Vekalet nasıl verilir? Vekaletname çeşitleri nelerdir? Vekalet verebilmek için gereken koşullar nelerdir? Noterden vekalet verme nasıl yapılır?

TAKİP ET

Vekaletname vermek isteyen vatandaşlar işlemlerin nasıl gerçekleştirildiğini merak etmektedir. Vekaletname örneği ve vekaletin nasıl verildiğini merak eden kişiler internette araştırma yapmaktadır. Vekalet vermek istenen kişinin kanunda belirlenen bazı şartları taşıması en önemli koşuldur. Peki, Vekalet nasıl verilir? Vekaletname çeşitleri nelerdir? Vekalet verebilmek için gereken koşullar nelerdir? Noterden vekalet verme nasıl yapılır? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Vekaletname örneği, bir kişinin başka bir kişiyi kendi adına hareket edebilmesi için yetkilendirdiği belgeler olarak tanımlanmaktadır. Kişiler resmi kurum ve kuruluşlarda gerçekleştirmeleri gereken resmi işlemlerini Borçlar Kanunu 386. Maddesine göre başka kişileri görevlendirerek gerçekleştirebilirler. Vekaletname vermek isteyen vatandaşlar işlemlerin nasıl gerçekleştirildiğini merak etmektedir. Vekaletname örneği ve vekaletin nasıl verildiğini merak eden kişiler internette araştırma yapmaktadır. Peki, Vekalet nasıl verilir? Vekaletname çeşitleri nelerdir? Vekalet verebilmek için gereken koşullar nelerdir? Noterden vekalet verme nasıl yapılır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Vekalet Vermek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Vekalet vermek istenen kişinin kanunda belirlenen bazı şartları taşıması en önemli koşuldur. Vekalet verilecek kişinin 18 yaşından büyük ve akli dengesinin yerinde olması gerekmektedir. Vekalet yetkisi sınırlı ya da genel olarak kullandırılabilir. İki taraflı sözleşme olarak bilinmektedir. Vekaletname çeşitleri olan ve farklı konularda düzenlenen sözleşmedir. Örneğin; şahıslar için, avukat için, tapu için, araç satışı vs. konularında vekalet verilebilir. 

 

Noterden Vekalet Verme Nasıl Yapılır?

Vekaletname, kelime anlamı itibariyle kendi yapacaklarını başka kişilere yaptırmak olarak tanımlanmaktadır. Vekalet vermek isteyen kişiler nasıl yapacakları konusunda detaylı bilgi almak için internette araştırma yapmaktadır. Farklı konu ve amaçlar ile verilen vekaletnamelerde; örneğin avukat vekaletname örneği verildiği zaman avukat, o kişinin yapacağı tüm işleri o kişiymişçesine hareket ederek gerçekleştirir.  Vekalet veren kişi hukuksal işlerini yapma yetkisini avukata devretmiş olacaktır. Çeşitli nedenlerden dolayı kendisinin halledemeyeceği işleri başka kişilere hallettirme kolaylığı vekaletnameler sayesinde imkân bulmaktadır. Uzaktan vekalet verme ve şahsa verilen genel vekaletname örneği diğer yöntemlerini ile devam edelim.

 

Vekalet Nasıl Verilir?

Yazılı anlaşmalar olarak tanımlanan vekaletnameler; vekil olan kişi ile vekalet veren kişi arasında düzenlenir ve gerektiği zaman iptal edilebilir. Vekaletname konusu içerisinde en fazla araştırılan konular; genel vekaletname örneği nedir ve genel vekaletname örneği nasıl verilir?  konularıdır. Vekalet verme işlemleri genel itibari ile basit işlemlerdir.

 

Vekaletname Çeşitleri Nelerdir?

Vekaletnamelerin birçok  çeşidi yer almaktadır. Gerçekleştirilecek olan işlemin türüne ve niteliğine göre farklı alanlara ayrılmaktadır. Her vekaletname türü için farklı fiyat tarifeleri de bulunmaktadır. Vekaletname çeşitlerine örnek olarak; şahsa verilen vekaletname örneği genel vekaletname örneği, tapu işlemleri için vekaletname örneği, gayrimenkul alım satımına ilişkin vekaletname örneği vb. sayılabilmektedir. 

 

Vekalet Verebilmek İçin Gereken Koşullar Nelerdir?

Vekaletnamelerin türüne ve niteliğine göre ücretinin değiştiği gibi ibraz edilmesi gereken belgeler de değişmektedir. Noterden vekalet verme en çok bilinen yöntemler arasında yer almaktadır. Hangi durumlarda vekaletname verileceği de fazlasıyla merak edilmektedir. Vekaletname verilebilecek durumlar şu şekildedir:

Boşanma vekaletnameleri için 2 adet fotoğrafın sunulması gerekmektedir. 

Şirketler için düzenlenecek olan vekaletnamelerde yetki belgesi ve imza sirküleri gerekecektir. 

Özel kişiler için noter vekaletname örneği çıkartılırken pasaport ya da nüfus cüzdanı kullanılması gerekmektedir. 

Vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişiler vergi numaralarını beyan etmek zorundadır. 

Yurt dışında bulunan Türk vatandaşları ya da yabancılar da T.C konsolosluklarında vekaletname çıkarttırabilirler. 

Şirket adına çıkartılacak vekaletnamelerde şirket adına vekaleten şahıs adına asaleten ibaresinin kullanılması durumunda tek vekalet ile hem şahıs adına hem şirket asına vekalet vermiş olursunuz. Gerekli durumlarda tekrardan vekaletname çıkartmakla uğraşma zorluğundan kurtulabilirsiniz. 

Vekaletname Süresi; Vekaletnameyi düzenleyenler arasında süre ile ilgili bir madde olmaması durumunda süre sınırı bulunmamaktadır. Yargıtay tarafından genel Vekaletname süresi 10 yıl olarak kabul görmektedir.

Vekaletname örnekleri arasında en fazla tercih edildiği bilinen vekaletnameler; tapu vekaletname örneği olmaktadır. Tapu işlemleri ile ilgilenmek için gerekli vakti ve zamanı olmayan kişiler avukata vekalet verir ve avukatın bu işlemleri kendi adlarına gerçekleştirilmesine izin verirler.  Bu belgeler belirli bir süreyle sınırlı ya da süresiz olarak verilebileceği gibi belirlenmiş tarihler veya şartların gerçekleşmesine bağlı olarak da verilebilir. Vekaletname örneği belirli bir süre ile verilmiş ise bu süre işlemin en başında dikkat çekecek şekilde belirtilmelidir.

Vekalet nasıl verilir Vekaletname çeşitleri nelerdir Vekalet verebilmek için gereken koşullar nelerdir Noterden vekalet verme nasıl yapılır