WhatsApp'tan boşanan çifte Yargıtay'dan engel!

TAKİP ET

Anlaşmalı olarak başlatılan boşanma davasında yurt dışında yaşayan koca, mahkemede WhatsApp uygulamasında görüntülü olarak arandı. Beyanlar tutanağa geçirip boşanma işlemleri tamamlandı fakat yapılan itiraz üzerine Yargıtay, yerel mahkemenin kararının bozulmasına hükmetti.

Reklam
Reklam

Bir süredir aralarından anlaşmazlık yaşana genç çift anlaşmalı boşanmaya karar veridi. Yerel mahkemeye yurt dışında ikamet eden kocayı WhatsApp'tan görüntülü olarak aradı ve beyanların tutanaklara geçirilmesi sonrası çiftin boşanmasına karar verdi. Hakim genç çifti WhatsApp uygulaması üzerinden boşarken çocukların velayetleri anneye verildi ve davalı kadın yararına nafaka  alınmasına hükmedildi. Aile Mahkemesi tarafından verilen karar her iki  tarafa temyiz hakkı tanınmasıyla hükme bağlandı.


Karar Adalet Bakanlığı'na bağlı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nde bir itiraz geldi. ve bakanlık, hükmün kanun yararı için bozulması talebinde bulundu. Bu talep üzerine Aile Mahkemesi kararı dosyası Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'ne gönderildi.


Dosyayı inceleyen Yargıtay, emsal nitelikte bir karara imza attı ve bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi ve boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin davalı ve davacı tarafları bizzat dinleyerek iradelerinde serbestlik görmesine kanaat getirmesinin şart olmasını değerlendirdi. Anlaşmalı boşanma protokolünün taraflar tarafından değil taraf avukatlarında imzalandığı kararın hükmünün kabul edildiği duruşmada davacı erkeğin hazır olarak bulunmadığı, davacı erkeğin canlı ve görüntülü olarak aranarak verdiği sözlü beyanının tutanağa geçirildiği ve bu kapsamda tarafların boşanmaları usul ve kanuna aykırı olduğunun anlaşıldığına karar verdi.
 

WhatsApp boşanma yargıtay kararı emsal kararlar içtihat bülteni