Vücudunuzda bulunan bu 4 madde sizi daha mutlu edebilir

TAKİP ET

Mutluluk, birçok insanın yaşamları boyunca hedefidir. Öyle ki, iyi bir iş sahibi olmak, yeni bir araba almak gibi teorik olarak başarmalarına yardımcı olacak her türlü hedefe ulaşmaya odaklanırlar.

Reklam
Reklam

Ancak gerçek şu ki, duygusal olarak nasıl hissettiğimizi etkileyen daha fazla faktör var ve bunlardan biri de vücudumuzun biyokimyası.

İşte bu yüzden bugün size mutluluk hormonları hakkında konuşacağız: ne oldukları, en iyi bilinenleri ve ruh halimizi yükseltmemize yardımcı olmak için neler yapabileceğimiz. Dikkat edin çünkü bu sizi ilgilendiriyor.

Mutluluk hormonu: bu nedir

Birçok durumda elde edilmesi zor bir şey olsa da, herkes hayatında mutluluğu arama eğilimindedir. Peki ya size beyninizin ve ürettiği nörohormonların ruh halinizi belirleyebileceğini söylesem? Evet, nasıl hissettiğimizi, motivasyonumuzu ve hatta özgüvenimizi etkileyen belirli hormonlar var.

Fakat nörohormonlar nelerdir? Vücuttaki farklı bezler tarafından salgılanan ve vücudumuzun çeşitli süreçlerine katılan, beyin süreçleri üzerinde özel bir etkiye sahip olan maddelere atıfta bulunuyoruz. Bu, onları düzenlemeyi öğrenmemizi ve böylece duygularımızı dengelememizi önemli kılar.

Ama merak etmeyin, nasıl çalıştıklarını ve duygularınız üzerindeki etkilerini biraz daha iyi anlayabilmeniz için aşağıda hepsinden bahsedeceğiz.

İşte sizi daha mutlu edebilecek 4 nörohormon

Az önce gördüğünüz gibi, nörohormonlar beynimizi etkileyen ve bize farklı ruh halleri yaşatabilen maddelerdir. Bu nedenle genellikle depresyon, bipolar bozukluk vb. gibi farklı psikolojik bozukluklarla ilişkilendirilirler.

Stres veya kaygı, sevgi veya mutlulukla ilişkilendirilebilecek birçok farklı beyin hormonu türü vardır. Aşağıda ikincisi hakkında konuşacağız.

İşte bilmeniz gereken 4 mutluluk hormonu :

1. Dopamin

Her şeyden önce, iyi hissetme hormonu adı verilen bir nörohormonumuz var: dopamin. Beynimizin bu biyokimyasal bileşimi şunlarla ilgilidir:

Zevk duyguları. Dopamin, aşağıda göreceğimiz serotonin ile birlikte beynin zevk devresinin (veya ödül devresinin) bir parçası olan nörotransmitterlerden biridir. Bu devre, belirli yiyecekleri yediğimizde veya hoş duyumlar aldığımızda aktive olur ve mutluluk seviyemizin yükselmesine neden olur.

Öğrenme ve hafıza süreçleri. Zevk ya da esenlik yaratan bir ödül alma olasılığı, bir öğrenme süreci söz konusu olduğunda belirleyici faktörlerden biridir ve ayrıca belirli bilgileri bir diğerine göre hatırlamamıza yardımcı olur.

Motor sisteminin işlevleri. Aynı zamanda vücudumuzun motor tepkisini düzenlememize de yardımcı olur ve bu nedenle düşük dopamin seviyelerine sahip olduğumuzda Parkinson gibi bazı hastalıklar ortaya çıkmaya başlar.

Vücudunuzdaki dopamin seviyesini yükseltmek istiyorsanız, size zevk veren bazı aktiviteler yapmak en iyisidir. Okumak, çizim yapmak, oyun oynamak veya arkadaşlarla dışarı çıkmak olabilir, bu nörotransmiterin seviyelerini yükseltmek için herhangi bir seçenek iyidir.

2. Serotonin

İkinci olarak, bir hormon ve aynı zamanda bir nörotransmitter olarak işlev gören, onu vücudumuzdaki en önemli maddelerden biri yapan başka bir maddeye sahibiz. Serotonin bize yardımcı olur:

Ruh halimizi düzenleyin. Serotoninin birincil işlevi, sabit kalmamız için ruh halimizi kontrol etmemize yardımcı olmaktır. Bu nedenle, bu nörotransmitter düzeyi düşük olan kişilerde depresyon gibi durumlar gelişebilir.

Uyku döngülerini ve iştahı kontrol edin. Bu nörohormon, iyi uyuyabilmemiz için uyku-uyanıklık döngülerini doğru bir şekilde yönetmemize yardımcı olur ve aynı zamanda iştahı düzenlemekten sorumlu olanlardan biridir. Bu nedenle, seviyeler kontrolden çıktığında genellikle uyumakta güçlük çekeriz ve ayrıca çoğu zaman aşırı veya açlık eksikliği yaşarız.

Bilgiyi doğru bir şekilde öğrenin ve kurtarın. Dopamin'de olduğu gibi, serotonin de beynimiz için bir tür olumlu "vuruş" olarak öğrenme süreçlerinde ve bilginin geri kazanılmasında bize yardımcı olur.

Serotonin seviyemizi iyileştirmemize ve sonuç olarak daha mutlu olmamıza yardımcı olan bazı yiyecekler var. Özellikle süt veya yumurta gibi yüksek düzeyde triptofan içerenler, çünkü bu madde beynimizde daha fazla serotonin üretmemizi sağlar.

3. Oksitosin

Göreceğimiz üçüncü hormon ve bu da mutlulukla bağlantılı, oksitosin. Diğer kişiyle empati kurmamıza yardımcı olmak için aile, çocuklar ve partnerimiz ile ortaya çıkan duygusal bağlarla ilgili olduğu için "aşk hormonu" olarak da bilinir.

Oksitosin seviyeleri genellikle biri bize sarıldığında, bizi öptüğünde veya hatta başka bir tür daha yakın fiziksel temas kurduğumuzda yükselir.

4. Endorfinler

Son olarak, insanların, özellikle de sporcuların en iyi bildiği nörohormonlardan birine geliyoruz. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak hissedebildiğimiz ağrılarla savaşmamıza yardımcı oldukları için vücudumuzun doğal ağrı kesicisi olarak da bilinen endorfinlerden bahsediyoruz.

Endorfinler genellikle stresli veya endişeli bir duruma tepki olarak üretilir, ancak bazen seviyelerini bu şekilde yükseltmek zordur. Bu yüzden spor yaptıktan sonra yaşadığımız o huzur ve özgürlük durumuna ulaşmak için beynimizde bu maddeyi salmamızı sağlayan bir tür fiziksel aktivite yapmak en çok tavsiye edilenlerden biridir.

Gördüğünüz gibi, gördüğümüz farklı tipteki nörotransmitterleri aktive etmenin yolu çok basittir ve bunları her zamanki rutininizde uygulayabilirsiniz, bu yüzden sizi bunu uygulamaya koymanızı ve daha mutlu hissettiğinizi bize söylemenizi öneririz.