Yeni evlenecek çiftlere SMA taraması zorunlu hale getirildi!

TAKİP ET

Bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanan SMA Bilim Kurulu toplantısında SMA taramasının evlilik öncesi zorunlu hale getirilmesine karar verildi. Toplantıda ayrıca SMA riski içeren çiftlere de tüp bebek tedavisinin devlet tarafından karşılanması kararı alındı.

Reklam
Reklam

SMA Bilim Kurulu Toplantısına başkanlık eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantısı sonrasında basına toplantıda yapılan değerlendirmeler ve alınan kararla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, canlı yayında yaptığı açıklamalarda evlilik öncesinde çiftlere SMA tarama testinin zorunlu kılınacağı ile bir karar alındığını duyurdu.



SMA hastalarındaki etki sınırlarını ortaya koyan ilacın Türkiye'de uygulanan tedavi kapsamında olduğunu ve bu ilacında bedelsiz olarak sağlandığını hatırlatan Bakan Fahrettin Koca, nursinersen, risdiplam ve gen replasman tedavisiyle SMA Tip-1 hastaların hastalıklarının ilk üç ayı içerisinde kullanılması halinde benzer etkinlik gösterdiği bilimsel olarak kanıtlandığını söyledi. Hastalığın her döneminde etkili olan bir tedavinin mevcut olmadığını belirten Bakan Koca, hastalara mevcut en iyi tedavileri sunma ve aynı zamanda da hayatlarını daha da kolaylaştırmak için çalışmaların sürekli yapıldığını belirterek SMA hastalığından dolayı yaşanan yeni ıstırapları önlemek için de yeni bir çalışmayı hayata geçireceklerini kaydetti.

EVLİLİK ÖNCESİ SMA TARAMASI ŞARTI!

SMA hastalığının önlem alınarak önüne geçilebilecek bir hastalık olduğunu vurgulayan Bakan Fahrettin Koca, bu yüzden evlilik öncesinde tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere SMA taraması yapılmasının zorunlu olacağı bir programı başlattıklarını söyledi. Yapılan tarama testleri sonrasında ise genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riskini içeren tüm çiftlere şayet isterlerse tüp bebek yöntemi ile söz konusu riskten uzak bir biçimde çocuk sahibi olabileceklerini ifade ederek bu tedavinin bedelinin de devlet tarafından karşılanacağını aktardı.
 

evlilik öncesi sma testi sma test zorunluluğu sma testi fahrettin koca