Yaz aylarında RSV vakaları neden artıyor?

TAKİP ET

Solunum sinsityal virüsü (RSV) yeni bir sezona sahip gibi görünüyor. Geleneksel olarak sonbahar ve kış aylarında zirveye ulaşan hastalık vakaları, yaz boyunca bir kez daha arttı. Bu yılki yükseliş, 2021'de büyük bir yükselişin ardından geldi.

Reklam
Reklam

Virüs döngüsündeki takvim kayması, COVID-19 pandemisinin bir yan etkisi gibi görünüyor. Sebep ne olursa olsun, olup bitenler bir endişe meselesidir.

RSV oldukça bulaşıcıdır ve özellikle çocuklar arasında yaygındır. Daha önceki bir salgın, halihazırda daha bulaşıcı COVID-19 varyantlarıyla uğraşan yeni bir okul yılının başlangıcına komplikasyonlar ekliyor.

RSV'nin ne olduğunu ve çocukları ve kendinizi virüsten nasıl koruyacağınızı daha iyi anlamak için pediatrik enfeksiyon hastalıkları uzmanı MD Camille Sabella ile konuştuk.

RSV NEDİR?

RSV, oldukça bulaşıcı olan ve çoğunlukla çocukları etkileyen mevsimsel bir solunum virüsüdür. Yetişkinler de RSV enfeksiyonları geliştirebilse de, en yaygın ve şiddetli olan küçük çocuklar, özellikle de 2 yaşın altındakiler.

Ciddi vakalar solunum sıkıntısına veya yetmezliğine neden olabilir ve hatta pnömoniye dönüşebilir.

Bebeklerde semptomlar şunları içerebilir:

Burun akması.

Ateş (her zaman mevcut olmasa da).

Hapşırma.

Öksürme.

İştah azalması.

Kötü beslenme.

Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde semptomlar tipik olarak benzer ancak daha hafiftir. Dr. Sabella, "Yaşlandıkça, daha önce yaşama şansınız daha yüksek - bu nedenle enfeksiyona karşı hala duyarlı olsanız bile sağlanan bir miktar koruma var" diye açıklıyor.

Daha büyük çocuklar ve yetişkinler için ek RSV semptomları şunları içerebilir:

Tıkanıklık.

Burun akması.

Hafif baş ağrısı.

Boğaz ağrısı.

Yorgunluk.

RSV NEDEN YILIN FARKLI BİR ZAMANINDA ORTAYA ÇIKIYOR?

RSV önceden tahmin edilebilir bir zaman çizelgesi izliyordu: Takvim sonbahar ve kış aylarına dönerken, Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük bir kısmındaki sağlık hizmeti sağlayıcıları, solunum virüsünün açıklayıcı hırıltısıyla insanları görmeye başlayacaktı.

Bu, 2020'de, COVID-19 kısıtlamaları insanları maskeli veya evde tuttuğu için RSV neredeyse tamamen ortadan kalktığında değişti.

Ancak 2021'de kısıtlamalar kaldırıldığında ve insanlar daha fazla dışarı çıkmaya başladığında, RSV bir yaz salgınıyla geri döndü. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) alınan verilere göre, bu yıl vakalarda daha küçük ama yine de sıra dışı bir yaz sıçraması gerçekleşti.

Dr. Sabella, “Bu biraz farklı bir fenomen” diyor. "Genellikle Kasım veya Aralık'a kadar RSV'nin yükseldiğini görmeye başlamıyoruz, bu yüzden bu çok olağandışı oldu."

Yaz dalgalanmalarının neden gerçekleştiğine dair teoriler olsa da, bir zamanlar öngörülebilir olan RSV virüsünün neden yılın farklı bir zamanında yayıldığı hala büyük ölçüde bilinmiyor.

RSV NE KADAR SÜREYLE BULAŞICIDIR?

CDC'ye göre, RSV ile enfekte olan çoğu insan üç ila sekiz gün boyunca bulaşıcıdır. Bununla birlikte, bazı bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, semptomların durmasından sonraki dört haftaya kadar virüsü yayabilir.

Dr. Sabella, RSV'nin çocuklar arasında bu kadar yaygın olmasının bir nedeninin de nasıl geçtiğine bağlı olduğunu belirtiyor. Virüsü bulaşmış bir kişinin öksürüğü veya hapşırmasındaki virüslü damlacıklardan kapmakla kalmaz, aynı zamanda virüs yüzeylerde ve nesnelerde de yaşar.

Virüslü bir kapı koluna dokunarak ve ardından ellerinizi yıkamadan önce yüzünüze dokunarak enfekte olmak inanılmaz derecede kolaydır. Virüs ellerinizde çok uzun süre yaşamasa da yüzeylerde saatlerce yaşayabilir.

RSV'DEN EN İYİ NASIL KAÇINILIR

RSV çok bulaşıcı ve etrafta dolaşması kolay olduğundan, çocuklarınızı ve kendinizi korumaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz her şey çok önemlidir. RSV'yi uzak tutmak için alabileceğiniz beş önlem:

Ellerinizi yıkayın. RSV'nin sıklıkla temas yoluyla yayıldığı göz önüne alındığında, uygun el hijyeni korumada önemli bir adımdır: Dr. Sabella, "Elleri iyice yıkamak, kendinizi RSV'ye karşı korumanın en iyi yoludur" diye vurguluyor. Bir tutamda el dezenfektanı kullanın.

Yüzüne dokunma. Elleriniz bir virüsü alıp ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize aktardığında mikroplar kolayca yayılır. ( Yüzünüze dokunma alışkanlığını nasıl kıracağınızı öğrenin .)

Öksürürken veya hapşırırken örtün. “Öksürük ve Hapşırma Hastalıkları Yayıyor” sloganı 1918 grip salgını sırasında ortaya çıktı. Bugün hala doğrudur.

Hasta olan insanlardan kaçının. Soğuk algınlığı benzeri semptomları olan biriyle el sıkışmadan, sarılmadan veya öpmeden önce iki kez düşünün. (Ve eğer hasta olan kişi sizseniz, kimseye bulaştırmamak için evde ve diğerlerinden uzak durun.)

Temizleyin ve dezenfekte edin. Dr. Sabella, "Bu virüs cansız nesnelerde bir süre yaşayabileceğinden, oyuncakları ve çocukların uğraştığı diğer şeyleri silmek hayati önem taşıyor" diye ekliyor. Sıcak sabunlu su ve dezenfektanlar yüzeylerin RSV'den temiz tutulmasına yardımcı olabilir.

RSV TEDAVİLERİ MEVCUT MU?

Ne yazık ki, birçoğu klinik deneylerde olmasına rağmen, RSV'yi önleyecek spesifik bir aşı yoktur.

Bununla birlikte, belirli akciğer veya kalp rahatsızlıkları olan 24 aylıktan küçük çocuklar, ciddi RSV akciğer enfeksiyonları riskini azaltabilen aylık önleyici monoklonal antikor enjeksiyonundan (SYNAGIS olarak bilinen bir ilaç) yararlanabilir.

Bunun dışında, RSV bakımı esas olarak oksijen seviyeleri düşükse hidrasyon veya oksijen tedavisi gibi destekleyici tedaviler yoluyla semptomların azaltılmasına odaklanır. RSV solunum sıkıntısına veya zatürreye yol açarsa hastaneye yatış mümkündür.

Dr. Sabella, "Fakat tüm bunların ötesinde, çoğunlukla virüsün kendi yolunda gitmesine izin vermektir" diyor.

RSV VE COVID-19 ARASINDAKİ FARKI ANLATMAK

RSV ve COVID-19 benzer semptomları paylaştığından, birçok ebeveyn ikisi arasında ayrım yapmaktan endişe duyabilir. Ne yazık ki, diyor Dr. Sabella, test yaptırmadan kesin olarak bilmenin bir yolu yok.

“COVID-19'u spesifik testler yapmadan RSV veya grip gibi diğer solunum yolu virüslerinden ayırt etmek çok zor” diyor. "Neyse ki, RSV veya COVID-19'lu çocukların çoğu nispeten hafif semptomlar yaşar."

En iyi hareketin? Çocuğunuz nefes almakta zorlanıyorsa veya semptomlar beş gün sonra devam ediyorsa veya kötüleşiyorsa, ailenizin çocuk doktorunu veya bir sağlık hizmeti sağlayıcısını arayın.