Vegan olmak mı? İşte size yardımcı olacak bazı uzman ipuçları

TAKİP ET

Veganlık. Milyonlarca kişi arasındaki popülaritesi, onu dünya çapında en moda beslenme trendlerinden biri haline getirdi. Vegan diyeti öncelikle sebzeler, tahıllar, meyveler ve badem gibi kuruyemişler gibi bitki bazlı gıdalardan oluşur.

Reklam
Reklam

Ancak yaşam tarzındaki bu değişikliğe başlamadan önce, yolculuğunuzu kolaylaştıracak birkaç ipucunu burada bulabilirsiniz.

Deney! Neden?

Vegan olmanın yiyecek seçimlerinizi sınırladığını düşünüyorsanız, deneyebileceğiniz çok çeşitli bitki bazlı yiyecekler olduğu için bir sürpriz içindesiniz. Süt sütü, badem sütü, soya sütü veya pirinç sütü gibi bitki sütleri ile kolayca değiştirilebilir. Çırpılmış yumurtalar, çırpılmış tofu ile değiştirilebilir ve yumurtalar, çeşitli tariflerde keten tohumu veya chia tohumu ile değiştirilebilir. Bal, jaggery veya saf akçaağaç şurubu gibi bitki bazlı tatlandırıcılarla değiştirilebilir. Ek olarak, çeşitli tam tahıllar ve çok çeşitli meyve ve sebzeler tüketebilirsiniz.

Proteinin Gücünü Paketleyin

Proteinler, vücudunuzun dokularını, kaslarını, hormonlarını ve enzimlerini koruyan ve onaran yapı taşlarıdır. Aynı zamanda tokluğu artırır ve metabolizmayı geliştirir. Diyetinizde yeterli protein olmadığında kendinizi yorgun hissedebilir, kramplar yaşayabilir ve saç ve cilt yapınızdaki değişiklikleri fark edebilirsiniz. Turp gibi dallar, moong gibi bakliyatlar, chia gibi tohumlar ve badem gibi fındıklar vegan diyetinde yeterli protein sağlar. Badem, protein açısından zengin bir atıştırmalık için mükemmel bir seçimdir. Bir avuç badem, tokluk hissini artıran ve öğünler arasında açlığı uzak tutan doyurucu özelliklere sahiptir.

Kalsiyumu Görmezden Gelmeyin

Kalsiyum kaynağınız için süt ürünlerine bağımlıysanız, şimdi diyetinize heyecan verici yiyecekler eklemek için iyi bir fırsat. Kalsiyum alımınızı göz ardı etmek, kemiklerinize ve dişlerinize uzun süreli zarar verebilir ve hatta kas fonksiyonunuzu etkileyebilir. Ragi, soya fasulyesi, yeşil yapraklı sebzeler, susam ve badem gibi kalsiyum açısından zengin besinler diyetinizi lezzetli ve sağlıklı hale getirebilir.

Paketlenmiş Vegan Gıdalar, Çok Moda Değil!

Dondurulmuş sahte etlerden sebzeli cipslere ve vegan tatlılarına kadar, piyasada çok çeşitli yüksek düzeyde işlenmiş vegan yiyecekler bulunmaktadır. Pek çok önceden paketlenmiş vegan gıda, yapay malzemelerle yüklüdür ve kalorileri yüksektir. Bu yiyecekleri iki haftada bir defadan fazla olmayacak şekilde sınırlayın. Sotelenmiş sebzeler, filizlenmiş bakliyat ve ıslatılmış badem gibi daha sağlıklı seçenekleri tercih edin. Sadece vücudunuzun sindirimini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda size daha fazla besin sağlayabilirler.

B12 Vitamini Dozunuzu Sağlayın

B 12 Vitamini, bitkisel gıdalarda bulunmayan tek besindir. Düşük B 12 vitamini seviyeleri farklı bir anemiye neden olabilir veya nörolojik sorunlara yol açabilir. Vegan iseniz, B 12 vitamininizi düzenli olarak değerlendirin ve gerekirse B 12 takviyesi alın.

Vegan olmak aniden vücudunuza zarar verebilir. Geçişinizi yarı zamanlı vegan olarak başlatın. Tüm yiyecekler doğru oranda alınırsa diyetiniz çok sağlıklı olabilir. Araştırmalar, doğru beslenen veganların veya vejeteryanların yetişkin diyabeti, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, kanser vb. yaşam tarzıyla ilgili hastalıklara yakalanma şansının daha az olduğunu göstermiştir. Bu diyetle kilo vermek de daha kolaydır. Bir kaç gün deneyin, farkı hissedebilirsiniz. Doğru yapmak istiyorsanız nitelikli bir diyetisyenden yardım alın.