Yerli aşı için müjde! Bakan Koca açıkladı

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Koca yerli covid-19 aşısı için müjdeyi verdi. Yerli Covid-19 inaktif aşı olan Turkovac için bugün itibarıyla Acil Kullanım Onayına (AKO) müracaat edildiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yerli aşı için müjdeyi verdi. Açıklamalarda bulunan Bakan Koca  süreç hakkında bilgilendirme yaptı.
Sağlık sektörüne değinen Bakan Koca Doktorların sabit ek ödemelerini artırmak ve bütün sabit ek ödemelerin genel bütçeden yapılmasını sağlamak istediklerini belirtti. Küresel salgına rağmen OECD sağlık verileri ve Avrupa Komisyonu Raporlarında, Türkiye yaptığı sağlık harcamasına göre, sağlık hizmetlerinden en üst seviyede memnuniyet elde eden bir ülke olma özelliğini koruduğunu belirtti. 

Oldukça gündemde olan ve çok sayıda aileyi ilgilendiren SMA hastalığı için, SMA taramalarını evlilik öncesi ve yeni doğan olmak üzere hazırlıklarını tamamladıklarını ve ülke sathında taramalarının yıl bitmeden başladığı belirtildi.
Öte yandan nüfus büyüklüğüne oranla aşılama başarısında dünyadaki liderliğini koruyan Türkiye’nin son 10 yıllık süreçte aşı oranlarının tüm dünyanın hedef olarak belirlediği oran olan yüzde 95 ve üzerinde seyrettiğini söyledi.
Bakan Koca DSÖ tarafından belirlenen kronik hastalık yönetimi politikalarının hayata geçirilmesinde ise Norveç ile birlikte dünya lideri olarak literatüre geçtiklerini aktarırken dijitalleşme konusunda da HIMSS kriterlerine göre Seviye 6 hastane sayısının 66'ya, en üst seviye olan Seviye 7 hastane sayılarımızın ise 5’e ulaştığını söyledi. ABD'den sonra dünyada en fazla dijital hastaneye sahip ülke olduğumuzu belirtti.
Pandemi sürecine de değinen Bakan Koca köy köy, mahalle mahalle, ev ev tarama yapılarak yüzde 99'un üzerinde filyasyon ve temaslı takibi sağlandığını aktarırken öte yandan Covid-19 aşılarının alımı için 17 milyar, koruyucu malzeme, ilaç ve tıbbi sarf malzeme vb. alımları için 2 milyar lira, Covid-19 personel ek ödemeleri için ise 1,7 milyar lira olmak üzere, toplamda 20,7 milyar lira cari harcama yapıldığı belirtti.
Akılcı ilaç kullanımı konusunda son yıllarda yürütülen etkili saha çalışmaları ile bin kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketimi 42 birimden 24 birime düştüğü ve bu rakamların daha da azalacağı belirtildi.
 2020 yılında tıbbi cihaz ithalatımız yaklaşık 2,5 milyar dolardır, ihracatımız ise 1,2 milyar doların üzerine çıkmıştır. İthalatın ihracatı karşılama oranı son 5 yılda yüzde 30'dan fazla artış göstermiş ve 2020 itibarıyla yüzde 50'ye ulaştığı söylendi.

 

Bakan Koca Yerli aşı açıklama