Vefat eden babanın maaşı nasıl alınır? Hem anneden hem babadan maaş alınır mı?

TAKİP ET

Sigortalı çalışmaktayken herhangi bir nedenle vefat eden kişilerin çocuklarına maaş bağlanmaktadır. Bu haktan yararlanmak isteyen kişiler vefat eden babanın maaşı nasıl alınır, hem anneden hem babadan maaş alınır mı sorularına yanıt arıyor. İşte konuyla ilgili güncel bilgiler.

Reklam
Reklam

Babası vefat eden kişilerin çocukları, babalarının maaşını alabilmektedir. Yetim maaşı adı altında verilen bu yardımın şartlarını karşılayan kişiler, düzenli olarak bu ödenekten yararlanabilirler. Bu ödenek, çocukların babalarının vefatından sonra mağdur duruma düşmemesi için verilmektedir.
Vefat eden babanın maaşı nasıl alınır?
Babası vefat eden kişiler, babalarının maaşını alabilmektedir. Bunun dışında eşi vefat eden kişiler de bu ödeneği alabilmektedir. Ancak bu maaşı alabilmek için bazı şartların karşılanması gerekmektedir. bu şartlar:
-Vefat eden babanın sosyal güvencesi olması ve bu güvenceyi sağlayan kurumda çalışmış olması,
-Babanın emekli olmaması,
-Babanın 900 günlük SSK priminin ya da 1800 günlük bağkur priminin ödenmiş olması gerekmektedir.
-Vefat eden kişinin aylığı öncelikli olarak eşine bağlanır. Eğer çocukları var ise bu maaş çocuk sayısına bölünür.
-Yetim maaşı 18 yaşından küçük çocuklara verilmektedir.
Yetim aylığı nasıl alınır?
Yetim aylığı, babası vefat eden çocuklara bağlanan aylık maaştır. Öncelikli olarak vefat eden kişinin eşine verilen bu hak, çocukların olması durumunda bölünür. 18 yaşından küçük çocuklar bu maaştan payına düşen miktarı alabilir. 18 yaşını dolduran erkek çocuklarından bu maaş kesilir ancak üniversiteye devam etmeleri halinde 25 yaşına kadar devam eder. Kız çocukları ise düzenli bir işe girmesi ya da evlenmesi halinde yetim maaşı hakkını kaybeder. Ancak boşanması durumunda yeniden yetim maaşına başvuru yapabilir.
Yetim aylığı için başvuru nasıl yapılır?
Yetim aylığı başvurularının yapılacağı yer, vefat eden kişinin bağlı olduğu sosyal güvenceye göre farklılık gösterir. Babanın devlet memuru olması halinde Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na; SSK ya da Bağkur üyesi ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılmalıdır.
Anneden ve babadan aynı anda nasıl maaş alınır?
Annesi ve babası vefat eden kişiler belirli şartlara göre bu iki maaştan da yararlanabilmektedir. Ancak burada alınacak olan maaşın miktarında değişiklik olabilir. Öncelikle vefat eden kişinin sigortalı olması ve 1800 gün priminin ödenmiş olması gerekir. SSK’dan sigortalı kişilerin ise 900 gün prim ödenmiş olması yeterlidir. Ayrıca başvuru yapacak kız çocuğunun çalışmıyor olması ya da sigortalı olarak çalışıp emekli olmaması gerekir.
Yukarıda belirtilen şartların sağlanması durumunda kız çocukları hem anneden hem de babadan maaş alabilmektedir. Bu durumda tam maaş alınabilmesi için bazı şartlar bulunur. Bunlar:
-Anne ve babadan biri emekli sandığı üyesiyse kız çocuğu iki maaşı da tam alabilir.
-Anne ve baba SSK kapsamındaysa yüksek maaşın tamamı, düşük maaşın yarısı alınır.
-Anne ve baba Bağkur kapsamındaysa tek maaş alabilir.
-Anne ve babadan biri 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmişse yüksek maaşın tamamı, düşük maaşın yarısı alınır. Ancak iki ebeveyn de 1 Ekim 2018’den önce vefat etmiş ve sigortaları farklıysa o halde iki maaş da tam olarak alınır.

yetim maaşı vefat eden babanın maaşı