Varlık şirketlerinden kurtulma yolları nelerdir? Varlık şirketlerinden nasıl kurtulabilirim?

TAKİP ET

Varlık şirketleri, bankalardan ve özel finans kuruluşlarından tahsili gecikmiş kredileri satın almak ve yeniden yapılanma yoluyla geri kazanmak amacıyla faaliyet gösteren şirketlerdir. Varlık yönetim şirketleri, hayatımızda yerini almışken birçok kişinin de akıllarında soru işaretleri oluşturuyor. Varlık şirketleri hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler araştırma yapıyor. Peki, Varlık şirketlerinden kurtulma yolları nelerdir? Varlık şirketleri haciz uygular mı? İşte yanıtı...

Reklam
Reklam

Varlık şirketleri birçok kişinin kafasında soru işareti oluşturmaktadır. Vatandaşlar kafasına takılan sorularla ilgili bilgi edinmek için araştırma yapmaktadır. Varlık şirketlerinin neler olduğu, varlık şirketlerinden kurtulmanın yolları veya varlık şirketlerinin mafya olup olmadığı merak ediliyor. Peki, Varlık şirketlerinden kurtulma yolları nelerdir? Varlık şirketleri sahte mi? Varlık şirketleri haciz uygular mı? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Varlık Şirketlerinden Kurtulmanın Yolları 

Bankalardan iskonto için tahsili gecikmiş krediler satın alır, orta vadeli müşterilere ulaşır ve tahsil eder ve şu anda bu alanda hizmet veren 18 varlık şirketi bulunmaktadır. Ancak, işletme ruhsatı iptal edilen bazı şirketler de mevcuttur, varlık şirketleri şu şekildedir:

Aktif varlık şirketleri;

ARMADA VARLIK YÖNETİM A.Ş.

ARSAN VARLIK YÖNETİM A.Ş.

BİRİKİM VARLIK YÖNETİM A.Ş.

BİRLEŞİM VARLIK YÖNETİM A.Ş.

BOĞAZİÇİ VARLIK YÖNETİM A.Ş.

DENGE VARLIK YÖNETİM A.Ş.

DOĞRU VARLIK YÖNETİM A.Ş.

DÜNYA VARLIK YÖNETİM A.Ş.

EFES VARLIK YÖNETİM A.Ş.

EMİR VARLIK YÖNETİM A.Ş.

GELECEK VARLIK YÖNETİM A.Ş.

HEDEF VARLIK YÖNETİM A.Ş.

İSTANBUL VARLIK YÖNETİM A.Ş.

MEGA VARLIK YÖNETİM A.Ş.

MET-AY VARLIK YÖNETİM A.Ş.

SÜMER VARLIK YÖNETİM A.Ş.

YUNUS VARLIK YÖNETİM A.Ş.

 

Faaliyet izni iptal edilen varlık şirketleri ise;

ARTI VARLIK YÖNETİM A.Ş.

BEBEK VARLIK YÖNETİM A.Ş.

DEREN VARLIK YÖNETİM A.Ş.

EGE VARLIK YÖNETİM A.Ş.

FİNAL VARLIK YÖNETİM A.Ş.

GİRİŞİM VARLIK YÖNETİMİ A.Ş.

GÜVEN VARLIK YÖNETİM A.Ş.

HAYAT VARLIK YÖNETİM A.Ş.

LBT VARLIK YÖNETİM A.Ş.

MERKEZ VARLIK YÖNETİM A.Ş.

METAL VARLIK YÖNETİM A.Ş.

RCT VARLIK YÖNETİM A.Ş.

TAMER VARLIK YÖNETİM A.Ş.

TURKASSET VARLIK YÖNETİM A.Ş.

VERA VARLIK YÖNETİM A.Ş.

 

Bankalar Neden Varlık Yönetim Şirketlerine Alacaklarını Devreder?

Kredinin yasal takip sürecinden geçmesi banka kayıtlarına olumsuz yansımakta ve ödeme süresi uzadıkça ek maliyet yaratmaktadır. Hukuki takip sürecinde kredilerin belirli bir kısmı hem haciz yoluyla hem de borçlu ile yapılan bir anlaşmanın parçası olarak geri ödenir. Ancak tüm bu işlemlere rağmen bazı kredi dosyalarının ödemeleri nakde çevrilememekte ve banka bilançolarına başarısız olarak yansıtılmaktadır.

Bu durumda tüm bankalar olmasa da bu alacaklarını belirli bir miktar karşılığında belirli varlık yönetimi şirketlerine aktarırlar. Bu sayede bankalar iflas oranlarından ve bilançoları üzerindeki ekstra dosya yükünden kurtulmuş olurlar.

 

Varlık Yönetim Şirketleri Haciz İşlemi Başlatır mı?

Varlık yönetim şirketleri, icra takibi başlatabilir. Bankalara borçlu olunan mali kayıtları devralabilir ve borçludan para almak için birincil alacaklı olabilir. Borcunu ödemeyen kişiler için haciz, satış vb. işlemler gerçekleştirir. Süreci bankalardan daha yakından takip ediyorlar ve dosya haciz olmadan önce müzakere ederek ödemelerinize başlamalısınız.

 

Varlık Şirketleri Faizleri Siliyor mu? Taksitlendirme Yapıyor mu?

Varlık yönetim şirketleri banka borçlarını düşük oranlarda devralır ve bu şirketlerin tek geliri, 36 aya varan seçeneklerle faiz veya taksit ödemelerini elden çıkarmaktır. Ancak bu durumlar, varlık yönetimi şirketlerinin politika ve düzenleyici kurallarına bağlı olarak değişir. Diğer bir deyişle, şirketlerin faizden feragat etmesi veya ödeme yapması gerekmemektedir.

Banka Borçları Ne Zaman Varlık Yönetim Şirketine Devredilir?

İhale yoluyla ortalama 2-3 yıl ödeme almayan bu kredinin anapara tutarının yaklaşık % 30’u ile banka veya kurumlar dosyayı varlık yönetim şirketlerine devrediyor. Borçlu bir borcun 90 gün içinde ödenmemesi durumunda geciken bir borç haline gelir ve yasal takip sürecini başlatır. Bu 90 günlük süre içinde banka müşteriye sözlü veya yazılı olarak ulaşarak borcunu ödemesini hatırlatır, bu süre zarfında borca gecikme faizi uygulanır.

Hatırlatmalar sonucunda kişinin borcunu 90 gün içinde ödememesi durumunda banka davayı varlık yönetim şirketlerine devreder, bu işlemden sonra banka ile borçlu arasında hukuki bir bağlantı kalmaz. Bu nedenle tüm yasal haklar, varlık yönetim şirketine aittir. Varlık yönetimi şirketleri işlemleri başlatır ve izler.

 

Borcunun Varlık Yönetim Şirketine Devir Edildiği Nasıl Sorgulanır?

Bankaların ve kurumların sözleşme yaptığı belirli varlık yönetimi şirketleri yer almaktadır. Bankadan veya finans kuruluşundan bunu öğrenilebilirsiniz. Ayrıca e-Devlet TC kimlik numarası ile giriş yapılarak, icra ve borç soruşturmaları gerçekleştirilebilir, varlık yönetim firmaları aranabilir veya web sitelerinden mail, telefon, mektup yoluyla iletişime geçebilir ve işlemlerinizi sorgulatabilirsiniz. Borçlu olduğunuz banka ile iletişime geçerek de bu konuda bilgi alabilirsiniz.

 

Borcunu Ödeyen Kişi Hangi Şartlarda Yeniden Kredi Çekebilir?

Bankadan kredi çekebilmek için kredi puanınız önemlidir. Tekrar kredi çekebilmek için kredi puanınızın güncellenmesi zaman alabilir. Ancak borç kapatma ile ilgili bilgiler kurumlar tarafından paylaşıldığı için müşteriler tekrar kredi başvurusunda bulunabilirler. Daha sonra kredinin onaylanması, referans alınan bankanın kredi değerlendirme süreçleriyle ilişkilendirilir. Bu, başvurduğunuz banka ve kuruma göre değişir. Kırmızı kalemde olan birine her bankanın kredi vermemesi mümkün değildir.

Dosyanızın kapatılmasına bağlı olarak, durumu araştırmak ve kredi vermek için inisiyatif ve durumu kullanma hakkı mevcut olup, kefil veya ipotekli kredi başvurusu yapmak mümkündür. Detaylı bilgi için başvurmak istediğiniz bankalardan detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Varlık Yönetim Şirketleri Bankalara Göre Daha İyi Şartlar Sunar mı?

Hemen hemen çoğu banka, borçlulara iflas etmeden önce faiz oranından feragat ve taksit ödemeleri sunar. Dolayısıyla, varlık yönetimi şirketlerininkine benzer bazı koşullar söyleyebiliriz. Borçlar için tek vadeli ödeme bu şirketler olduğundan, bankalardan daha fazla ilgilenebilirler ve özel ödeme planları oluşturma şansları yüksektir. Ayrıca bankaların diğer borçluları etkilememek için varlık yönetimi şirketleri kadar zorlamadıkları da bilinir.

 

Borçlu Kişi Varlık Şirketi İle Pazarlık Yapabilir mi?

Varlık yönetim şirketleri, kişinin ödeme kabiliyetine, gelir seviyesine ve borç yüküne göre en uygun ödeme planını oluşturarak borcu çözmeyi hedefler. Bu nedenle her müşteri için farklı bir ödeme planı yapılabilir. Yani borcunuzu ödediğinizde iyi bir pazar payına sahipsiniz. Borcunuzu varlık yönetimi şirketlerine ödediğinizde, sizin için en uygun olan yöntemleri çözmeye ve pazarlık etmeye çalışın. Ödeyeceğiniz tutarı riske atmadan ödemeyi kolaylaştıracaklardır.

 

Varlık Şirketleri Haciz Uygular mı?

Varlık şirketleri de bankalar gibi haciz işlemi başlatabilir. Bu haciz aylık olarak alınan maaşa veya eve yapılabilir. Bankalar vatandaşların borçlarına el koyabildiği gibi, varlık şirketleri de bankalarla aynı prosedürleri izler. Yani borçların ödenmemesi durumunda haciz işlemi başlatılır. Bu yüzden borcunuzu zamanında ödemeniz gerekmektedir.

 

Varlık Şirketleri Mafya veya Tefeci midir?

Varlık şirketleri, BDDK‘ya bağlı şirketlerdir. Varlık şirketleri asla mafya değildir. Borçlarını hukuken tahsil etmek isteyen kurum ve kuruluşlar haricinde, Mafya veya başka bir isimle isimlendirilen üçüncü şahıslar sizi ararsa veya kimsenin bilmediği bir borç nedeniyle sizi ve ailenizi tehdit ederse durumu ilgili savcılığa bildirebilirsiniz.

Varlık şirketleri Varlık şirketlerinden nasıl kurtulurum Varlık şirketlerinden kurtulmanın yolları Varlık şirketleri haciz uygular mı