Vegan olmanın 7 şaşırtıcı faydası

TAKİP ET

Vegan diyeti bazıları için kısıtlayıcı görünebilir, ancak besleyici yoğun gıdalar için birçok seçenek olduğu için faydalı olabilir.

Reklam
Reklam

Diyet hayvansal veya üretilmiş herhangi bir ürünün (süt, et, domuz, balık, tavuk vb. hariç) alımını kısıtlasa da, çeşitli meyve, sebze, baklagiller ve günlük beslenme gereksinimlerinizi karşılayabilirsiniz.. Myprotein India'dan uzmanlar, vegan diyetinin belki de aklınıza gelmemiş olan faydalarını paylaşıyor.

Metabolik Sendrom Riskini Azaltır

Metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve kalp hastalığının gelişimi ile ilişkili bir grup semptom için kullanılan bir terimdir ve ayrıca tipik olarak aşırı kilolu olmakla da bağlantılıdır. Bir çalışma, yüksek yağlı ve yüksek oranda işlenmiş gıdalardan kaçınmanın ve bitki bazlı bir vegan diyetine odaklanmanın bu riskleri kontrol etmeye yardımcı olabileceğini gösterdi.

Çevre İçin Daha Sürdürülebilir

Metabolik sendrom riskinin azaldığını gösteren aynı çalışma, vegan beslenmenin çevre için daha sürdürülebilir olduğu gerçeğini de destekledi. Hayvanları insan tüketimi için yetiştirmek, bitki bazlı gıdaları toplamaktan çok daha fazla kaynak (su, enerji, hayvan yemi) gerektirir.

Enflamasyonu Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Bir vegan diyetindeki yüksek antioksidan ve bitkisel besin seviyelerinin vücuttaki iltihapla savaşma kabiliyetine sahip olduğu gösterilmiştir. Enflamasyonla bağlantılı pek çok hastalık ve semptomla, diyeti önleyici bir araç olarak kullanmak vegan diyetini denemek için başka bir nedendir.

Kilo Kaybını Destekleyebilir

Araştırmalar vegan diyetlerin kilo vermede etkili olabileceğini gösteriyor. Bunun nedeni, birçok vegan gıda kaynağının doğal olarak düşük kalorili olması gerçeğiyle birlikte, çok sayıda bitki bazlı gıda yemenin yüksek lifli, yüksek hacimli veya doyurucu etkileri olabilir. Kilo vermek için hala bir kalori açığında olmanız gerekirken, vegan bir diyet sürdürmek bunu kolaylaştırabilir.

Bazı Yiyeceklerden Daha Fazla Miktarda Yemenizi Sağlar

Vegan diyetinin kilo vermeye bağlı olmasının nedenlerinden biri, bazı vegan gıdaların (yapraklı yeşillikler veya yüksek su içeriğine sahip meyveler gibi) büyük miktarlarda bile kalorilerinin düşük olabilmesidir. Bu yüksek hacimli, düşük kalorili yiyecekleri seçmek çok doyurucu olabilir ve kalorileri kesmeye çalışıyor veya doyurucu öğünleri kaçırıyormuş gibi hissetmenize neden olmaz.

Verimliliği Artırabilir

Bir işyerinde vegan beslenmenin etkisini öğrenmek için yapılan bir araştırma, çalışanların bitki bazlı bir diyet uygularken daha üretken olduklarını gösterdi. Vegan beslenmenin bu faydası, sadece başarılı olmak isteyenler için değil, aynı zamanda çalışanlarını sağlıklı ve oyunlarının zirvesinde tutmak isteyen işverenler için de çekici. Bu, daha az stres veya daha net zihinsel sağlık nedeniyle olabilir, ancak bu alanda daha fazla araştırmanın tamamlanması gerekiyor.

Kronik Hastalık Riskini Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Vegan beslenmenin muhtemelen en önemli faydası, kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olduğu gerçeğidir. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, yüksek tansiyon - bu hastalıkların çoğu sağlıklı, bitki temelli bir diyet ve aktif yaşam tarzı ile önlenebilir. Hedefiniz uzun ömürse, vücudunuzu sağlıklı ve hedeflerinize ulaşmaya hazır tutmak için diyetinize daha fazla bitki bazlı gıda eklediğinizden emin olun.

Bu nedenle, bu faydaları aklınızda bulundurarak, vegan olmaya tam olarak hazır olmasanız bile, haftanıza birkaç bitki bazlı yemek daha eklemeyi deneyin ve bu faydalardan herhangi birini fark edip etmediğinizi görün.