Yeşil Pasaport desteği nedir? Yeşil Pasaport desteği başvuru belgeleri

TAKİP ET

Yeşil pasaport yurtdışına gitmek için memurların aldığı pasaport türüdür. Birçok vatandaşımız yeşil pasaport nedir, yeşil pasaport desteği nedir, yeşil pasaport başvuru belgeleri nasıl alınır sorularının yanıtlarını aramaya başladı.

Reklam
Reklam

Ülkemiz günümüzde birden fazla ülkeyle ticaret yapmaktadır. Ticaret bakanlığı ihracat yapan firmaların işini kolaylaştırmak için şimdiye kadar birden fazla desteğe imza attı. Bu hizmetlere bir yenisi daha eklendi. Artık ihracat firmalarına yeşil pasaport desteği yapılacak. Yeşil pasaport yurtdışına gitmek için memurların aldığı pasaport türüdür. Birçok vatandaşımız yeşil pasaport nedir, yeşil pasaport desteği nedir, yeşil pasaport başvuru belgeleri nasıl alınır sorularının yanıtlarını aramaya başladı.

Yeşil Pasaport Desteği

Yeşil pasaport yurtdışına gidip oradan müşteri bulmak isteyen firmalara verilen destektir. Firmaların ihracat sırasında karşılaştığı evrak ve vize engelleri sorun oluyordu. Artık yeşil pasaport sayesinde bunlara gerek kalmayacak. Son üç yıl içerisinde ortalama 500 bin dolar ve üstünde ihracat yapan firmalara yeşil pasaport verilecek. Yeşil pasaport sayesinde ihracat yapan firmaların ayrı bir üstünlüğü olacak.

Yeşil pasaport desteği almak için ihracat miktarınız önemlidir. Sonrasında pasaport alınacak kişinin seçilmesi lazım. Ardından ihracatçı birliğine başvuru yapılması gerekiyor. Başvurudan sonra size verilen belgeyi bölge müdürlüğüne götürmeniz gerekiyor. Tüm belgeleri topladıktan sonra 60 gün içerisinde emniyet pasaport şubesine başvuru yapmanız gerekiyor.

Yeşil Pasaport Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sonrasında ihracatçı birliği verdiğiniz evrakların eksiksiz ve tam olması gerektiği konusunda araştırmalar yapar. Ardından formda bulunan düzenleme tarihi pasaport alacak kişi sayısı ve mühür kısımları doldurulmamaktadır. Buraları bölge müdürlüğü dolduruyordur. Sonrasında gerekli yazılar ve belgeler başvuru sahibi tarafından Bölge müdürlüğüne yazı olarak gönderilmektedir. Elden teslim mümkündür. İhracatçı birliği tarafından bir form hazırlanır ve bu form bölge müdürlüğüne götürüldü.

Bölge müdürlükleri gerekli formun eksiksiz ve net bir şekilde doldurulup doldurulmadığına bakar. O firmada kaç kişinin pasaport alabileceğini denetler. Formdaki hususi damgalı pasaport alabilecek yetkili kişilerin sayısına bakar ve ona göre işaretleme yapar. Bölge müdürlüğü tarafından ekonomi Bakanlığının resmi pasaport sistemine girerek başvuru sahibinin bilgileri kontrol edilmektedir.

Bölge müdürlüğü gerekli incelemeyi yine ekonomi Bakanlığının pasaport resmi web adresinde formunu ve gerekli imzaları ve Mühürleri topladıktan sonra formda bulunan düzenleme tarihi başlıklı kısmı doldurarak formu tamamlar. Sonrasında bölge müdürü tarafından yazılı olarak bu belgeler onaylanır. Ardından bölge müdürü tarafından onaylanan formu, başvuru sahibi tarafından emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Burada bulunan pasaport birimine başvuru yapılır ve pasaport sonrasında başvuran kişinin adresine posta yoluyla olmak şartıyla gönderilmektedir.

Yeşil Pasaport Başvuru Dilekçesi

Bölge müdürlüğü formun işlemini tamamladıktan sonra bir öneğini saklar. Müracaat eden kişi gerekli belgeleri aldıktan sonra emniyet müdürlüğüne giderek kişisel olarak başvuru yapması gerekiyor.

Emniyet müdürlüğüne giderken Türkiye cumhuriyeti kimlik kartınızı, iki tane biyometrik fotoğrafınızı, pasaport cüzdan bedelini yatırdığımızı gösteren banka dekontu ve alınmış ise önceki pasaportun başvuru yerine getirilmesi gerekiyor.

Yeşil Pasaport İçin Başvuru Belgeleri

Düzenlediğiniz başvuru formunu en geç 60 gün içerisinde emniyet Müdürlüğü’ne götürerek başvuru yapmanız gerekmektedir. 60 günü geçen formlar kabul edilmez. Formun yetkililer tarafından ıslak imza ile imzalanması gerekiyor.

Yeşil pasaport desteğine başvurmak istiyorsanız bazı belgeleri tamamlamanız gerekmektedir. Bu belgelere bakacak olursak, talep formu, imza sirküleri, başvuru dilekçesi, pasaport alacak kişinin şirketteki pozisyonu, bir tane nüfus cüzdanı fotokopisi ve iki adet biyometrik fotoğrafı gerekmektedir.

Yeşil pasaporta sahip olan bir kişi dünyanın her yerine vizesiz bir şekilde seyahat yolculuğu yaparak kolay bir şekilde ihracat yapabilir. Firmanın yapmış olduğu ihracat miktarına göre firmada çalışan beş kişiye yeşil pasaport hakkı verilmektedir. Yeşil Pasaportlar dört yıl boyunca kullanılır. Dört yıl süresi biten yeşil pasaportların tekrar alınması gerekmektedir.

Yeşil Pasaport Alabilen Kişiler

Yeşil pasaport dünya genelinde kullanılan ve belirli bir kademeye ya da kademe gelen devlet memurlarına, belediye başkanlarına ve bunların ailelerine, eski TBMM çalışanlarına ve tüm kamu çalışanlarına verilen ayrıcalıklı bir pasaport türü olarak dikkat çekiyor. Yeşil pasaport sahibi olan kişiler dünyanın birbirinden farklı ülkelerine belirli gün şartıyla vizesiz seyahat yapabilme hakkını elde eder.

Yeşil Pasaport Kimler Alabilir?

Yeşil pasaport alabilen kişilere bakacak olursak, kanunda belirtilen esaslara göre yıllık 500 bin dolar ve üstü ihracat yapan firmalara ve iş adamlarına verilen bir ayrıcalıktır. Bunun yanında Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyelerine ve bakanlarına verilir. Ayrıca belli bir kademeye gelerek birinci, ikinci ve üçüncü derece olan devlet memurları ve bunun yanında sözleşmeli memurlar da bir pasaport alabilir.

Ayrıca görev süresi bitmiş olan ilçe belediye başkanları ile Büyükşehir belediye başkanları da bu pasaporttan yararlanabilir. Devlet sporcusu olan kişiler birinci dereceden emekli olan eski belediye başkanları, Halkbank, ziraat Bankası, Vakıfbank ve Türk Telekom gibi kurumlarda çalışarak belirli şartları olan kişilere verilmektedir. 15 yıldır avukatlık yapan ve bir baroya kayıtlı olan avukatlara yeşil pasaport verilir. Bunun yanında genel bir kural ise yeşil pasaport almaya hak kazanan kişilerin eşlerinin 25 yaşına açmayan evli olmayan bir öğrenciliği devam eden çocuklara yeşil pasaport veriliyor.

İhracat amacıyla yeşil pasaport almak isteyen firmaların yılda en az 500.000 $ ihracat yapması gerekiyor. Normalde yeşil pasaport hakkı iki yıl süreyle veriliyordu. Dün yapılan kanun çerçevesinde dört yıl süreye çıkarıldı.

Yeşil Pasaport Nereden Alınır?

Griyi pasaportu yeşil pasaport başvurusu yapmak isteyen vatandaşlarımızın randevu alarak veya almayarak nüfus ve Vatandaşlık müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor. Borda pasaport almak isteyenler ise il veya ilçe nüfus müdürlüklerine giderek başvuru yapmaları gerekiyor.

Yeşil Pasaport Avantajları

Yeşil pasaport başvurusu yaptıktan sonra ülke içerisinde bir hafta içerisinde pasaportunuzu teslim alabilirsiniz. Yurtdışında ise bu süre bir hafta ile on gün arasında değişmektedir. Ülkemizde griyi ve yeşil pasaport başvuruları sırasında harç bedeli verilmiyor. Yeşil pasaport sayesinde yüzden fazla ülkeye vizesiz şekilde seyahat edebilirsiniz.

yeşil pasaport desteği nedir yeşil pasaport alma şartları