Uyuşturucu kadar zararlı: yavaş yavaş öldürüyor…

TAKİP ET

Besin insan yaşamı için zorunluluk. Yüzyıllardır besinlerden farklı yiyecekler üretilerek sofralara konuluyor. Fakat yıllar içinde farklı yiyecekler üretilirken kimyasal maddelerle de birleşerek zehre dönüşebiliyor. Lezzetli olması ya da uzun raf ömrüne sahip olması için yapılan müdahalelerle yiyeceklerin yapısı da değiştiriliyor. Düzenli olarak günlük tüketilen yiyeceklerin ise faydadan çok zararı oluyor.

Reklam
Reklam

İş yemekleri, aile ve arkadaş buluşmaları, paylaşımlar gibi noktalarda yemek kültürel bir birleştiricidir. Yiyeceklerden kaçınsak da sürekli etrafımızda döner. Aşırı yeme, yeme bozuklukları, yanlış beslenme, obezite gibi problemler de yiyecek seçimlerinden kaynaklanır. Peki, ciddi anlamda sağlığa zararlı olan yiyecekler nelerdir? İşte o yiyecekler…

Gazlı içecekler

Çok fazla tatlandırıcı, şeker ve aroma katkılı olmaları insan sağlığına zarar verir. Yüksek miktarda gereksiz früktoz gibi şekerler karaciğerle glikoza dönüşür ve vücut bunu yağ olarak depolar.

Margarin

Dünya çapında artık trans yağların zararlı olduğu, kalp hastalıklarıyla ilişkilendirildiği biliniyor. Margarin içindeki trans yağ katkısı insülin seviyesini yükseltmektedir. Emziren annelerde sütün kalitesini düşürmektedir.

Meyve suyu

Eğer yüzde 100 meyve içerikli ise sorun yok, ancak reklamlardakiler pek sağlıklı değil. Genelde paketlenmeden önce bu meyve suları bir yıla kadar oksijeni tükenmiş büyük tanklarda bekletilmektedir. Bu da sıkılmış meyve suyunu neredeyse tatsız bırakmaktadır. Tat ise eklenen çeşitli içeriklerden gelir.



Beyaz ekmek

Protein ve lif açısından fakirdir. İnsülin yükselmesine neden olur ve doygunluk hissi vermeyerek kilo alımına sebep olmaktadır.

Enerji içeceği

Taurin, kafein, guarana, glukuronolakton gibi karışımlar zihinsel ve fiziksel yorgunluk için tüketiliyor. Bu katkı maddeleri yüksek dozda alındığı zaman alkol, sigara ve uyuşturucu tüketimine benzer etkiler gösteriyor.

İşlenmiş et



Trans yağ kadar işlenmiş etler de zararlıdır. Salam, sosis, füme etler, jambon gibi işlenmiş etler bunların arasındadır. İs, tuzlama, sertleştirme gibi süreçlerle bu etler genelde yüksek tansiyon ve ciddi diğer hastalıklara yol açar. Konserojen olan nitrozaminleri oluşturan etler için yüksek sıcaklıklar bu etkiyi yaratır.

Ham bal

Mucizevi besinlerden birisi olsa da gerekli işlemlerden geçmediğinde zararlı olabilmektedir. İçindeki clostridium botulinum bakterisi sporları botulizm zehirlenmesine sebep olabilir. Özellikle bir yaş altı çocuklar için ciddi zararlıdır, ciddi felce kadar sebep olabilir.

Kızatmalar

Çoklu doymamış yağlara zarar verecek biçimde tekrar ısıtılan hidrojene bitkisel yağlarda kızartılan patatesler, fast food yiyecekler sağlığa kesinlikle zarar verir.