Yetim aylığı nedir? Yetim aylığı başvuru şartları nelerdir? Yetim aylığı ne kadar?

TAKİP ET

Devlet tarafından yapılan yardımlardan birisi de yetim aylığıdır. Devlet tarafından ödenmekte olan belli şartlar çerçevesinde verilen ödenek çeşitlerinden biridir. SSK ya da BAĞ-KUR'dan emekli olan ebeveynin kız çocuğuna ödenen para olarak bilinmektedir. Vatandaşlar yetim aylığını ne olduğunu merak ediyor. Peki, Yetim aylığı nedir? Yetim aylığı başvuru şartları nelerdir? Yetim aylığı ne kadar? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı…

Reklam
Reklam

Devlet tarafından yapılan birçok destek kampanyası vardır. Bu kampanyalardan bir tanesi de yetim aylığıdır. Vatandaşlar tarafından yetim aylığının ne olduğu, nasıl alındığı merak ediliyor. . SSK ya da BAĞ-KUR’dan emekli olan ebeveynin kız çocuğuna ödenen para olarak bilinmektedir. Peki, yetim aylığı nedir? Yetim aylığı başvuru şartları nelerdir? Yetim aylığı maaşı ne kadar? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

YETİM AYLIĞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Yetim aylığını kimlerin alabildiği merak edilen konular arasında yerini almaktadır. Yetim aylığını araştıran kişiler yetim aylığını almak için gereken şartları araştırıyor. Belli şartları bulunan yetim aylığı ile ilgili aranan nitelikler şu şekildedir:

Vefat eden annenin veya babanın emekli ödeneği şeklinde verilmesi 

Kız çocuklarına 18 yaşına kadar verilmesi fakat yükseköğretimi devam ediyorsa 25 yaşına kadar verilmesi

Sigorta veya gelir aylığı bağlanmamış olması 

Bekâr olmasıBu belirtilen durumlar dâhilinde ölen anne veya babasından dolayı ödenek almaya hak kazanmış olan kişilerin devlet tarafından sunulan bu haktan faydalanması mümkündür. 


YETİM AYLIĞI NASIL HESAPLANIR?
Yetim aylığının nasıl hesaplandığı da merak edilen bir diğer konudur. Pandemi beraberinde anne ve babalarını kaybeden kişilerin devletten bu ödeneği alma konusunda nasıl hesap edildiğini araştırmaktadır. Yetim aylığı alan ya da almak isteyen kişiler ne kadar bir ödenek alacağını da merak ediyor. Yetim aylığının hesaplanma şekli ise şu şekildedir:

Sadece eşi olan kişiye%75’lik kısmının ayrılması

Çalışan veya emekli kişiye %50’lik kısmının verilmesi

Eş (1) yetim çocuk (1) %60-%30 olarak hesaplanması 

Eş (1) 2 yetim çocuk halinde %50-%25-%25 olarak hesaplanması 

Tek yetim olarak %50 hesap edilmesi

2 yetim çocuk olursa %40-%40 şeklinde hesap edilmesiYukarıda sıralanan maddelerin devlet ödeneği kapsamında nasıl hesap edildiği belirtilmiştir. 

YETİM AYLIĞI MAAŞI NE KADAR?
Yetim aylığı maaşı ne kadar sorgulamasına yönelik 2021 yılı içinde en düşük 870,87TL şeklinde belirlendiği biliniyordu. Fakat 2022 yılına girmeden asgari ücretin artması beraberinde yetim aylığı maaşı da yükseldiği bilinmektedir. Annesi veya babası vefat etmiş çocukların ikisinden birinin SSK’lı veya Bağ-Kur’lu çalışan kişi olması halinde bu ödenekten yararlanması mümkündür. 


DUL VE YETİM MAAŞI SORGULAMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Dul ve yetim maaşı sorgulama yöntemleri açısından bazı metotların öne çıktığı bilinmektedir. Kullanılması gereken yöntemler şu şekildedir:

Alo 170 hattını arayarak bilgi edinme 

E-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapma

Başvuru yapılan kuruma gitme ile sorgulama yapılmasıBu belirtilen durumlarla ilgili net bilgi almak mümkündür. Bu aylıktan yararlanmak isteyen kişiler öncelikle başvuru yapması gerekmektedir. Bu sayede dul ve yetim maaşından faydalanılması mümkün olmaktadır. 


YETİM AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Yetim aylığı almak isteyen kişiler nasıl başvuru yapılacağını da araştırmaktadır. Yetim aylığı başvurusu insanların en alt limitlerde yaşama şeklinden dolayı ihtiyaç duyduğu ödeneğin alınmasına yönelik yapılmaktadır. 
Yetim aylığı başvurunu e-devlet üzerinden yapmanız gerekir. Burada sizden istenen belgelerin ve bilgilerin eksiksiz şekilde doldurulması beraberinde başvurunuz gerçekleşir. İnternet ortamında bu soruyu arattığınız zaman direkt olarak e-devlet sistemine yönlendirilirsiniz. Bu esnada ilk olarak karşınıza çıkacak şey kimlik doğrulaması olarak bilinmektedir. Kimlik doğrulamasını yaptıktan sonra yetim aylığı başvuru işlemlerine geçiş yapmanız mümkün olacaktır. Beraberinde verilen haktan belli yaşa kadar düzenli hak elde etmeniz mümkündür.

yetim aylığı Yetim aylığı başvuru şartları nelerdir Yetim aylığı ne kadar