Yeni doğan bebeğim için doğru bebek maması nedir?

TAKİP ET

Bebeklerin çoğu inek sütü veya soyadan yapılan formüllerle başlayabilir.

Reklam
Reklam

Mağazadaki bebek maması reyonunda bir gezinti, herhangi bir ebeveynin başını döndürmek için yeterlidir. Neden bu kadar çok çeşit var? Ve bebeğinizin adını seçmenin zor olduğunu düşündünüz.

Panik yapmayın - bebeğinizin formülünü seçmek başınızı ağrıtmak zorunda değildir. Çocuk doktoru ve dahiliye doktoru Matthew Badgett, MD, farklı formül türlerini ve bebeğiniz için doğru olanı nasıl seçeceğinizi açıklıyor.

Bebeğimin formülünü nasıl seçerim?

Tüm ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylı bebek formülleri, yeni doğanların ve bebeklerin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besinleri içerir. Protein, karbonhidrat ve yağ, insan anne sütüne çok benzeyen belirli oranlardadır.

Dr. Badgett, "Tüm bebek formülleri, bebekler için en uygun beslenmeyi sağlayan gereksinimleri karşılamalıdır" diyor. "Bebeğinizin maması ABD'de satılıyorsa, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri içerir."

Peki ya probiyotikler veya beyin sağlığı bileşenleri gibi pakette listelenen tüm bu ekstralar? Dr. Badgett, "Bu ekstra bileşenlerin bebeğinizi daha sağlıklı yapacağını gösteren hiçbir veri yok" diyor. "Bebeğiniz, bu ekstra talepler olmadan temel bir formülle gelişebilir." 

Formül türleri

Tüm formüller güvenlik açısından test edilmiş olsa da bebeğinizin alerjisi veya başka sağlık sorunları varsa belirli bir formüle ihtiyacı olabilir. Pek çok marka var, ancak tüm formüller şu kategorilerden birine giriyor:

İnek sütü formülü

Piyasadaki mamaların yaklaşık %80'i inek sütünden yapılır ve çoğu bebek bu tür mamalarda başarılıdır.

Dr. Badgett, "İnek sütünden yapılan bebek maması, mandıra reyonunda satın aldığınız sütle aynı değildir" diye açıklıyor. “Normal inek sütünün bebekler için sindirimi daha zordur ve ihtiyaç duydukları besin maddelerini tam olarak dengede tutmazlar. İnek sütü formülü, tam zamanında yeni doğanlar ve bebekler için güvenli ve sağlıklı olması için özel olarak işlenir.” 

İnek sütü formülündeki ilk bileşen genellikle "yağsız süt" olarak listelenir. Diğer bileşenleri şunları içerir:

Tüm memelilerin sütünde bulunan doğal bir şeker olan laktozdan elde edilen karbonhidratlar.

Soya, hurma veya hindistancevizi yağı gibi bitkisel yağlardan elde edilen yağ.

Peynir altı suyu ve kazeinden elde edilen protein, genellikle "peynir altı suyu protein konsantresi" veya "kazein protein izolatı" olarak listelenir.

Birçok ebeveyn, inek sütü formülündeki laktozun karın problemlerine veya gaza neden olacağından endişe eder, ancak durum genellikle böyle değildir. Birçok insanda laktoz intoleransı veya laktozu sindirme sorunu olsa da, bu durum yeni doğanlarda nadir görülür.

Dr. Badgett, "İnsanlar genellikle 3 yaşından sonra laktoz intoleransı geliştirir" diyor. “Çoğu bebek, laktoz oranı yüksek olsa da inek sütü formüllerini kolayca sindirir. Aslında, insan anne sütü laktoz açısından inek sütü formüllerine göre genellikle daha yüksektir.”

Çoğu sağlıklı bebek, çocuk doktorunuz aksini önermediği sürece inek sütü formülü ile güvenle başlayabilir. Bebeğiniz prematüre ise (37 haftadan önce doğmuşsa) veya aşağıdakilere sahipse, inek sütü formülünden kaçınmanız gerekebilir:

İnek sütü alerjisi veya ailede belirli alerji öyküsü nedeniyle yüksek risk.

Galaktozemi , galaktoza (laktoz içindeki bir şeker) karşı nadir bir intolerans.

Bebeklerde de nadir görülen laktoz intoleransı.

Soya formülü

İnek sütü formülü gibi, soya formülü de optimum düzeyde protein, yağ ve karbonhidrat içerir. Soya formülü doğal olarak vegandır ve laktoz içermez. Bu içerir:

Sükroz veya glikozdan elde edilen  karbonhidratlar.

Bitkisel yağlardan elde edilen yağ.

Soya fasulyesinden elde edilen protein, genellikle "soya proteini izolatı" olarak listelenir.

Soya doğal olarak östrojen hormonuna benzeyen bitki bileşikleri olan fitoöstrojenler içerir. Ancak bu, soya fasulyesini güvensiz veya inek sütü formülünden daha kötü yapmaz.

Dr. Badgett, "Soya fitoöstrojenlerinin bebekler için sağlıksız olduğuna dair hiçbir kanıt yok" diyor. "Aslında, fitoöstrojenler uzun vadede kanser riskini azaltıyor gibi görünüyor. Ayrıca östrojenden de kaçınamazsınız. Bebeğiniz de inek sütü formülünden veya insan anne sütünden östrojen alacaktır. Sorun değil.”

Bebeğinizin inek sütüne alerjisi varsa soya formülü de iyi bir seçenek olabilir. Soya formülü süt içermez ve genellikle hipoalerjenik formülden daha ucuzdur.

Dr. Badgett, "İnek sütü alerjisi olan birçok bebek soya formülünü tolere eder" diyor. "Ama bebeğinizin hem inek sütüne hem de soyaya alerjisi varsa, hipoalerjenik bir formüle ihtiyacınız olacak."

Kısmen hidrolize formül

Bebeğinizin inek sütü formülünden mide sorunu varsa, o zaman kısmen hidrolize formül cevap olabilir. Genellikle "nazik" olarak etiketlenen bu inek sütü formüllerinin sindirimi bebekler için daha kolaydır. Bunun nedeni, formüldeki kısmen hidrolize proteinlerin daha küçük parçalara ayrılmasıdır.

Bir formülün kısmen hidrolize olup olmadığını etikete bakarak anlayabilirsiniz. Bileşenler, peynir altı suyu veya kazein olacak olan protein adından önce "kısmen hidrolize edilmiş" olarak listelenecektir. Bu tür formüller, inek sütü alerjisi olan bebekler için güvenli değildir.

Dr. “Egzamalı bebekler de bu türden fayda görebilir. Ancak kısmen hidrolize formüle geçmeden önce çocuk doktorunuzla konuşun. Bebeğinizin huysuzluğu veya koliği, ele almamız gereken başka bir faktörden kaynaklanıyor olabilir.”

Kapsamlı hidrolize (hipoalerjenik) formül

Yoğun hidrolize veya hipoalerjenik formül, inek sütü ve soya alerjisi olan bebekler için tasarlanmıştır. Bu formüller inek sütünden yapılır, ancak inek sütüne alerjisi olan bebekler için güvenlidir. Nasıl? Proteinler o kadar küçük parçalanır ki vücutları onları inek sütü proteini olarak tanımaz.

Dr. Badgett, "Çoğu bebeğin aşırı derecede hidrolize formüle ihtiyacı yoktur, bu nedenle bu türü yalnızca çocuk doktorunuz tavsiye ederse kullanın" diyor. "Alerjisi olmayan bebekler için daha sağlıklı ya da daha iyi değil ve daha pahalıya mal oluyor." 

İnek sütü alerjisini yalnızca bebeğinizin doktoru teşhis edebilir, ancak olası belirtiler şunları içerir:

Dışkılarında kan (kaka).

Kabızlık veya sert dışkı.

Yeterince kilo alamamak veya büyüme eğrilerini tutturamamak.

Kusmak.

Dr. Badgett, “ Tükürmek birçok ebeveyni endişelendiriyor ama bu bir alerji olduğunu göstermez” diyor. “Bütün bebekler kusar. Bebeğiniz normal bir şekilde büyüyorsa ve dışkıları yumuşaksa, muhtemelen formüllerine alerjisi yoktur.”

Prematüre bebekler için yenidoğan formülü

Bebeğiniz erken doğduysa, çocuk doktorunuz bir yenidoğan formülü önerebilir. Yenidoğan formülleri, erken doğan bebeklerin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu tür genellikle yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde (NICU'lar) bebeklere beslenir.

Dr. "Ayrıca, genellikle standart formülü kaldıramayan olgunlaşmamış mideleri ve böbrekleri ile iyi çalışacak şekilde tasarlandılar."

Çocuk doktorunuzla yenidoğan formülü ve bebeğinizin buna ne kadar ihtiyacı olabileceği hakkında konuşun. Bebeğiniz yeterince olgunlaştığında, standart bir formüle geçebilirsiniz.

Yürümeye başlayan çocuk formülü

Bebek mamaları 12 aydan büyük bebekler için tasarlanmıştır. 

Dr. “Ama yeni doğanlara veya bebeklere yürümeye başlayan çocuk maması vermeyin. Bebeğinizin ilk yıllarında ihtiyaç duyduğu doğru protein, yağ ve karbonhidrat dengesine sahip değil.”

Yürümeye başlayan çocuk maması, büyük bebeğiniz için bir gereklilik değildir. Bebeklerin çoğu 12. ayda tam yağlı süte veya şekersiz soya sütüne geçebilir.

Formül formları: toz, konsantre ve beslenmeye hazır 

İhtiyacınız olan formülün türünü bulduktan sonra, vermeniz gereken başka bir karar var. Toz, konsantre veya beslemeye hazır mı?

Dr. Badgett, "Toz mama daha ucuz olma eğilimindedir ve çoğu bebek için iyi çalışır" diyor. “Bebeğiniz prematüreyse veya bağışıklık sistemi zayıfsa, çocuk doktorunuz sıvı önerebilir. Nadir durumlarda, toz mamalarda bağışıklığı baskılanmış bebekleri hasta edebilecek mikroplar bulunabilir. Ancak diğer tüm bebekler için bu bir endişe kaynağı değil ve toz mama güvenli bir seçenek."

Formül değiştirmek bebeğime zarar verebilir mi?

Bebeğinizin alerjisi veya özel sağlık ihtiyaçları yoksa, mama markalarını veya türlerini değiştirebilirsiniz. Bebeğinizde kolik veya gaz varmış gibi görünüyorsa, çocuk doktorunuzla gazlı formül seçenekleri hakkında konuşun.

Dr. Badgett, "Pek çok ebeveyn, huysuz bir bebeğin farklı bir formüle ihtiyacı olduğunu düşünüyor" diyor. “Ama geçiş yapmadan önce, bebeğinizin semptomları hakkında sağlayıcınızla konuşun. Bazen bebeğinizin farklı bir formüle ihtiyacı olur, ancak diğer zamanlarda bu, bebeğinizin içinden geçtiği bir gelişim aşamasıdır.”

Emzirme takviyesi için formül

Emziriyorsanız ve mama takviyesi yapıyorsanız, yukarıdaki tavsiyeler sizin için de geçerlidir. 

Dr. Badgett, "Takviye için özel bir formül kullanmanıza gerek yok" diyor. "Aynı kurallar, yalnızca formül mamayla beslenen bebekler ve biraz anne sütü alan bebekler için de geçerlidir."

Formül besleme ipuçları

İnsan anne sütü veya formülü, bebeğinizin yaşamının ilk yılındaki diyetinin büyük bölümünü oluşturur. Türü seçtikten sonra onu küçüğünüze nasıl yedireceğinizi bilmeniz gerekir. Ayrıca, bebeğinizin formülünü nasıl hazırlayacağınızı ve saklayacağınızı bildiğinizden emin olun. 

Bebeğinize biberon verdiğinizde:

Birlikte verilen kepçe ile toz formülü dikkatlice ölçün. Sıvı konsantre kullanıyorsanız, ölçmek için biberonun üzerindeki ons işaretlerini kullanın.

Bebeğinizi yarı dik pozisyonda tutun.

Şişeyi yanlara doğru tutun, böylece süt düzgün bir şekilde akar, ancak çok hızlı olmaz.

Yaklaşık 2 ila 3 ons formül mama yedikten sonra bebeğinizin gazını çıkarın, ardından beslemeye devam edin.

Bebeğiniz arkasını döndüğünde veya içmeyi bıraktığında, biberonu çekip tekrar gazını çıkarın.

Bebeğinizin biberonunda kullanılmayan mamaları atın. Daha sonra tekrar kullanmak güvenli değildir.

Korkusuz formül besleme

Evet, çok sayıda formül ilk başta bunaltıcı olabilir. Ancak çoğu bebek, basit bir inek sütü veya soya formülü ile iyi iş çıkarır. Bebeğiniz kolik veya alerji belirtileri gösteriyorsa, çocuk doktorunuzla konuşun. Birlikte, kısmen veya tamamen hidrolize edilmiş bir seçeneğe geçmeyi tartışabilirsiniz. 

Dr. Badgett, "Sağlıklı ve mutlu bir bebeğe sahip olmak için genellikle en pahalı formüle ihtiyacınız yoktur" diyor. “Bebeğinizin sağlık ihtiyaçlarına uygun bir formül seçin. Bebeğiniz büyüyor ve gelişiyorsa, doğru olanı seçtiniz.”