Yargıtay, sözlü izin aldığı için tazminatsız kovulan işçiyi haklı buldu!

TAKİP ET

Annesini kaybeden ve cenazesine gitmek için iş yerini telefonla arayarak izin alan bir işçi, tazminatsız olarak işten atılmıştı. Mahkemenin yolunu tutan işçinin dava dosyasına bakan Yargıtay, işçiyi haklı buldu ve sözlü haber vermenin geçerli bir neden olduğunu varsayarak işçi lehine karar verdi.

Reklam
Reklam

Bir fabrikada gece bekçiliği görevinde bulunan bir genç, annesinin öldüğü haberini aldı. Annesinin cenazesi için memlekete gidecek olan genç, telefonla işyerini aradı ve izin almak istediğini söyledi.

Cenazeden sonra işine tekrar geri dönen bekçi, 3 gün işe gelmediği gerekçesi ile tazminatsız olarak işten atıldığını öğrendi. Mağdur sıfatına düşen genç bekçi hemen İş Mahkemesi’ne başvurdu.

İş yerini dava eden bekçi, annesinin cenaze işlemleri için davalı şirkete durumu telefonla bildirdiğini fakat cenaze için izin aldığı tarihlerde işe gelinmediğinin gerekçe gösterilerek hakkında tutanak düzenlendiği ve iş akdinin de haksız olarak feshedildiğini öne sürdü. İş yerinden kıdem, ihbar tazminatı ile birlikte yıllık izin ücretleriyle fazla mesai ücreti alacaklarının olduğunu belirten bekçi, bu alacakların tamamının davalıdan tahsilini talep etti.

Davalı işyeri ise davacı tarafın hem işyerine hem de amirlerine haber vermeden mazeretsiz izinsiz 3 gün süreli işe gelmemesi nedeniyle sözleşmesinin haklı nedenlere dayalı olarak feshedildiğini söyledi.

DEVREYE YARGITAY GİRDİ

İş Mahkemesi, feshin haksız olduğunu kanaat gösterdi ve kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin reddine karar verdi. Karar davacı tarafından temyize gönderildi ve devreye Yargıtay 22. Hukuk Dairesi girdi.

Yüksek mahkeme gelen dava dosyasını inceledi ve davacının işe gitmediğinin öne sürüldüğü 3 günde annesinin cenazesinde olduğuna dikkat çekildi. Verilen kararda ise işçinin yıllık izin hakkını kullanarak işyerine gelmemesi, işveren tarafından izinli sayılmadığı süreçte devamsızlık halini oluşturduğu, işçinin işe devamsızlığının her durumunda bu durumun işverene haklı fesih imkanının vermeyeceği belirtildi.

Tüm dosyanın kapsamlı olarak değerlendirmesi sonrası davacının annesinin ölümünden dolayı devamsızlık yaptığı ve bu nedenle işe devamsızlık yapmasının haklı sebebe dayanmasının anlaşılması üzerine işverenin haklı fesih nedeninin boşa çıktığının aktarıldığı karar metninde, işçinin maddi ve hukuki olgulardaki kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabul edilmesine hükmedildiği kaydedildi.
 

iş yeri sözlü izin tazminatsız kovulma sözlü izin yasalmı yargıtay kararı