için gerekli belgeler 

Pek çok kişi ustalık belgesi alabilmek için hangi belgelerin gerekli olduğunu araştırıyor. Bu belge için evrakların asılları işlemler yapıldıktan sonra başvuru yapanlara geri verilmektedir. Bu hususta en önemli nokta Mayıs ayında yapılan müracaatların takip eden Haziran döneminde değerlendirilmeye alınmayacağıdır. Bu başvurular şubat dönemi için kabul edilir. Eğer bu belgeyi almak istiyorsanız 2021 yılı için ödemelerin 26 Mayıs ile 31 Mayıs tarihleri arasında yapılması gerekmektedir. Başvuruda gerekli belgeler; öğrenim belgesinin aslı ve bir fotokopisi, kimlik kartı aslı ve bir fotokopisi, SGK hizmet dökümü, Kalfalık belgesi aslı ve bir fotokopisi iki adet biyometrik fotoğraf şeklindedir.

Ustalık belgesi almak için gereken şartlar

Aynı meslekte kalfalık belgesi olanlar aynı meslekte meslek lisesinden mezun olanlar, ilkokul mezunlarından toplamda 11 yıldır meslek icre eden kişiler, lise mezunları ve üstü ustalık belgesi sınavına girebilir. Bu sınava giren kişiler SGK hizmet belgesiyle 8 yıl ilgili meslekte çalışmış olmaları gerekir. MEB tarafından belirlenen mesleklerden bakanlığın ilan etmesiyle 3 ay içinde başvuran kişilerden 18 yaşını dolduranlar kalfalık sınavına alınır. Eğitimlere katılımların sonrasında kapsam süresi bakanlık tarafından belirlenir. Sınavı kazananlar kalfalık belgesi alır. Bu belgeyi alan kişiler arasında 22 yaşını dolduranlar ustalık sınavını geçerlerse ustalık belgesi alabilir.

Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında 1985-1986 eğitim ve öğretim dönemi sonuna kadar ortaöğretimle eşdeğer olan eğitim kurumlarından mezun olan kişiler doğrudan ustalık belgesi almaktadır. Bu kurumlardan en az üç yıl süreyle mezun olan kişiler ustalık eğitimine katılabilir ve ustalık sınavlarına doğrudan girebilir. Ustalık belgesini kaybettiyseniz Mesleki Eğitim Merkezine veya Meslek Odasına bildirmeniz gerekmektedir.

Bu belgeyi almak için başvuru yapabilecek olan kişiler şöyle belirlenmiştir:

Kalfalık belgesi olan ilk, ortaokul mezunları,

Ustalık belgesi almak istedikleri branşta 3 yıllık meslek lisesi mezunları,

Elektrik tesisatçısı yetki belgesi olan kişiler,

Ustalık belgeleri Mesleki Eğitim Merkezi tarafından alınmadan öncesinde ilgili Esnaf ve Sanatkarlar Odasınca verilen ustalık belgesine sahip kişiler,

MYK tarafından verilen 4. seviye yeterlilik belgesine sahip kişiler,

Milli Eğitim Bakanlığının verdiği 4. seviye kurs sertifikasına sahip kişiler,

Elektrik tesisatçısı yetki belgesine sahip kişiler

Ustalık belgesi sorgulama 

Bu belgeyi e devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. MEB sekmesi altında “Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik, İş Yeri Açma Belge Sorgulama” ekranına girerek almış olduğunuz belgeleri görüntüleyebilirsiniz. Bu sorgulama ekranından tüm belgelerinize ulaşabilirsiniz. Göremediğiniz belgeler için belgeleri düzenleyen kuruma başvuru yapmanız gerekmektedir.

Ücret ödeyerek ustalık belgesi alınır mı? 

Bazı iş yerlerini açmak için ustalık belgesi zorunludur. Böyle bir durumda bu belgeyi ücret ödeyerek satın almak yasal değildir ve suçtur. Bu belgeyi parayla alan belge sahibi ya da belgeyi satan kişi suçlu duruma düşmektedir. Bu nedenle iş yeri açılmak isteniyorsa o alanda ustalık sahibi olmak ve mesleği en iyi şekilde yapmak gerekeceğinden ustalık belgesi parayla alınmamalıdır.

Ustalık belgesi kiralanır mı?

Bu belgeyi almak için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Kısa sürede iş yeri açmak isteyenler ise bu belgeyi kiralayabilir. Ustalık belgesi sahipleri iş yerinde çalışıyorsa bu yöntemde sorun yoktur. Ancak belge kiralamayla iş yeri açmak parayla belge satın almak yasal değildir. Olası hata durumlarında kişi suçlu duruma düşer. Mesleklerin uygulanmasında mesleki yeterlilik şartları aranmaktadır, eğer yeterlilik durumu varsa ustalık belgesiyle ispat edilir.

ustalık belgesi alma ustalık belgesi nasıl alınır ustalık belgesi nereden alınır