Vergi borcu yapılandırması nedir,nasıl yapılır?

TAKİP ET

Devlet tarafından vergi borçlarına ilişkin düzenlemeler gelebilmektedir. Vergi borçlarına zaman zaman yapılandırma gelebilmektedir. Vergi borcu yapılandırmasının ne olduğu ve nasıl yapıldığı araştırılıyor. Vergi borcu yapılandırması nedir,nasıl yapılır? bu haberimizde vergi borcu yapılandırmasına ilişkin detayları sizler için derledik. İşte vergi borcu yapılandırması detayları...

Reklam
Reklam

Vergi borcunun yeniden yapılandırılması, devletin çıkardığı düzenlemelerin ardından periyodik olarak gerçekleşir, bu nedenle vergi borcunun yeniden yapılandırılması sürekli gerçekleşen  bir süreç değildir. faiz iptali, bu sayede mevcut borcun yükü hafifliyor. Vergi yapılandırması nasıl olur?

Vergi borcu yapılandırması

Vergi borçlarının düzenli olarak tahsil edilmesi ülkemizde birçok insanı zor durumda bırakmaktadır.Ekonomik zor dönemlerde mevcut vergi borcuna eklenen yeni  vergi borçlarının birikmesiyle  borçlar giderek ödenmez hale gelmektedir.Bu durumlar genellikle yaşanabildiğinden, devlet, mevduat veya faiz oranı faizi gibi periyodik olarak  yapılandırma yapılandırma yapılandırmasının bir karar ve işlemidir.

Devletin alacağı kararla aynı anda uygulanacak olan vergi borcuna ilişkin anlaşma sonrası alınan karar, tüm vergileri ilgilendirecektir. Ülkemizde gelir vergisi ve kurumlar vergisi gibi birçok vergi bulunmaktadır. Vergi yükümlülükleri, en küçük tüccarlardan büyük şirketlere kadar uygulanır.   Vatandaşların ödediği ve ödenmesi zorunlu olan vergilere bakacak olursak aşağıdaki gibi örnekler verebiliriz. Motorlu taşıtlar vergisi, gayrimenkul yatırımlarından elde edilen gelirler üzerinden alınan vergi gibi vergilerden örnekler verilebilir. Bu vergiler, araba sahibi olanlar veya kira geliri olanlar tarafından ödenir.

Devletin aldığı düzenleyici kararla birlikte  vergi borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında sigorta primlerini SGK'ya ödemeyen işveren ve yüklenicilerin sigorta prim borçları, aşağıdaki düzenlemede payını almış ve af  kapsamına alınmıştır.  Başka bir deyişle, yeniden yapılanma toplam 62 milyara uygulanacaktır. Ayrıca para cezalarında af çıkarıldı ve para cezalarında yeniden yapılandırma getirdi. Belediye su borçları da alınan kararlar kapsamında yeniden yapılandırılması bekleniyor.

İnternet üzerinden vergi borcu yapılandırma

Hayatımıza birçok konuda kolaylık getiren internet kullanımın getirdiği bir diğer kolaylıklardan biride sahip olduğumuz vergi borcumuzu internet üzerinden yapılandırmadır.Vergi borcumuzu internet üzerinden yapılandırmak için yapmamız gerekenler çok kolaydır.Yapmanız gereken ilk işlem Gelir İdare Başkanlığının resmi internet sitesine girmek.Daha sonra site içerisinde yer alan “İnternet Vergi Dairesi” seçeneğine tıklayın ve kimlik bilgilerinizle giriş sağlayın.Giriş sağladıktan sonra karşınıza form sayfası çıkacaktır. Çıkan başvuru formunda yer alan tüm alanları eksiksiz bir şekilde doldurun.Ardından, ödemek istediğiniz borcu ve ödeme şeklini seçin, borcunuz olan vergi dairesini ve vergi dairesinin bağlı olduğu ili seçin ve aşağıdaki "EVET" seçeneğine tıklayarak işlemi tamamlayın. ve doğru bir şekilde  vergi borcu yapılandırma süreciniz gerçekleştirin.

https://www.gib.gov.tr

Vergi borcu sorgulama

Eğer vergi borcunuz varsa, sorgulamak istiyorsanız.TC kimlik numaranızı, anne kızlık soyadınızı ve doğum tarihinizi girerek borcunuz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Vergi Dairesi  , vatandaşların  daha kolay ve hızlı  bir şekilde talepte bulunmalarını sağlamak için bir mobil uygulama geliştirdi. GİB Mobil uygulamasını  Android ve iOS telefonunuza indirerek vergi borcunuz olup olmadığını hızlıca sorabilirsiniz.

Vergi borcu vergi borcu yapılandırması GİB