Yoklama kaçağı bedelli affı ücreti ne kadar? Bedelli affı kimleri kapsıyor? Yoklama kaçağı, bakaya ve saklı olmak ne demek?

TAKİP ET

Geçtiğimiz haftalarda yapılan Kabine toplantısında binlerce kişinin beklediği bedelli affı müjdesini veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması sonrasında gözler affın yasalaşacağı tarihe çevrilmişti. Konuyla ilgili araştırmalar devam ederken bedelli affı konusuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından konuyla ilgili hazırlanan taslak Meclis'e sunulacak aşamaya geldi.

Reklam
Reklam

Geçtiğimiz haftalarda yapılan Kabine toplantısında binlerce kişinin beklediği bedelli affı müjdesini veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması sonrasında gözler affın yasalaşacağı tarihe çevrilmişti. Konuyla ilgili araştırmalar devam ederken bedelli affı konusuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından konuyla ilgili hazırlanan taslak Meclis’e sunulacak aşamaya geldi. Bedelli affı açıklamasının ardından meraklı bekleyiş devam ederken konuyla ilgili hazırlanan taslağın TBMM’ye sunulacak aşamaya geldiği öğrenildi. Peki, Bedelli affı nedir? Yoklama kaçağı bedelli affı ücreti ne kadar? Bedelli affı kimleri kapsıyor? Bedelli affı ne zaman çıkacak? Bedelli affı başvurular başladı mı? Yoklama kaçağı ne demek? Bakaya ne demek? Saklı ne olmak ne demek? İşte tüm merak edilenler…

Bedelli Affı Nedir?

Askerlik görevini yerine getirmeyen yoklama kaçağı, bakaya ve saklı durumunda olan yaklaşık 550 bin kişi için af getirildi. Bugüne kadar askerlik görevini yapmamış yoklama kaçağı, bakaya ve saklı olanlar belirlenen bedeli ödeyerek aftan yararlanabilecek.

Bedelli Affı Ücreti Ne Kadar?

Yoklama kaçağı, bakaya ve saklı olanlar için getirilen bedelli askerlik affı ile ilgili tüm detaylar merakla araştırılıyor. Bedelli askerlik ücreti bu kişiler için ayrı belirlenecek. Mevcut bedelli ücretinden daha fazla olması beklenen bu rakamın bakayada geçen süreyle bağlantılı şekilde kademeli olarak belirleneceği aktarılıyor. 2022 yılı bedelli askerlik ücreti 56 bin TL. Bu rakam gelen aftan yararlanacaklar için ayrıca belirlenecek.



Dövizli Askerlik Affı

Bedelli askerlik affının yanı sıra dövizli askerlik affı da araştırılan konular arasında. Dövizli askerlik affı kapsamında yurt dışındaki Türk vatandaşlarından daha önce başvuruları yarım kalan, ücretin tamamını yatırmayan ve bu sebeple haklarını kaybeden 2 bin 100 kişiye yeni hak tanınacak. İkinci kez dövizli askerlik başvuru hakkı olmayan kişiler de dövizli askerlik affından yararlanabilecek.

Yoklama Kaçağı Nedir?

Kanunda yer alan tanıma göre yoklama kaçağı, yoklamada bulunmayan ve bulunmadıklarına dair bu konuda yazılı bir mazeret göstermemiş olanlara denir.

Bakaya Nedir?

Askerlik çağına giren kişilerin son yoklamalarını yaptırdıkları halde çağırıldıklarında gelmeyen veya gelip de kıtalarına gitmeden toplandıkları yerden ayrılanlar bakaya kalır. Askerlikte bakaya kalmak, askerlik döneminin gelmesine rağmen görevini yapmak için herhangi bir girişimde bulunmamış kişileri de ifade etmektedir. 

Saklı Olmak Ne Demek?

20 yaşına geldiği halde kimliği olmadığı ve nüfusa kayıtlı olmadığı için askere çağırılamayan kişilere denir.