Xiaomi son üç ayda birçok çalışanını işten çıkardı, neredeyse hiç para kazanamadı

TAKİP ET

Xiaomi kârı geçtiğimiz seneye göre yüzde 83 oranında bir azalış yaşadı ve yüzlerce çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldı.

Reklam
Reklam

Çin'in teknoloji devi olarak adlandırılan Xiaomi, yılın ikinci çeyreğine ilişkin finansal raporunu açıkladı. Açıklanan verilere göre Xiaomi’nin kârı geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 83 oranında bir azalma yaşamış ve 1.36 Milyar yuan (200 milyon dolar) seviyesine kadar düşüş yaşadı. Şirketin hisseleri ise yüzde 52 civarında bir değer kaybı yaşadı.

Xiaomi CEO’su Lei Jun’un Yatırımcılar ile gerçekleştirdiği son toplantıda Xiaomi’nin finansal durumu ortaya çıkmış oldu. Dünyanın en büyük üçüncü telefon üreticisi olan marka son 3 aylık dönemde 70,1 milyar yuan (10, 31 milyar dolar) gelir elde ettiğini bildirdi. Ancak şirketin kârı yalnızca 200 milyon dolar civarında. Bu rakam, son yılların en düşük rakamı olarak belirlendi.

Finansal tablonun bu kadar aşağı yönde eğilimli olması, Hong Kong borsasında işlem gören Xiaomi hisselerinde büyük oranda etkiledi. Açıklanan rapora göre Xiaomi hisselere geçtiğimiz yıla oranla yüzde 52 civarında 1 değer kaybı yaşadı ve 11 HDK (1,49 dolar) oldu.

Xiaomi kazançlarının yılın ikinci çeyreğinde bu kadar fazla düşmesinin sebebi olarak tüm dünyada görülen enflasyon krizi olarak düşünülüyor. Bir araştırma firması olan Canalys, 2022’nin ilk yarısında gerçekleştirdiği akıllı telefon sevkiyatlarının 1 yıl öncesine göre yüzde 9 oranında azaldığını belirtti. Yayımlanan tablolara göre en çok telefonu Apple, Samsung ve Xiaomi sattı.

Bunlara ek olarak Çin merkezli South China Morning Post’un hazırladığı rapora göre Xiaomi, Verdiği iş gücünün yüzde 3’ünü keserek 900 çalışan ile yollarını ayırdı. Xiaomi Başkanı Wang Xiang, talebin az olmasının sebebi olarak Çin pazarında penceremin yeniden canlanması olarak görüyor.