Yargıtay, telefon yerine salatalık gönderen dolandırıcıları affetmedi!

TAKİP ET

Yargıtay tarafından verilen bir kararda kişilerin internet ortamından aldıkları cep telefonu gibi teknolojik cihazların yerine salatalık veya oyuncak gönderen dolandırıcılar için bilişim suçlusu olmasına hükmetti. Karar, emsal niteliği taşıyan davalar arasında girdi.

Reklam
Reklam

Bursa'da yaşayan bir vatandaş, internet ortamı üzerinden bir cep telefonu satın aldı. cep telefonu satışı yapan firma ise telefon yerine müşterisine salatalık, sigara bırakma cihazı, oyuncak gibi ucuz malzemeler gönderdi. 

Aldığı ürünler ile birlikte dolandırıldığını anlayan vatandaş mahkemenin yolunu tutarken görülen davalar sonrasında cep telefonu yerine müşterisine salatalık gönderen şahıs 'Nitelikli dolandırıcılık' davasından beraatine karar verildi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı davanın temyizine karar verirken dosya Yargıtay 15. Ceza Dairesi'ne ulaştı.



Yargıtay tarafından yapılan dosya değerlendirmesi sonrasında alınan kararda internet ortamından kişileri dolandıranların nitelikli dolandırıcılık suçu oluşturduğuna hükmetti.

Alınan kararda meydana gelen olayda sanığın internet sitesi üzerinden cep telefonu satışı için ilan verdiği ve mağdur ile 150TL’ye satış konusunda anlaşıldığı, ücretin sanığın verdiği hesaba yatırıldığı, fakat sanığın gönderdiği kolinin içinden de salatalık ve sigara bırakma cihazının çıktığı belirlendiği hatırlatıldı. Kargodan cep telefonu karıştırılması hayatın olağan akışına uygun olmayan bir durum olduğu, cep telefonu beklenirken onun yerine başka ürünlerin çıkmasından sonra yapılan incelemelerde ise sanığın, farklı mağdurlara yönelik benzer eylemlerde de bulunmuş ve adının başka davalara konu olduğunun anlaşıldığı ifade edilen kararda sanığın en başından beri dolandırıcılık kastıyla hareket ettiği ve fiilinin dolandırıcılık suçunu oluşturduğu kabul edildiği bildirildi.
 

cepe telefonu yerine salatalık yargıtay kararı emsal kararlar