Yapı kullanma izni için belge nasıl alınır? İskân raporu nedir?

TAKİP ET

Birçok kişi iskan raporunun ne olduğunu merak ediyor. Bunun yanı sıra yapı kullanma izni yani iskan izni için gerekli belgelerin nasıl alındığını da merak ediyor. Bizde bu haberimizde sizlere konuya ilişkin bilgilendirmeleri yaptık. İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Birçok kişi iskan raporunun ne olduğunu merak ediyor. Bunun yanı sıra yapı kullanma izni yani iskan izni için gerekli belgelerin nasıl alındığını da merak ediyor. Bizde bu haberimizde sizlere konuya ilişkin bilgilendirmeleri yaptık. İşte detaylar...

Bir inşaatın başlangıcında öncelikle kişilerin veya kurumların ruhsat alması gerekmektedir. Ruhsat almadan başlanan inşaatın tamamlanmasından sonra iskan belgesi verilmemektedir. Dolayısıyla ruhsatsız başlamak iskan belgesi almanın önündeki en büyük engeldir. Kişiler inşaata ruhsat alarak başladıkları takdirde İnşaat tamamlandıktan sonra prosedürlere uygun bir yapının ortaya çıkması sonucunda iskan raporunu alabilirler. İskan raporunun alınabilmesi için öncelikle başvuru yapılmalıdır. Başvuru sonrasında ilgili belediye kendi bünyesinde çalışan bir kaç personeli görevlendirerek yapının yanına gönderir ve inşaatın prosedürlere ve kurallara uygun olup olmadığını kontrol ettirir. Eğer ki yapı tüm prosedürlere uygun ise çalışanlar onay verir ve daha sonra iskan raporu çıkartılır. İskan raporu alan kişi kalan işlemlerini rahatlıkla sürdürebilir. Bunların yanı sıra iskan belgesi için gerekli bir kaç belge vardır. Bu belgelerin neler olduğunu haberimizin detayında sizlerle paylaştık. Lakin bunun yanı sıra eğer yapı asansörlü ise İstenilen belgeleri ek olarak başka belgelerde istenmektedir. Ek olarak istenen bu belgeleri yine haberimizin detayında sizlerle paylaştık.

İskan raporu nedir?

Diğer adı yapı kullanma izin belgesi olan İskan raporu ruhsatlı binalar için, binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten, ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekareleri, sınıflarını ve mal sahiplerini gösteren bir belgedir.

Mesken olarak kullanılan yapıların, başlama aşamalarından İnşaat aşamalarına kadar ve bunun yanı sıra yapı tamamlandıktan sonra kullanıma hazır hale gelene kadar tüm evrelerde gerekli birimlerden izin belgesi alınmalıdır.

Bu izin belgeleri arasından yapı ruhsatı olarak da bilinen rapor inşaat başlangıcı için verilen izin belgesine denmektedir. Tamamlanan inşaatların kullanımına izin veren belgelere de iskan denilmektedir.

İskan almak için hangi belgeler gereklidir?

İskan belgeleri, inşaat halinde olan yapıların resmi olarak bittiğini gösteren bir belgedir. Bu raporda gerekli prosedürleri ve başlangıç aşamasında sunulan projeye uygunluğunu gösteren, güvenli olduğunu belirten ibareler yer almaktadır. Yani iskan belgesi yapı tamamladıktan sonra kesinlikle bulunmalıdır.

İçinde insan yaşayacak olan yapıların, hem can hem de mal güvenliğini sağladığının kontrol ve tespit edilmesi için yapı kullanım izni gereklidir. İskan alınması için tüm gerekenler evraklardan oluşmaktadır. Gerekli birimlerden alınan gerekli evrakların temini ile iskan izni alınabilir.

Bunların yanı sıra iskan belgesi verilmeden önce yapıların kontrolü için belediye tarafından kişiler görevlendirilir. Bu kişiler belediyenin teknik personelleri dir. Evrakların tamamlanması ve başvuru sürecinin başlaması ile, ilgili belediyelerin Yapı Teknik uzmanları tamamlanan inşaatı kontrol ederek yapının güvenli olup olmadığını belirler. Eğer her şey prosedürlere uygun ise güvenlik anlamında bir problem teşkil etmiyor ise personeller onay verir ve iskan belgesi çıkartılır.

İskan belgesi nereden ve nasıl alınır?

Bir diğer adı yapı kullanımı izin belgesi olan iskan belgeleri ruhsatlı yapılara verilmektedir. Eğer ki bir yapının inşaatı ruhsatsız olarak başladıysa iskan verilmez. İlk olarak ruhsat daha sonra ise iskan belgesi alınmalıdır. Yapı kullanım belgesi alabilmek için inşaatın çalışmaları tamamen bitmiş olmalıdır. Ruhsat ile başlamış ve projeye uygun ve tamamlanmış inşaatlar için iskan başvurusu yapılabilmektedir.

İnşaat ruhsatı alındığı tarihten itibaren 2 sene içerisinde yapımına başlanmış olması gerekiyor. Ruhsat alınma tarihinden itibaren de 5 sene içerisinde tamamlanmış olması gerekiyor. Şayet 5 sene sonunda, tamamlanan inşaat projedeki gibi değilse, inşaatın yıkılmasına karar verilebilir.

İskan başvurusunda gereken belgeler nelerdir?

Yapı Kullanım İzni istemiyle yazılan dilekçe

Tapu kaydı bilgileri

Vergi Dairesi’nden ”borcu yoktur” yazısı

Dış Kanal Belgesi (İZSU)

Telekom Vizesi

Proje Müellifleri Raporu

Yapı Denetim Kuruluşu’ndan alınan belge

Yapının Cephe fotoğrafları (13 x 18 cm ölçülerinde)

Emlak ve Çevre Temizlikten alınan ”vergi borcu yoktur” yazısı

SGK’dan alınan ”Borcu Yoktur” Belgesi.

Yapımı tamamlanan inşaatın asansörü varsa farklı belgeler istenmektedir. Ek olarak istenen belgeler şunlardır:

Asansör firmasından; TSE Belgeleri

Garanti Belgesi

Mühendislerin SMM Belgeleri

4 Adet Muayene Raporu

Muayene fişi

Uygulama projeleri

Sığınak Raporu

Yangın Tesisat Raporu.

iskan yapı kullanım izni iskan raporu