Yeni kimlik ne zaman gelir? Yeni kimlik kartı kaç günde eve gelir?

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları eski kimliği bırakıp yeni kimlik alıyor. Yeni kimlik almak isteyen vatandaşlarımız yeni kimlik ne zaman gelir, kaç günde çıkar sorularının yanıtlarını arıyor.

Reklam
Reklam

1 Ocak 2017 tarihinde içişleri bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeye göre eski kimliklerin yerine yeni kimliklerin kullanılmasına karar verilmiştir. Bu karara göre yeni kimliklerin kullanılması bir şart olmuştu. Bundan dolayı milyonlarca vatandaşımız yeni kimlik çıkarmaya başladı.

Yeni Kimlik Kartı Nereden Alınır?

Büyük illerde kalabalık nüfus bulunduğundan dolayı yeni kimlik çıkarmak biraz zaman alabilir. Ancak nüfusu küçük olan illerde yeni kimlik alabilmek daha kolaydır. Büyükşehirlerde yoğunluk yaşanmasından dolayı kimlik yenileme işlemleri son tarih olarak 2019 yılı olarak belirlenmişti. Ancak yoğunluk yaşandığından dolayı bu tarihi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı.

18 Yaş Üstü Yeni Kimlik Başvurusu

Yeni kimlik kartınızı almak ve eski kimliğinizden kurtulmak için bulunduğunuz bölgedeki nüfus müdürlüğüne giderek başvuru yapmanız gerekiyor. Nüfus müdürlüğü sizden bazı belgeler isteyecektir. Bu belgeler yaşınıza göre değişiklik gösterir. Buna göre 18 yaş üstü olan vatandaşlarımızın kimlik kartı başvurusunda istenilen belgeler şunlardır: Nüfus cüzdanı, banka dekontu ve son altı ay içerisinde çekilmiş olan 1 tane biyometrik fotoğraf.

Kimliğini değiştirmek isteyen vatandaşın eski kimliğin de fotoğrafı yoksa yanında ailesinden birisini veya 18 yaşından büyük bir kardeşi varsa onu getirmek zorundadır.

18 Yaş Altı Yeni Kimlik Başvurusu

15 ile 18 yaş arasındaki kişinin yeni kimlik kartı başvurusunda istenilen belgeler şunlardır: Yanında ailesinden birinin bulunması, banka dekontu, nüfus cüzdanı ve son altı ay içerisinde çekilmiş olduğu bir tane biyometrik fotoğraf.

Eski kimliğinizi değiştirmek istiyorsanız öncelikle yaşadığınız bölgedeki nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekiyor. Buraya gitmeden önce randevu almanız gerekiyor. Randevunuzu intenet üzerinden alabilirsiniz. Ayrıca 199 numaralı hattı arayarak randevu alabilirsiniz. Ayrıca randevu almak için mobil uygulaması da mevcuttur.

Randevu sistemlerinde her biri için ayrı bir yer vardır. Aynı randevu tarihinde ve saatinde 2 kişi randevu alamaz. Dijital ortamlardan randevu alsanız bile nüfus müdürlüğü binasına gittiğiniz zaman sıra numarası almanız gerekiyor. Sıra numarası almazsanız randevunuz iptal edilir.

Kimlik Ücretleri

Kimlik kartı değiştirirken Müdürlüğü’nün sizden istediği evraklar içerisinde banka dekontu da bulunmaktadır. Kimlik randevunuza gitmeden önce bankaya kimlik ücretini yatırmanız gerekiyor. Bu dekontu nüfus müdürlüğüne götürmek zorundasınız. Farklı kimlik belgeleri için farklı ücretler mevcuttur. Doğum nedeniyle kimlik kartı çıkartıyorsanız 30 Türk Lirası ödemeniz gerekiyor. Kimlik kartınızı değiştirmek istiyorsanız 30 Türk Lirası ödemeniz gerekiyor. Kimlik kayıp bedeli ise yine 30 Türk Lirası olarak dikkat çekiyor. Yeni kimlik kartının kayıp ücreti ise 60 Türk Lirası’dır.

Yeni Kimlik Kartı Ne Zaman Gelir?

Yeni kimlik başvurusunda bulunan kişiler yeni kimlik kartı ne zaman gelir sorusunun yanıtlarını arıyor. Başvuru yaptıktan sonra bir süre boyunca kimlik kartınız hazırlanmaktadır. Kimlik kartını hemen sahip olamazsınız. Başvurudan sonra kimlik kartları beş gün ile yedi gün arasında adresinize teslim edilir. Teslimatı PTT kargo yapmaktadır.

Son dönemlerde yaşanan koronavirüs salgınından dolayı kargo ve posta süresi uzamıştır. Koronavirüs tedbirlerinden dolayı PTT kargo kimliğinizi en az beş gün ve en fazla 15 gün içerisinde size teslim etmektedir.

Geçici Kimlik Belgesi

Yeni kimlik kartı için nüfus müdürlüğüne başvuru yaptığınız sırada, kimliğinizin size geliş süresinin gecikmesi hesaba katılarak size geçici bir kimlik belgesi verilir. Eski nüfus cüzdanınız, banka dekontunuz ve biyometrik fotoğrafınızda nüfus müdürlüğüne giderek yeni kimlik başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu başvuru süreci sonrasında eski kimliğiniz size teslim edilecek ve yeni kimliğiniz basıma girecektir.

Yeni kimliğinizin size geliş süreci Uzayacağından size geçici bir kimlik belgesi verilmektedir. Yeni kimliğiniz gelene kadar geçici kimlik belgesi ile işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız bu özel haberde yeni kimlik kartına ilişkin tüm detayları belirtmiş olduk. Yeni kimlik kartları alım süreci 31 Aralık 2023 tarihine kadar ertelenmiştir. Sizlerde bu tarihe kadar yeni kimlik kartınızı alarak gerekli şartları yerine getirmiş olursunuz. Yeni kimlik kartları çok daha kullanışlıdır. Hem boyut olarak daha uygundur hem de bilgileriniz bir çip içerisinde saklanmaktadır. Haberimizde yeni kimlik kartı ne zaman gelir, yeni kimlik kartı için hangi belgeler istenmektedir gibi soruların yanıtlarını sizler için araştırdık.

yeni kimlik ne zaman gelir yeni kimlik ne zaman gelir sorgulama yeni kimlik ne zaman gelir 2022 yeni kimlik ne zaman gelir 2020 yeni kimlik ne zaman gelir ekşi