Yoğurt kaç saatte mayalanır? Ev yoğurdu nasıl yapılır, sert olması için ne yapılmalı?

TAKİP ET

Evde kendi yoğurdumuzu mayalamak aslında düşünüldüğü kadar zor bir iş değildir. Özellikle de her gıdanın katkı maddesi içerdiği bu dönemde, evde kendi yoğurdumuzu kendimizin yapması çok daha mantıklı bir düşüncedir. Peki evde yoğurt nasıl mayalanır? Pastörize edilmiş süt ile yoğurt mayalanır mı? Yoğurt tencerede nasıl mayalanmaktadır? Kaç saat içinde yoğurt mayalanır? sorularının cevaplarını haberimizin içeriğinde sizler için paylaştık.

Reklam
Reklam

Yoğurt mayalama işleminin birkaç tane püf noktası vardır. Eğer ki bu hususlara dikkat etmezseniz mayalamış olduğunuz yoğurdunuz ya ekşi olur ya da çok sulu bir kıvamda olur. Ancak her iki durumda da farklı yollar ile değerlendirerek mayalamış olduğunuz yoğurdunuzu kullanabilirsiniz.

Yoğurt nasıl mayalanmaktadır?
Kendi ev yoğurdunuzu mayalamak için ilk önce sütü taşmayacak şekilde kaynatmanız gerekmektedir. Bir süre boyunca kaynamakta olan sütünüzü kenara alın ve ılıması için bekletin. Sütün üzerinde oluşan kaymağı almamaya ve kırmamaya da oldukça özen göstermeniz gerekiyor. Çünkü, o koruyucu yağ tabakası sayesinde yoğurdunuz hem daha güzel bir şekilde mayalanmış olacak hem de kaymak tutacaktır.
Sütünüzün sıcaklık derecesi, serçe parmağınızı sütün içerisine değdirdiğiniz zaman parmağınızı yakmayacak şekilde olmalıdır. Aksi halde sütünüz çok soğuk da olmamalıdır. Yani, serçe parmağınız '' 1,2,3,4 '' şeklinde saydığınız zaman yanmayacak derecede olması gerekiyor. 
Sıcaklık derecesi ayarlanan yoğurdunuzun içine koymak için her 1 litre süt için 1 tatlı kaşığı kadar yoğurdu kenara ayırın. Ayırdığınız yoğurdu iyice çırptıktan sonra içine tencerenizin içinde ki sütten biraz alıp karıştırmalısınız. Yoğurdun ısı derecesi oda ısısını geçen dek bu işlem, tekrar etmeniz gerekiyor.
En son da, yoğurdunuzu tencerenin içindeki süte ekleyin ve sütün üzerinde oluşan kaymağı bozmayacak şekilde kenarlarından karıştırmalısınız. Mümkün olduğunca üzerin bir bez ile örtün ve tencerenin kapağını da sıkı bir şekide kapatarak ısısı değişmeyecek bir ortamda muhafaza edin.

Fırında yoğurt mayalama işlemi nasıl yapılır?
genel olatak kış aylarında soğuk yerlerde yoğurt tutmadığından dolayı frını 50 derece ısıya getirerek bir ön ısıtma işlemi yapın ve sonrasında da yoğurdunuzu mayalama işlemine geçin. Bu ıstma işlemi yoğurdunuzun mayalanması için kesin bir sonuçtur ancak bu ısı derecesi daha fazla artırılmamalıdır.

Yoğurt kaç saat içinde mayalanmaktadır?
Yoğurt mayalandıktan ve kapağıda kapatıldktan hemen sonra ılık bir yerde hiçbir şekilde oynatılmadan bekletilmesi gerekmektedir. Tüm bu koşullar gerçekleştirildiğinde de en az 8 saat içinde ev yoğurdunuz mayalanmış olacaktır. Fakat, bir gece boyunca bu şekilde bekletmek en güvenilir mayalama yöntemidir.
Yoğurdunuz mayalandıktan hemen sonra ise tüketmemeniz gerekmektedir. 1 gece boyunca da yoğurdu dolap içerisinde bekleterek 24 saat sonrasında tüketmeniz daha faydalıdır. Ayrıca yoğurdunuzun sert bir kıvamda olmasını istiyorsanız eğer bu yöntemi kesinlikle uygulamanızda fayda var.

Pastörize edilmiş süt ile yoğurt mayalanır mı?
Pastörize edilmiş süt ile de yoğurt mayalanmaktadr ancak sütün hem türüne ve hem de içeriğine göre bu durum değişmektedir ve mayalanan yoğurdunuz krema şeklinde bir kıvam da alabilmektedir. Bu sebep ile de en verimli sonucu elde etmek için günlük süt kullanabilirsiniz. Kullanacağınız günlük sütler sağlığınz açısından hem faydalı olacaktır, hem daha yağlıdır, hem hiçbir şekilde herhangi bir işleme maruz kalmamıştır hem de oldukça tazedir.

yoğurt nasıl mayalanır? ev yoğurdu nasıl yapılır? yoğurt kaç saatte mayalanır?