Vasi Tayini Dilekçesi nasıl yazılır? Dilekçe örneği

TAKİP ET

Vasi tayin dilekçesi vermek isteyenler dilekçenin nasıl hazırlandığını merak ediyor. Biz de bu haberimizde okurlarımız için vasi tayin dilekçe örneğini paylaştık. İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Bahsi geçen vasi tayini dilekçesi Türk Medeni kanuna göre düzenlenmiş ve vasi ataması için gerekli olan bir dilekçedir. Vesayet adı altında kısıtlılık, yaş küçüklüğü gibi konularda mahkeme kararı ile kişiye vasi ataması yapılabilir. Medeni Kanunu'nun 409. ve 410. maddesinde düzenlenmiş olan vesayet davası yargılama sürecinin yetkili mahkemeleri sulh hukuk mahkemeleridir.
Vasi tayini dilekçe örneği
Erginliğe ulaşmış kişilerin kanunda belirlenmiş haller kapsamında menfaatlerinin ve kendilerinin korunabilmesi için işlem yetki alanlarının sınırlandırılması, vesayet makamına bırakılması gibi işlemlerin yapılmasını sağlayan kurum vasi ataması olarak bilinmektedir. Bir kişinin vesayet altına girmesini gerektiren 2 durum vardır. Vasi atamaları da bu iki durum karşılığında yazılabilir.
Vasi dilekçesi yazılması için sebepler şunlardır:

Yaş küçüklüğü

Ergin bireylerin kanunda belirtilen hallerden kısıt yemesiKurallar kapsamında küçük yaştaki kişiler vesayet altında kabul edilmektedir. Bunların yanı sıra aslında önemli olan durum ise ergin olduğu halde kanunda belirtilen durumlardan dolayı kısıtlama alan bireylerdir. Bahsi geçen bu bireyler için vasi tayin davası dilekçesi doldurulur ve gerekli mahkemeye dava açılır.
Ergin olan bireylerin kısıtlanmasına ilişkin haller şunlardır:

Akıl zayıflığı / akıl hastalığı

Savurganlık

Alkol, uyuşturucu gibi madde bağımlılığı

Kötü yaşam tarzı

Kötü Yönetim

Özgürlüğü bağlayıcı cezalar.Vasi dilekçesi nasıl yazılır?
Yukarıda bahsettiğimiz dilekçeyi vasi olarak atanmasının istendiği kişi yazar. Sulh Hukuk Mahkemesi vasi tayini dilekçesi, yetkili sulh hukuk mahkemelerine yazılır. Yetkili mahkemede kendisine vasi ataması yapacak olan kişinin ikametinin bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi olarak belirlenir.
Dilekçede vasi olarak tayin edilecek kişinin ve vasi ataması yapılacak kişinin kimlik fotokopileri bulunmalıdır. Vasi olmak için dilekçe verecek kişi kişinin içinde bulunduğu zorlukları, hukuki, fiili gereksinimleri, ihtiyaçları karşılamak için bir başkasının desteğine muhtaç olduğunu kanıtlayabilecek belgeler bulundurmak zorundadır. Dilekçeyi yazarken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri yazım kurallarına uyulmasıdır. Kişi bilgisayarda doldurduğu dilekçeyi çıktı aldıktan sonra imzalamalıdır. Dilekçenin yanı sıra her iki tarafın kimlik fotokopileri ve varsa kendilerine ait vasi atama taleplerini belirtilen kişinin kısıtlı olduğunu gösteren hastane ve sağlık raporları, kısıtlı adayın yaşadığı yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine verilmektedir. Dilekçenin teslim edilmesinden sonra yasal süreç başlamaktadır.
Engelli vasi tayini dilekçe örneği Word ve PDF
Ergin birey olup bunun yanı sıra kanunda belirtilen kurallar kapsamında kısıtlı olan kişiler engelli vatandaşlarımızdır. Onlar için istek üzerine vasi ataması yapılabilir. Engelli vasi tayini dilekçesi ile birlikte yaşlı, deneyimsiz, engelli ve ağır bir hastalığı olan kişiler kendilerine vasi talep edebilir. Kişinin vasi talep edebilmesi için kendi işini kendi göremiyor olması, bakım için başkasına muhtaç olması gerekmektedir. Vasi tayini için ilgili mahkemeye vasi tayini dilekçesi ile başvuru yapılabilir.
Vasi Tayini Dilekçe Örneği ( istek )
Vasi Tayini Dilekçe Örneği (Dava)
 

vasi dilekçe örneği dilekçe örneği vasi tayin örneği