Ve sonunda netleşti! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli açıkladı! (EYT) son durum nedir? İşte emekli olacak EYT'liler

TAKİP ET

Yaklaşan seçim nedeniyle hükümet emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar ile ilgili çalışmalara başladı. Günümüzde çalışan birçok kişinin merak ettiği EYT konusu ile ilgili yeni bir sigorta başlangıç tarihi belirlendi. Bu tarih ise 10 Eylül 1999. Yani bu tarih ve öncesinde sigorta girişi olan vatandaşlar erken emeklilik sisteminden faydalanabilecek. 

Reklam
Reklam

Ve sonunda netleşti! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli açıkladı! (EYT) son durum nedir? İşte emekli olacak EYT'liler... Konuyla ilgili görüşmeler cumhurbaşkanı ve bahçeli tarafından gündeme alındı. Önümüzde ki günlerde konunun TBMM’de çözüme kavuşacağı düşünülmektedir. TBMM’de yapılan görüşme sonrasında ise cumhurbaşkanından resmi bir açıklama beklenmektedir. Bilindiği üzere EYT sorunu yakın zamanın en çok dile getirilen sorunlar arasında yer alıyor. Bu kapsamda EYT sisteminde son durumun ne olduğu da merak ediliyor!

EYT nedir, açılımı ne anlama geliyor? Yeni EYT yasası maddeleri nelerdir?


EYT yasası son durum ve gelişmeler neler?


EYT yasası hangi tarihleri kapsayacak?




 

EYT Sisteminde Son Durum Ne?


Cumhurbaşkanın görüşme çağrısından sonra sosyal güvenlik bakanlığından da bir açıklama geldi. Yapılan açıklama göre bakanlık kamuoyuna bir düzenletme mesajı iletmiştir. Bu mesajda; 3600 ek göstergede EYT kapsamları ve maliyetleri ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade edilmiştir. Öte yandan çalışmaların bir süre devam etmesi beklenmektedir. Ancak bakanlık sigorta girişi ile ilgili net bir bilgi vermedi.


 

EYT Kimler İçin Geçerli?


Genel olarak emeklilikte yaşa takılanlar 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan kişileri kapsamaktadır. Öte yandan EYT kapsamında olunabilmesi için bu kişilerin sigorta primlerinin tam olarak doldurulması gerekmektedir. Sigorta primlerinde eksik olmayan 65 yaşının altında ki emekli adaylarına EYT adı verilmektedir. Öte yandan EYT yasası prim günü dolanlar için geçerli olacaktır. Örnek vermek gerekirse 50 yaşında ki iki vatandaştan birinin primleri tam iken diğerinin primleri eksik olsun. Bu durumda eksik primli kişi yasadan yaralanamayacaktır.


 

Bahçeli’den EYT ile İlgili Mesaj


Milliyetçi hareket partisi lideri Devlet Bahçeli, grup toplantılarında EYT sistemini gündeme aldı. Yapılan konuşmada yaklaşık 7 milyon EYT vatandaşın olduğunu ifade eden Bahçeli bu kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca yaşa takılıp emekli olamayan vatandaşların yanında olduğunun da altını çizdi. Son olarak ise 24 Haziran seçimlerinde EYT vaatlerinin tekrar arkasında olduğunu ifade etti.