Yargıtay'dan emsal karar çıktı! Özel güvenliğin artık buna yetkisi yok!

TAKİP ET

Özel güvenlik görevlileri hakkında Yargıtay'dan bir emsal karara imza atıldı. Yargıtay, özel güvenlik personellerinin yaptıkları aramanın hukuka aykırı olduğuna dair karar aldı. Bu aramada elde edilen maddi delillerin hükme esas alınamayacağını kararlaştırdı.

Reklam
Reklam

2 milyon kadar özel güvenlik görevlisini ilgilendiren emsal nitelikteki karar Yargıtay’dan çıktı. Yargıtay’ın verdiği özel güvenlik görevlisince yapılan aramanın hukuka aykırı olduğu kararı, arama işleminde maddi delil elde edilse de hükme esas alınmayacak.
Aramalar hukuken geçersiz
Şehirlerarası otobüs terminali girişlerinde özel güvenlik personelinin üst araması esnasında yabancı uyruklu birinden uyuşturucu madde ele geçirildi. Polis ekipleri şüpheliyi gözaltına alarak nöbetçi mahkemeye çıkardı. Tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olayla ilgili soruşturmada yabancı uyruklu gençle ilgili Ağır Ceza Mahkemesi’ne uyuşturucu ticareti yapma suçundan dava açıldı. Mahumiyete çarptırılan sanık, sonrasında karara itiraz etti. Temyiz müracaatını Yargıtay 10. Ceza Dairesi değerlendirdi ve emsal bir karara imza attı. Kararda, özel güvenlik görevlilerinin yaptığı aramaların hukuken geçersiz olduğuna dikkat çekildi. Özel güvenlik personellerinin adli arama yapma görev ve yetkisi bulunmadığı, bunun hukuka aykırı olduğu, aramada elde edilen delillerin hükme esas alınamayacağı hatırlatması yapıldı.
Elde edilen deliller hükme esas alınmaz

Oy birliği sağlanarak alınan kararda şu ifadeler geçti:
“Sosyal düzenin korunmasıyla, kişilerin hak ve özgürlüklerine saygı dengesinin kurulması için hukuken geçerli deliller kullanılarak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ceza muhakemesinin amacıdır. Adli arama yapma yetkisi bulunmayan özel güvenlik personelince yapılan hukuken geçerli olmayan arama işlemindeki maddi deliller hükme esas alınmayacağından, başka delil bulunmayan sanığın beraati yerine, yazılı gerekçe ile mahkumiyetine karar verilmesi yasaya uygun değildir. Sanık temyiz itirazı bu sebeple görülmüş olup, hükmün bozulmasına, bozma sebebine göre sanığın tahliyesine, başka bir suçtan hükümlü ya da tutuklu olmadığı takdirde serbest bırakılması için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına oy birliğiyle birlikte karar verilmiştir.”