Vergi Levhası sorgulaması nasıl yapılır? Vergi Levhası nasıl alınır?

TAKİP ET

Vergi tarhına esas olan kazançlar ve bu kazançlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren şekil ile içeriği Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bir belge olarak adlandırılmaktadır. Biz de bu haberimizde sizlere vergi levhası nedir ve nasıl alınır konu başlıklarını anlatacağız.

Reklam
Reklam

Vergi levhası, vergi tarhına esas olan kazançlar ve bu kzançlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren şekil ile içeriği Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bir belge olarak adlandırılmaktadır. Vergi levhası zaman içinde işveren kişileri tarafından da sorgulanmaktadır. Biz de bu haberimizin içeriğinde vergi levhası nedir? Vergi levhası sorgulama işlemi nasıl yapılır ve sorgulamanın aşamaları nedir? şeklindeki soruların cevaplarını anlatacağız.

Vergi levhası sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır?
Vergi levhası sorgulama işlemi; Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bazı özel şirketlere ve kamu kuruluşlarına bir onay izni vererek, bu bazı özel olan şirketlerin ve kamu kurumlarının vergi levhasının üzerinde vergi levhasının doğruluğunu ve geçerliliğini belirtmekte olan bir doğrulama kodu sayesinde sorgulama işlemini yapmasına imkan tanımaktadır. Sunulan bu hizmetten yararlanmakta olan kurumlar vergi levhalarının üzerinde yer alan onay kodu sayesinde sorgulama işlemlerini kolaylıkla yapabilmektedirler. Vergi levhası sorgulama işlemi ile vergi levhasına sahip olan mükellefler, vegi levhasının hala faaliyette olup olmadığını da sorgulayabilmektedirler. 
Verfi levhası sahibi olan işverenler, vergi levhasna ait olan bütün ayrıntı ve detaylaa ulaşmak için arada bir sorgulama işlemini yapmak isterler. Vegi levhası sorgulama işlemi aslında oldukça basit bir işemdir. Doğru adımlar ile ilerlendiği zaman vergi levhası sahibi olan kişiler sorgulama işlemlerini de çok kolay bir şekilde yapabilmektedirler. Bu ihtiyaç durumu olduğu zamanda yanlış hamleler ile süreci uzatmamak adına yapılması gerekenler ise aşağıdaki açıklamamızda yer almaktadır. 

Vergi levhası nasıl alınmaktadır?
Vergi mükellefi olan kişiler, birtakım prosedürleri uygulayarak vergi levhası alabilirler.  Bu kişi veya kurumlar, vergi dilimi içerisinde işveren oldukları zaman bu işlemleri yapmak ile mükelleftirler. Vergi mükellefleri tarafından verilen beyannameler ile Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından beyanname üzerinde er alan bilgilere dayanarak bir vergi levhası oluşturulur. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan bu belge vergi levhasdır ve vergi mükellefi olan kişinin bağlı bulunduğu vergi dairesi hesabına aktarılmaktadır. 

Gelir İdaresi Başkanlığı vergi levhası sorgulama işlemi nasıl yapılır?
İnternet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan vergi levhası sorgulama işlemi sayfasına giriş yaparak bu işlemi çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Mükellef olan kişiler, '' www.Gib.Gov.Tr '' adresi üzerinden ilk öncelik ile yardım ve kaynaklar bölümüne giriş yaparak dilekçematik bölümüne girecekler ve sonrasın da vergi levhası bölümüne girdikten sonra karşılarına çıkan sayfa üzerinden vergi levhası sorgulama işlemlerini yapabilirler. 
Bu sayfa üzerinde, mükellef kişisinin adı ve soyadı, gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası, tüzel kişiler içinde vergi kimlik numarası şeklinde bilgilerini girmeleri gerekmektedir.  Bağlı olduğu vergi dairesi, iş adresi, takvim yılı, beyan olunan matrah ile tahakkuk etmiş vegi şeklindeki istenen bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra vergi levhası sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Bütün bu veriler doğru bir şekilde girildikten sonra kuruma ait olan son 3 yıl için vermiş olduğu vergi levhalarının listesi de ekranda görünmektedir. Ekrana gelen vergi levhası listesi üzerinden istenilen yıla ait olan vergi levhası seçilerek ayrıntıları hakkında görüntüleme işlemi yapılabilmetedir. 

vergi levhası vergi levhası nedir vergi levhası nasıl alınır Gelir İdaresi Başkanlığı vergi levhası sorgulama işlemi nasıl yapılır