Yetim parası nedir? Yetim parası nasıl alınmaktadır?

TAKİP ET

Yetim parasının ne olduğu birçok kişi tarafından merak edilmekte. Yetim parasının ne olduğu ve nasıl alındığına dair araştırmalar yapılmaktadır. Peki, yetim parası nedir? Yetim parası nasıl alınmaktadır? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Birçok kişi tarafından araştırılan bu konu hakkındaki bilgileri sizler için derledik. Yetim parası devlet tarafından verilmektedir. Sigortalı olan bir ebeveynin (annenin ya da babanın) ölmesi halinde geride sağ kalan çocuklarına verilen yetim aylığı hesaplamaları yapılırken cinsiyete hesaplama yapılmaktadır. 

Her dönem enflasyon oranlarına göre miktarı değişen bu aylığı alabilmek için ilgili kişilerin başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Bu başvurular e-Devlet platformu üzerinden kabul edilir. Başvuru yaparken olumlu sonuç alabilmek adına bilgileri eksiksiz olarak girmek gerekmektedir. Erkek çocuklar için yetim aylığı 18 yaşına kadar verilmektedir. Kız çocuklarında ise süre biraz daha uzun olup evlenme zamanına kadar ödeme yapılır. 

Yetim parası nasıl alınır? 

Yetim aylığının alınması için belli şartlar vardır. Mesela kız çocukları evlenmeleri halinde bu aylığı alma haklarını kaybeder. Fakat boşanma gibi bir durum olduğunda tekrar aylığı almaya hak kazanır. Eğer eğitim devam ediyorsa 20 yaşına kadar, yükseköğrenim halindeyse 25 yaşına kadar yetim aylığı almak mümkündür. Kız çocukları evlenmeyip işe girdiklerinde de alacakları aylık son bulacaktır. İşe girmedikleri ya da evlenmedikleri müddetçe kız çocukları yetim aylığı almaya devam eder. Bu aylıklara ilişkin işlemler SGK bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Çocukların annesinin ya da babasının vefat etmesi halinde aylık alımına hak kazanılır. 

Yetim parası detayları 

Yetim aylığı başvuruları SGK il ve ilçe müdürlüklerine yapılabilir. Başvurusu onaylanan kişilerin işlemleri kabul edildikten sonra ilgili çocuk bir sonraki aydan itibaren maaş almaya başlar. Hem eşler hem de çocuklar tarafından alınabilen bu aylık için kız ve erkek çocuklar ayrı ayrı başvuru yapabilir. Her birey için işlem ve maaş hakkı ayrı ayrı yürütülür. Gerekli belgelerin SGK’ya teslim edilmesi önemlidir. Bu belgeler arasında vefat eden anne ya da babanın ölüm raporu, başvuruda bulunan kişinin nüfus cüzdanı, vefat eden anne babaya ait hizmet dökümü, SGK tarafından hazırlanmış olan yetim aylığı başvuru formu gibi belgeler eksik kalmadan iletilmektedir. 

Yetim parası ne kadar? 

Yetim maaşlarına yılda iki kez olmak suretiyle zam yapılmaktadır. 2022 yılı yetim aylıkları ise 2 bin 500 TL’dir. 

yetim parası yetim maaşı yetim aylığı yetim parası nedir yetim parası nasıl alınır yetim parası ne kadar yetim parası alma şartları