Yaşam tarzı değişiklikleri fazla kilolu çocuklara nasıl yardımcı olabilir?

TAKİP ET

Çocuklar söz konusu olduğunda ekstra kilo ekstra endişe vericidir. Kilolarıyla mücadele eden çocuklar, büyüdükçe Tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik tıbbi durumlar geliştirme riski altındadır. Erken fazla kilolar, ömür boyu kilo ve sağlık sorunlarına yol açan bir model oluşturabilir gibi görünüyor.

Reklam
Reklam

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yaklaşık 5 çocuktan 1'i  obez olarak sınıflandırılıyor, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ni (CDC) bildiriyor. Birçoğu konuyu bir halk sağlığı krizi olarak görüyor.

CNP Doktora hemşiresi Jennifer Brubaker, “Bugün çocuklarımızın karşılaştığı en büyük zorluklardan biri” diyor. “Genel olarak çocuklar daha az fiziksel aktivite yapıyor ve abur cubur ve aşırı ekran zamanı gibi çeşitli sağlıksız seçeneklere maruz kalıyorlar.”

Yine de kalıpların kalıcı olması gerekmez. Brubaker, çocuğunuzun sağlığı için olumlu bir değişiklik yapmasına yardımcı olmanın yolları olduğunu söylüyor. (Spoiler uyarısı: Her şey ölçekteki sayı da değildir.)

Çocuğunuz kilolu mu?

Büyüyen bir çocuğun kilo vermesi gerekip gerekmediğini değerlendirmek kafa karıştırıcı olabilir. Brubaker, “Çocuklar büyüdükçe ve boyları uzadıkça kilo almalıdır” diye açıklıyor. "Soru şu ki, kilo almaları boy artışlarıyla orantılı mı?"

Çocuğunuzun çocuk doktoru bunu anlamanıza yardımcı olabilir. Yıllık sağlıklı çocuk ziyaretleri sırasında, çocuğunuzun vücut kitle indeksinin (BMI) sağlıklı bir aralıkta olup olmadığını belirleyeceklerdir. Bu, CDC büyüme çizelgelerinde 5. ve 85. yüzdelik dilimler arasında olarak tanımlanır.

Ancak ağırlık ve BMI denklemin yalnızca bir parçası olduğu için sadece sayılara takılıp kalmayın.

Çocuğunuzun diyetinde ve yaşam tarzında sağlıklı ayarlamalar yapmak, sadece birkaç kilo vermekten daha iyi sonuç verebilir. Aslında, belirli kilo verme hedeflerinden uzak durmak genellikle en iyisidir.

Brubaker, “Ölçüdeki sayıdan çok sağlıklı davranış değişiklikleriyle ilgili” diyor. “Bir hastanın gelip bana 'Haftada beş kez egzersiz yapıyorum' demesini 'Beş kilo verdim' demekten tercih ederim.”

Çocuklar için daha sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek için ipuçları

Çocuğunuz fazla kiloluysa, yetişkinliğe taşıyabilecekleri daha sağlıklı bir yaşam tarzı kurmalarına yardımcı olmada önemli bir rol oynayabilirsiniz. İşte sağlıklı alışkanlıkları teşvik etmeye yardımcı olacak beş yol.

1. Fitness rol modeli olun

Aktif bir yaşam tarzı yaşamak, ebeveynlerin çocuklarının sağlıklı olmalarına yardımcı olmak için yapabilecekleri en iyi şeylerden biridir. Brubaker, “Ebeveynlerin çocuklarıyla aktif olabileceği haneler, daha sağlıklı bir yaşam tarzına ulaşmada daha başarılı olma eğilimindedir” diyor.

Bu nedenle, arka bahçede bir aile futbolu maçı başlatın ya da bir hafta sonu yürüyüşü için patika yollara çıkın. Herhangi birinin dışlanmış veya dışlanmış hissetmesini önlemek için tüm ailenin yapabileceği aktiviteleri seçin.

2. Sağlıklı alışveriş yapın

Abur cubur yemekten kaçınmanın en kolay yolu? Satın almayın. Çocuklarınız için evde sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmaya odaklanın ve mağaza rafında sağlıksız yiyecekler bırakın.

Brubaker, “Çocuklarımızı her gün sağlıksız seçimlerle karşı karşıya kaldıkları durumlara tekrar tekrar sokarsak, bu çok adaletsizdir” diyor. “Doğru seçimi yapmalarını kolaylaştırın.”

3. Yiyecekleri ödül olarak kullanmayın

Çocuğunuz eve aslını gösteren bir karne getirdi mi? Bu harika! Kutlamak için yerel pizzacıdan sipariş vermek yerine, belki aktif bir yaşam tarzını teşvik eden bir şeyler sunun.

Belki tebrik etmek için onlara bir çift merdane alabilirsin. Ya da parkurlarda yürüyebileceğiniz ya da Frizbi atabileceğiniz bir kano gezisi ya da piknik planlayın.

4. Ailece yemek yapın

Çocuklar yemek hazırlamakla ilgileniyorlarsa, normalde yemeyecekleri bazı şeyleri deneme olasılıkları daha yüksek olabilir. Ayrıca, tükettikleri yiyecekleri daha iyi anlayacaklar.

Brubaker, "Süper motive olan aileler için, bir bahçeye sahip olmak ve çocuklarına kendi yiyeceklerini yetiştirmek için yatırım yapmak, meyve ve sebze yemeyi teşvik etmenin iyi bir yoludur" diyor. (Aynı zamanda aktif kalmanın iyi bir yolu olduğu için bonus puanlar da.)

5. Yıllık iyi çocuk ziyaretleri planlayın

Birincil bakım sağlayıcınız, hem çocuklar hem de ebeveynler için önemli bir bilgi ve destek kaynağıdır.

Brubaker, "Ne yazık ki, iyi çocuk ziyaretleri bazen çocukların gerçekten kilo almaya başladığı dönemde gözden kaçıyor" diyor. “Çocuğunuzun sağlayıcısını her yıl görmesini sağlamayı taahhüt edin.”