Uzman psikolog aileleri uyardı: Okul fobisi evde başlar

TAKİP ET

Okul fobisi, okulların açılmasının ardından yeniden gündeme geldi. Uzman Psikolojik Danışman ve yazar Mesut Güney Yılmaz, okul fobisi hakkında velilere tavsiyelerde bulundu. Yılmaz, okul fobisinin evde başladığını söyledi.

Reklam
Reklam

Okullarda bir sınıflar ve anasınıfları için Elim haftası 5 Eylül tarihinde başlamıştır okula başlayan öğrencilerin yaşadığı okula daire olumsuz durumları ve önyargıları kırmak amacıyla başlatılan uyum haftasında bu yönde çalışmalar yapılıyor. Psikolog Danışman Mesut Güney Yılmaz da ailelere bu konu ile ilgili bilgi verdi. Birçok öğrencinin uyum Haftasına rağmen okula adapte olamadığını ve gitmemek için direndiğini söyleyen Yılmaz, okul fobisinin önce evde başladığını dile getirdi.

Telaşa kapılmayın

Çocukların okul fobisi ile ilgili ailelere tavsiyelerde bulunan Yılmaz, sakin olmak ve telaşa kapılmamak gerektiğini söyledi. Okul fobisinin bilinenin aksine okulda değil evde başladığını belirten Yılmaz şu ifadeleri kullandı;

"İlkokula yeni başlayan çocuklarda okul fobisi aslında evde başlar. Çünkü çocuk o güne kadar okula dair duyduklarıyla, gördükleriyle büyütülmüştür. Önemli olan okula dair yargısının ne olduğunu anlayabilmektir. Abilerinden, ablalarından duydukları, anne babaların ‘okula gitseler de kurtulsam’ gibisinden cümleleri çocuğun okulla ilgili olumsuz bir yargıya kapılmasına da sebep olabilir. Tabii tam tersi de olabilir. Okul ile ilgili gereğinden fazla yapılan övgüler çocukta aşırı bir istek ve merak uyandırır. Sonra çocuk okula gittiğinde ‘abartıldığı kadar değilmiş’ düşüncesine de sahip olabilir. Bunun için çocukları okula yanlış hazırlamaktan kaçınılmalı."