Yabancılar devlet katkısı mı alacak? Türk vatandaşı olmada yeni gelişme…

TAKİP ET

Resmi Gazete'de yayınlanan kararın ardından Türk vatandaşlığına geçmek isteyen yabancılar için şartlar değiştirilmişti. Önceki yönetmelikte, 250 bin dolarlık konut alan kişiler vatandaşlık alırken, bu sınır 400 bin dolara çıkarılmıştı. Diğer yandan 500 bin dolar katkı payıyla birlikte emeklilik sistemine de katılmalarına hak tanınmıştı. BES'e (Bireysel Emeklilik Sistemi) dahil olmak için başvuran yabancılara devlet katkısı yansıyacak mı? İşte merak edilen sorunun detayları haberimizde…

Reklam
Reklam

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türk vatandaşlığı almak isteyen yabancıların Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatıracağı minimum 500 bin dolar ya da karşılığı döviz tutarına devlet katkısı olmayacağını açıkladı.
Yeni imkanlar sunulmuştu
SEDDK’nin yaptığı açıklamada, Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te minimum 500 bin dolar ya da dengi döviz tutarındaki katkı payının 3 yıl sistemde kalmasıyla birlikte BES’e katılan yabancıların Türk vatandaşlığı kazanmasına imkan sağlanacağı hatırlatıldı.

Halihazırda BES katılımcılarına sağlanan yüzde 30 devlet katkısından bahsedilen yabancı katılımcıların yararlanma durumları hakkında tereddütler yaşandığı açıklamada aktarıldı:
“4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa istinaden bir vatandaşın BES’e yatırdığı katkı payına devlet katkısı almak için gereken koşullar kapsamında, kişinin Türk vatandaşlığı olması ya da 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28. Maddesi kapsamında yer alabiliyor olması elzemdir. Bu doğrultuda, Türk vatandaşlığı kazanmak için BES’e minimum 500 bin dolar ya da karşılığı döviz yatıran yabancıların katkı alabilmesi mümkün bulunmamaktadır. Uygulamayla ilişkili düzenlemeler ve duyurular kurumumuzca yapılacaktır.”