Work and Travel nedir? Work and Travel'ın şartları nelerdir?

TAKİP ET

Birçok yurtdışı hayali olan öğrenciyi hayallerine bir adım daha yaklaştıran programın başında gelen Work and Travel, üniversite öğrencileri tarafından merak ediliyor. Work and Travel nedir? Work and Travel'ın şartları nelerdir? Araştırma konularından biri haline gelen Work and Travel hakkında merak edilenleri sizler için derledik. İşte merak edilenler... 

Reklam
Reklam

Yurtdışı hayaliyle yaşayan üniversite öğrencilerine müjde! Work and Travel ile bu hayalinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Tüm yazı Türkiye’de geçirmek istemiyorsanız Work and Travel’la Amerika’ya gidip hayallerindeki yazı yaşayabilirsiniz. Work and Travel, genel olarak 3-4 ay süren bu program dil okulları veya özel şirketlerle belli bir ücret karşılığında anlaşmalarıyla Amerika’da çalışıp gezme imkânı sunmaktadır. Yaklaşık 3 ay çalışıp, çalışmanın bittiği günden sonra da 1 aylık gezme süresi olan bir programdır.


Work and Travel şartları nelerdir? 

Work and Travel’la hem çalışıp hem seyahat etmek istiyorsanız tabii ki belli şartları karşılamanız gerekmektedir. Bu şartlar ise şöyledir: 

Türkiye veya KKTC’de öğrenim gören 18-26 yaş aralığında olmak 

İngilizce konuşabilmek 

Genel not ortalaması (GNO) 4 üzerinden en az 2 olması,  

Lisans eğitiminde hazırlık, 1, 2, 3, 4. sınıfta olmak, 

Tezli yüksek lisans eğitiminde sadece ilk yılında olmak 


Work and Travel fiyatları ne kadar? 

Bu programdan yararlanmak isteyenlerin merak ettiği konulardan biride Work and Travel’ın fiyatlarının ne kadar olduğu. Program tüm ücretler dahil yaklaşık olarak 3,800 ila 4,500 dolar arasındadır. Fiyatlandırmaları tek tek yapacak olursak; 

Program ücreti 2,700-3,200$ 

Vize randevusu 160$ 

Sevis (Amerika’da online takip sistemi) 35$ 

Uçak bileti 500-800$ 

Cep harçlığı en az 800$ zorunlu deniliyor*. Bu program ücretlerine nelerin dahil olduğunu sorarsanız da buna cevap olarak her şey demek doğru olur. Görüştüğünüz şirket sizin işinizi, konaklamanızı ve gerekli belgelerin hepsini ayarlıyor. Kısacası Amerika’yla olan görüşmeler ve ayarlamaların hepsi şirket tarafından yapılıyor. Sizden ise sadece gerekli belgelerinizi istiyor.  


Work and Travel’da ne tür işler bulunuyor? 

Work and Travel programında neredeyse bütün işler vardır. İşler arasında popüler olanlar arasında ise cankurtaran, kasiyer, housekeeper (otel hizmetçisi), aşçı ve garson yer alıyor.  
Her meslek dalında ayrı bir dil seviyesi istenmektedir. Garson olabilmek için ileri düzeyde

İngilizce bilinmesi gerekirken housekeeper işinde en düşük seviye bile kabul edilmektedir. 

Komi, mağazada satış görevlisi, vale, otel hizmetçi yöneticisi ve daha birçok işi de şirketlerden bilgi alarak öğrenebilirsiniz. 


Work and Travel’da nelere dikkat edilmesi gerekir? 

Her şeyin başında Work and Travel programı yapan bütün şirketlerle görüşmenizi öneririm. Neden diye soracak olursanız mesela A şirketi program ücreti olarak 3,000$ alıyorken B şirketi sizden sadece 2,700$ isteyebilir. Ek olarak A şirketindeki sunulan iş ve bölge imkanlarını beğenmeyip B şirketindekileri tercih edebilirsiniz.  

Alınan not ortalaması kaydolduğunuz senenin güz yarıyılının sonundaki GNO puanından baz alınıyor. Programa kayıt olmadan önce ortalamanıza güveniyor olmanız gerekir. Çünkü Work and Travel şirketleri genellikle 2’nin altında ortalamaya sahip olan öğrencilerin programlarını direkt siliyor. Bu durumda program için ödediğiniz ilk ücret yani ön kayıt ücreti olan 300$ (her şirkette farklılık gösterebilir 100$-500$) yanar. 

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise tercih ettiğiniz iş ve bölge hakkında yeterli bilgiye sahip olmanız. Eğer yeteri kadar bölge hakkında bilgiye sahip değilseniz işinizi şansa bırakıp kayda devam etmeyin. Gidilecek işin ve bölgenin en güzel bilgisini geçmiş yıllardan aynı işe gitmiş bir öğrenciden alabilirsiniz. Bu öğrenciyi danışmanınızdan rica ederek iletişim bilgilerini bulmanızda elbette mümkün. Eğer daha önce o bölgeye kimse gitmediyse ya da bulamadıysanız sosyal medyada bulunan Work and Travel sayfalarına çekinmeden sorup o bölge hakkında bilgi alabilirsiniz. 


Work and Travel nasıl yapılır? 

Öncelikle şirket seçiminiz doğru yapmalısınız. Şirket seçiminden sonra danışmanınız sizi dil seviyenizi ölçmek için bir görüşmeye yönlendirir. Dil seviyenizin belirlenmesinden sonra sizden ön kayıt ücreti istenir. Bu ön kayıt ücreti danışmanınızın sizin için uğraşına verilen paradır. 

İş imkanı sunulmasının ardından size en uygun işi ve bölgeyi seçtikten sonra işlemleriniz başlar. Sizden birçok belge göndermeniz ve doldurmanız istenir. Daha sonra iş görüşmesi için bir tarih belirlenir ve Amerika’da çalışacağınız iş yeri sahibi veya insan kaynaklarıyla online, görüntülü görüşmeye girersiniz. İşiniz onaylanırsa sizden program ücretinin kalanını göndermeniz istenir.  

İlerleyen süreçte vize randevusu alınır. Ankara veya İstanbul’da bulunan Amerikan Konsolosluğu’na gidilir. Vize başvurunuz da onaylanırsa önünüzde sadece uçuşu beklemek kalır. İlk görüşmeden vize reddi alırsanız ikinci bir başvuru şansınız bulunmaktadır. Eğer ikinci kere ret alırsanız programınız otomatik olarak iptal olur, çünkü üçüncü bir şansınız bulunmamaktadır.  

Genellikle çoğu şirketin aşamaları aşağı yukarı bu şekilde ilerler. Work and Travel başvurusunda bulunmadan önce şirketlerin analizini ve referanslarını incelemenizi tavsiye ederiz. 

work and travel work and travel nedir work and travel şartları nelerdir work and travel şartları work and travel fiyatları work and travel fiyatları nedir work and travel nasıl yapılır