Vatandaşlar sigorta girişlerini ne zaman görür?

TAKİP ET

Kişiler herhangi bir işe başladıklarında sigorta girişlerinin ne durumda olduğunu görmek istiyorlar. Bu bilgiye nasıl erişilebileceğini haberimizde sizlere aktardık. İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Çalışan vatandaşlar veya çalışıp iş yerinden ayrılmış vatandaşlar sigortalarının yapılıp yapılmadığını, sigortasının işe girdikten kaç gün sonra yapıldığını, sigorta girişini nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorlar. Bu doğrultuda bizde bu haberimizde sizlere konuya ilişkin detayları verdik.

Sigorta ne zaman başlar?

Kişinin sigortalı olması fiilen çalışmaya başladığı tarihten itibaren başlamak zorundadır. Bu tarih itibari ile işveren işçisinin sigorta girişini yapmalıdır. Tabii işçi bu işlemi sistemde hemen göremez.

Bunun yanısıra en sık merak edilenler arasında sağlıktan yararlanma ile ilgili, işe başladıktan kaç gün sonra sigortanın başlayacağı sorusu da yer alıyor. Bu doğrultuda Eğer işe girdiniz tarihten önceki son bir yıl içinde adınıza minimum 30 gün genel sağlık sigortası primi ödenmiş ise işe girer girmez sağlık sigortası ile alakalı işlemleriniz açılır. Aksi takdirde 1 ay beklemeniz gerekecektir.

Sigortamın yapılıp yapılmadığını nasıl anlarım?

İşe başlayan bir çalışan için sigorta işe giriş bildirgesi işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda ve en geç işe başlama tarihinden 1 gün önce verilir. Çalışanların işe giriş bildirgesini e-devlette ya da online olarak sorgulama yapabilmesi ne yazık ki mümkün değildir. Bu yüzden işvereninize sigorta girişim yapıldı mı sorusunun cevabını işvereninizden öğrenebilir ve yapıldıysa işe giriş bildirgesini işverenden alabilirsiniz.

SSK girişi sistemde ne zaman görülür?

Kişinin işe girişi elektronik ortamda işe giriş bildirgesi ile verilmektedir. Lakin işçi elektronik ortamda bunu göremez. Ancak e-devlet üzerinden aylık prim ve hizmet belgesi gönderildikten sonra hizmetlerini görebilir. Bunun içinde işverenin kanuni bir süresi vardır.

Sigorta e-devlette ne zaman görünür?

Işveren, çalışanına her aya ait aylık prim ve hizmet belgesi olan yani SGK hizmetini bildirmek zorundadır. Bunu bildirme süresi ise şu şekildedir:

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesine tabi olan işyerlerinde diğer ayın 26’sı,

Aylık prim ve hizmet belgesine tabi olanlar için ise diğer ayın 23’üdür.

Örnek verecek olursak 9 Eylül tarihinde işe başlayan bir işçi için işveren tarafından işe giriş bildirgesi en geç 8 Eylül’e kadar görünmektedir. Lakin bu giriş işçi tarafından görülemez. Hizmeti bildirmek için ise Eylül ayının bitmesi gerekmektedir.. İşveren bu sigortalı için hizmeti 1 Ekim-26 Ekim tarihleri arasında bildirebilmektedir.. İşveren son süreye kadar bildirim yapmak zorundadır ve bildirim yapar yapmaz sistemde yani e-devlette SSK hizmetleri görünür.

Kişiler sigorta girişlerinin yapılıp yapılmadığını görmek için şu adımları izleyebilir:

Kişilik olarak e-devlet sistemine giriş yapmalıdır. Sisteme giriş yapmak için T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresini eksiksiz ve doğru bir şekilde girmelidir.

Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu SGK Tescil ve Hizmet Dökümü alanından sorgulama yapabilir.

Sigortanın aktif olup olmadığı nasıl sorgulanır?

Kişinin işe başlama tarihinden önceki son bir yıl içinde minimum 30 günlük sigorta prim ödemesi yapıldıysa kişi işe başlar başlamaz sigortadan yararlanma ya başlar. Aksi takdirde kişi işe girdikten sonra 30 gün beklemek zorundadır. Sağlık sigortanızı aktif olup olmadığını öğrenmek için şu adımları takip edebilirsiniz:

İlk olarak T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile birlikte e-devlet sistemine giriş yapmalısınız.

Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu SPAS Müstehaklık Sorgulama alanına giriş yapmalısınız.

Sorgulama sonucu "Müstehaktır provizyon alabilir" ibaresi içeriyorsa sağlık sigortanız açık anlamına gelmektedir. Eğer böyle bir ibare yoksa kapalı olduğunu anlayabilirsiniz.

Sigortanın sistemde görülmemesinin nedeni nedir?

Eğer sorgulama sonucu henüz aktif sigortalılığınız yoksa bunun birkaç nedeni olabilir;

Son 1 sene içerisinde 30 günlük şartı sağlamama,

İşveren tarafından bildirge ya da giriş yapılmama,

Başka bir sigorta kolunda örneğin bağkurda devam eden sonlandırmayan kayıttan dolayı,

gibi sebeplerle görünmüyor olabilir . Dilerseniz en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne uğrayarak ya da Alo-170 çağrı merkezini arayarak nedeni konusunda bilgi alabilirsiniz.

4A sigortalıların sigorta primleri en son ne zaman ödenir?

Yukarıda hizmet bildirimlerine ilişkin kanuni sürelerle alakalı bilgileri ilettik.

SGK ödemesi sisteme ne zaman düşer?

SGK'ya ödenen İşveren SSK prim, bağ-kur prim borçları ve diğer tüm sigorta primlerinin ödenmesi durumunda bu işlemin sisteme yansıma süresi 3-4 saattir.

E Devlet'te görünmeyen sigorta hizmetleri için ne yapılabilir?

Kişinin eski SSK sicil numarasına işlenmiş lakin Türkiye Cumhuriyeti numaranıza işlenmemiş ve Bu doğrultuda e-devlet SGK hizmet dökümü kısmında görüntülenemeyen hizmetlerin kimlik numaranıza işlenmesi için SGK'ya dilekçe vermeniz gerekmektedir. Dilekçenin size ait olduğu anlaşıldığı takdirde TC kimlik numaranıza bilgiler işlenir ve sorgulama yapıldığında artık bu hizmetleri sistemde görebilirsiniz.

SGK hizmet dökümü ne zaman güncellenir?

Kişiler bazen sigorta hizmetlerine ilişkin bilgileri e-devlet sisteminden görüntüleyemiyor. Bunun nedeni ise sistemin bir süre verileri geri çekip güncellemesidir. Bu işlem çok uzun sürmez. Genelde bir iki saatlik erişim engelinden sonra sistem güncellenir ve kişiler bilgilerine erişebilir. Eğer buna rağmen sigorta girişlerini göremiyorsanız dilekçe ile başvuru yapmanız gerekmektedir.

SGK sigorta girişi sigorta girişi nasıl görülür