Yeni yılda asgari ücrete ne kadar zam gelecek? 2022 yılında asgari ücret zammı için görüşmelerle ilgili yeni açıklama geldi

TAKİP ET

2022 yılında asgari ücrete gelecek zam miktarı için görüşmelere sayılı günler kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ilk görüşmelerin 1 Aralık'ta gerçekleşeceğini duyurdu. Bakan Bilgin 2022 yılında asgari ücret zammı için görüşmelerle ilgili yeni açıklamalar yaptı. Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Asgari ücret zammı yeni yıl yaklaşmakta iken birçok vatandaşın ilgi odağı olmaya devam ediyor ve asgari ücret ile ilgili gelişmeler de yakından takip ediliyor. Geçtiğimiz günler içinde Bakan Vedat Bilgin’den asgari ücrete dair açıklamalar geldi. Bu açıklama içerisinde görüşmelerin 1 Aralık tarihinde başlayacağını ifade ederken bunun yanı sıra kararın geç kalmamasını ve erkenden verilmesi gerektiğini de ifade etti. Açıklamanın akabinde ise asgari ücret zammı ne kadar olacak? Sorularına da yanıt aranmaya devam etti. 2022 yılında asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Bakan Bilgin 2022 yılındaki asgari ücreti erkenden belirlemeyi hedeflemekte

Dün yapılan kabine toplantısının akabinde Bakan Bilgin’den açıklamalar geldi. Bilgin asgari ücret tespitini süreç uzamadan belirlemek istediklerini belirtti. Bunun için sürecin aralık ayının sonuna uzamaması niyetinde olduklarını söyleyerek "Aralık ayının başında başlarız, 1-2 hafta içinde bitiririz. Bu sefer erken bitirme eğilimindeyiz. Çünkü taraflarla, sosyal ortaklarımızla görüşüyoruz. Onlarla bir uzlaşma noktasına doğru gidiyoruz. Araştırmamızın ilk verileri de onlarla uzlaşabileceğimiz yönünde"  diyerek açıklamasını sürdürdü.


Asgari ücret anketi ne zaman sonuçlanır?

Asgari ücret ile ilgili yapılan anket sonuçlarının Çarşamba günü netleşeceği beklenmekte. Bunun yanı sıra Bakan Bilgin daha önceden asgari ücrette işverene sağlanmış olan 75TL destek anımsatılarak bu dönem için nasıl bir yol izleneceğinin sorulmasına karşın cevap olarak "O daha önce Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği bir karardı. Uygulandı ve bitti. İşverene destek vermeyeceğiz, işçilerimize destek vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Asgari ücretteki destek nereden karşılanacak?

Açıklamalar esnasında Bakan Bilgin’e yöneltilen bir diğer soru ise işçiye verilecek olan desteğin nereden karşılanacağı ile ilgili idi. Bu soruya karşılık olarak Bilgin "Onu bilmiyorum, nereden verirsek. Doğrudan doğruya belirleyeceğimiz rakamın seviyesine göre, miktarına göre. Bütçeden aktarılan veya başka bir şekilde"  şeklinde cevap verdi.

Anket sonuçları ne zaman paylaşılacak?

Bilgin asgari ücret için yapılmış olan anketin sonuçlarının Çarşamba günü belli olacağını ifade ederken ayrıca şunları ekledi ; "Önce Cumhurbaşkanı'mızla paylaşacağım. Muhtemelen bir sonraki kabinede araştırmanın sonuçlarını takdim ederim"
 

Görüşmelerin ne kadar sürmesi planlanıyor?

Bilgin’e sorulan bir başka soru ise  Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın ilk 10-15 günde görüşmeleri sonlandırma ve 1 ay beklememe çağrısı hakkında ne düşündüğü idi. Bakan bu soruya cevaben ise şunları söyledi; "Ben de ilk haftada bitirme kararındayım. Ben olur görüyorum. İlk görüşmede değil de bir hafta içinde; haftanın başında ve sonunda görüşürüz" 

Asgari ücret ile ilgili ilk görüşme ne zaman yapılacak?

Bakan Bilgin ilk görüşmelerin 1 Aralık tarihinde yapılacağını belirtti. Kademeli asgari ücret sorusu üzerine ise "Yasalarımıza göre kademeli asgari ücret olmaz, bölgesel asgari ücret olmaz. İşletme büyüklüğüne göre asgari ücret olmaz"  şeklinde bir açıklamada bulundu.

Gelir vergisi ayarı asgari ücrette olacak mı?

Açıklamalar sırasında Bilgin’e yöneltilen bir başka soru ise asgari ücrette gelir vergisinin alınmaması gibi bir formülün olup olmadığı idi. Bu soruya karşılık olarak Bakan "Onu şimdi açıklamıyorum. Tabii biz çalışıyoruz, her ihtimali alternatifleri çalışıyoruz" cevabını verdi.

asgari ücret asgari ücret görüşmeleri 1 aralık bakan bilgin