Uyku eksikliği ruh sağlığını nasıl etkiler?

TAKİP ET

Uykusuzluk ve bozulmuş bir uyku düzeni ruh sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Şaşırtıcı bir şekilde, araştırmalar dünya nüfusunun neredeyse yüzde 33'ünün uyku problemlerinden muzdarip olduğunu gösteriyor!

Reklam
Reklam

Livpure Pazarlama Genel Müdürü Ankit Gaur, “Uykusuz bir kişi daha fazla bitkin olma eğilimindedir ve en ufak bir tahriş olur. Ancak bunlar yalnızca kısa vadeli sorunlardır; depresyon, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi uzun vadeli ve daha ciddi sonuçlar olabilir.”

Uyku yoksunluğu, anksiyete ve bipolar bozukluk gibi çeşitli zihinsel sağlık sorunlarını kötüleştirebilir. Ayrıca, diğer bazı psikolojik sorunlar da uyku eksikliğini tetikleyebilir. Böylece sorunlar, uygunsuz uykudan ileri geri gidebilir ve zihinsel sorunları, gerekli uykuya zarar veren psikolojik koşullara neden olabilir. Bu döngüsel ilişki nedeniyle, bu tür sorunlarla karşılaştığınızda mutlaka doktorunuza danışın. Gaur, uyku eksikliğinin zihinsel sağlık üzerindeki etkisini ve biraz dinlenmenin vücut üzerinde nasıl olumlu bir etkisi olabileceğini açıklarken okumaya devam edin.

Stres

“Uyku sorunları günlük stres seviyenizi artırabilir. Küçük bir rahatsızlık bile muazzam bir hayal kırıklığına neden olacaktır. Sıradan işler dayanılmaz görünebilir. Kendinizi asabi, bitkin ve herkese bağırırken bulabilirsiniz. Uyku bozukluğunun kendisi sinir bozucu olabilir. Her gece uyanık kalarak endişeli ve çaresiz hissedebilirsiniz” diyor Gaur. Öte yandan, iyi bir uyku zihninizi rahatlatır ve sizi stresle başa çıkmak için daha donanımlı hale getirir.

Depresyon

Uyku sorunları yaşamak depresyon olasılığını iki kat artırabilir. Daha önce uykusuzluğun nedeninin depresyonda olduğuna inanılıyordu, ancak son araştırmalar bunun tam tersi olabileceğini buldu. Bu durumda kişi son derece kaygılı ve paranoyak hale gelir ve kabuslar görebilir. Gaur, "Araştırmalar uykusuzluğun tedavisinin depresyon tedavisinde yardımcı olabileceğini gösteriyor. Daha iyi bir uyku, hafif depresyon belirtilerini hafifletebilir ve gününüze aktif olarak katılmanıza yardımcı olabilir.”

Endişe

Anksiyete nedeniyle uyku bozukluğu yaşamak nadir değildir ve kaygıya neden olan uyku bozukluğu da vardır. Bu sürekli döngü, özellikle bu sorunlar uzun süre devam ederse ve gözetimsiz bırakılırsa, zihinsel sağlık üzerinde ağır bir yük oluşturur. Yeterince dinlenmediğiniz zaman kaygıyla baş etmek zorlaştığından, TSSB hastaları uykusuzluktan çok daha fazla acı çekerler. Yetersiz uyku da bir yetişkinde sıkıntı seviyesini yükselterek onları tedirgin ve perişan hissettirir.

Gaur, uyumanın çalışmak ve egzersiz yapmak kadar önemli olduğunu ve uyku yoksunluğuyla baş etmenin en iyi yolunun eski alışkanlıkları değiştirmek olduğunu tahmin ediyor. “Bir doktora danışmaya ek olarak, sağlıklı bir yaşam tarzını deneyin ve sürdürün. Vücudunuzu destekleyen ve gece boyunca rahat uyumanıza yardımcı olan kaliteli bir yatağa yatırım yapın. Ayrıca odanın rahat bir sıcaklıkta olduğundan emin olun ve bir bebek gibi uyumanızı ve yeni, dinlenmiş ve güne hazır bir şekilde uyanmanızı sağlamak için harika bir yorganınız olsun!”